Ποιοι απειλούν τους "Big 3" του παγκόσμιου τένις

Τρίτη, Ιανουάριος 7, 2020 - 4:33μμ

Το 2020 ήρθε, μια νέα ...τενιστική δεκαετία ξεκινά (για τους στατιστικολόγους φέτος για τους ιστορικούς του χρόνου) και έχει δοθεί η αφορμή για πληθώρα αφιερωμάτων και για τα 10 χρόνια που πέρασαν αλλά και προβλέψεις για αυτά που θα έρθουν.

Ποιος να το έλεγε ότι στην αυγή του 2020 το τένις θα είχε μπει για τα καλά στις καρδιές των Ελλήνων! Το ποδόσφαιρο καθημερινά απαξιώνεται από τους ίδιους τους παράγοντές του, το μπάσκετ έχει καιρό να μας φέρει μία επιτυχία τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο σε αντίθεση με την αντισφαίριση που ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά πρώτο λόγο αλλά και η Μαρία Σάκκαρη μας έχουν προσφέρει ήδη αρκετές συγκινήσεις και η ηλικία τους δείχνει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή!

Όσοι ξεκίνησαν να παρακολουθούν πρόσφατα τένις αλλά και όσοι παρακολουθούν περισσότερα χρόνια είναι τυχεροί καθώς η χρονιά που έρχεται αναμένεται ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ! Πριν περάσουμε στην ανάλυση και για να σας κρατήσουμε λίγο σε αγωνία ας δούμε τι έγινε τη δεκαετία που μας πέρασε στο συγκεκριμένο άθλημα.

Η «ΒΑΡΕΤΗ» ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010-2019 ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ 2000-2009
Για όσους δεν έχουν καταλάβει πόσο σπουδαίοι τενίστες είναι οι Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδαλ και Νόβακ Τζόκοβιτς αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια πήραν μεγάλο τίτλο Grand Slam μόνο 6 τενίστες! Πιο συγκεκριμένα, οι "Big 3" κυριάρχησαν έχοντας 33 από τις 40 κατακτήσεις με τον Άντι Μάρεϊ και τον Σταν Βαβρίνκα να είναι οι μοναδικοί που έφτασαν τους 3 τίτλους τη συγκεκριμένη εποχή και τον Μάριν Τσίλιτς να μπαίνει σφήνα το 2014 μόνο για μια φορά.

Κι αν νομίζετε ότι έτσι γινόταν σε άλλες εποχές απλά με άλλους τενίστες κάνετε λάθος. Ενδεικτικά τις 4 πρώτες χρονιές του 2000 αλλά και του 1990 υπήρχαν 10 και 11 διαφορετικοί νικητές αντίστοιχα στα 16 πρώτα Grand Slam. Όλα αυτά άλλαξαν όταν το 2003 ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο και από το 2004 και μετά σάρωσε σχεδόν τα πάντα! Σχεδόν γιατί το 2005 εμφανίστηκε ο Ράφα Ναδάλ που ακόμα και στα 19 του το Roland Garros είχε γίνει το κάστρο του, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς για να αρχίσει μια δυναστεία των «3».

Από την εποχή «Φέντερερ – Ναδάλ» μόνο ο Σάφιν κατάφερε να «κλέψει» έναν τίτλο το 2005 και από το 2008 που ο Σέρβος προστέθηκε στην... παρέα μόνο ο άτυχος Χουν Μάρτιν Ντελ Πότρο το 2009 πήρε το Αμερικανικό Όπεν και είναι άγνωστο τι θα είχε γίνει αν δεν είχε τραυματισμούς. Συνολικά από την πρώτη κατάκτηση του Φέντερερ 18 χρόνια πριν μέχρι σήμερα 55 από τα 66 Grand Slam έχουν μοιραστεί στους 3 κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών!

ΟΙ «BIG 3» ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ «NEXT GEN»
Το 2020 αναμένεται διαφορετικό, όμως. Ο Φέντερερ πρόσφατα ερωτήθηκε για το πότε σκοπεύει να βάλει τέλος στην καριέρα του και έχοντας προφανώς απαυδήσει από το πόσες φορές έχει απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, είπε «ποτέ»! Κακά τα ψέματα όμως , το να παίζει στα 38 του σε αυτό το επίπεδο σε ένα ατομικό άθλημα τον καθιστά «θαύμα» της φύσης αλλά το τέλος είναι κοντά . Το ίδιο και για τον Ράφα Ναδάλ που είναι στα 33 και δύσκολα θα είναι στην ενεργό δράση στην ηλικία του Ρότζερ , αν και το 2024 οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι στα χωμάτινα γήπεδα του Παρισιού (όπως το Roland Garros).

O Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι στα 32 και δείχνει πιο «φρέσκος» από τους άλλους δύο αλλά πλέον έχει σοβαρούς αντιπάλους και αυτοί είναι οι τενίστες της «next gen»!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχόμενες ήττες από τον Στέφανο Τσιτσιπά που έχει βρει το κουμπί του ή το ότι ο Ντομινικ Τιμ σε έναν συγκλονιστικό αγώνα στα ATP FINALS τού στέρησε το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τέλος της χρονιάς. Ο Ρότζερ Φέντερερ άλλωστε δήλωσε πως είναι η χρονιά τους, πως ήρθε η ώρα να πάρουν τα σκήπτρα και για να το λέει κάτι θα ξέρει. Δεν είναι πλέον μόνο ένας που διεκδικεί τίτλο.

Πέρσι τέτοια εποχή μόνο ο Σβέρεφ φαινόταν ικανός να κατακτήσει κάποιο Grand Slam αλλά είχε μια απογοητευτική χρονιά. Τώρα οι υποψήφιοι πολλοί, ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς (21 χρονών) δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και φαίνεται να μην τον αγχώνει που τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του ως το επόμενο Νο1. Αυτό φάνηκε να βαραίνει τα τελευταία χρόνια τον Αλεξάντερ Σβέρεφ (22 χρονών) που όντας πιο ελεύθερος φέτος μπορεί να πετύχει κι αυτός πολλά πράγματα.

Προσθέστε τον Δανιήλ Μεντβέντεφ (23 χρονών) που είχε τους περισσότερους τελικούς μέσα στο 2019 και τις περισσότερες νίκες, τον Ντομινίκ Τιμ (26 χρονών) που έφτασε στον τελικό του Roland Garros και του ATP FINALS, τον Ματέο Μπερετίνι (23 χρονών) που έδωσε κι αυτός το παρόν στην διοργάνωση με τους 8 καλύτερους τενίστες της χρονιάς. Μέσα σε αυτούς κι άλλα ανερχόμενα ονόματα που όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο ώριμοι και πιο απειλητικοί για να αποκλείσουν τους BIG 3 σε μια διοργάνωση ακόμα κι αν δεν φτάσουν μέχρι την κατάκτησή της, όπως οι δύο Καναδοί Ντένις Σαποβάλοφ (20 χρ.) και Φέλιξ Αλιάσιμε (19 χρ.) που μετρούσε 5 σερί νίκες επί του Στέφανου και θεωρείται μεγάλο ταλέντο, ο Κάρεν Χατσάνοφ (23 χρ.), ο Αλεξ Ντε Μινόρ (20 χρ.), ο Λούκας Πουίγ (25 χρ.), ο Αντρέι Ρούμπλεφ (22 χρ.), ο Μπόρνα Τσόριτς (23 χρ.), ακόμα και ο ιδιόρρυθμος Νικ Κύργιος στα 24 του.

Υπάρχουν κι άλλοι στοιχεία που κάνουν το 2020 μια τενιστική χρονιά που την περιμένουμε πως και πως. Ο Ραφαέλ Ναδάλ είναι ένα μόλις Grand Slam από το να ισοφαρίσει τον Ρότζερ Φέντερερ για πρώτη φορά στην καριέρα του ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς 3 και 4 αντίστοιχα μακριά από τους μεγάλους αντιπάλους του και αν θέλει να τους ξεπεράσει όπως θέλει ο προπονητής του πρέπει φέτος να μειώσει τη διαφορά. Συν τοις άλλοις είναι εντελώς διαφορετικό να αντιμετωπίζεις τέτοιους τενίστες σε αγώνες Grand Slam που είναι στα 3 νικηφόρα σετ. Θέλει ψυχικά αποθέματα και ψυχραιμία.

Τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε είναι δεδομένο πως θα δούμε διαφορετικούς νικητές καθώς οι "Big 3" φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους αλλά το 2020 είναι μια χρονιά μεταβατική που μπορεί να μας προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Από τη μία η νέα γενιά με μπροστάρη τον Στέφανο Τσιτσιπά και από την άλλη οι κορυφαίοι όλων των εποχών λίγο πριν τη δύση τους που δείχνουν ότι θα αφήσουν τα στέμματά τους πολύ δύσκολα.

Ανδρέας Σπυρόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech