Η συμπεριφορά κάποιων διοικήσεων του ΝΟΠ και η δικαίωση της υπαλλήλου

Πέμπτη, Ιανουάριος 2, 2020 - 8:27μμ

Από τον δικηγόρο Θάνο Αμπατζή λάβαμε και δημοσιεύουμε την πιο κάτω επιστολή:

"Ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Κώστας Κρεμμύδας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο site σας, αναφέρθηκε και στο θέμα των οφειλών του ΝΟΠ προς την υπάλληλό του Κατερίνα Καρβεντούζη, που απολύθηκε το 2012 και εγώ τυχαίνει να είμαι από τότε πληρεξούσιος δικηγόρος της.

Μερικά από αυτά που είπε δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα. Έτσι δεν είναι αλήθεια ότι η εργαζόμενη αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το σωματείο το οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια για να δεχθεί μία άδικη και εκδικητική απόλυση, η οποία ήταν φυσικό να ακυρωθεί από το Δικαστήριο. Δεν σας είπε ότι η τότε διοίκηση του ΝΟΠ, στην οποία δεν συμμετείχε ο Κώστας, κατασκεύασε μία μήνυση σε βάρος της με την κατηγορία της υπεξαγωγής βιβλίων του σωματείου και υπεξαίρεσης χρημάτων. Αποκαλύφθηκε ότι η μήνυση έγινε με πλαστογραφημένο πρακτικό του ΔΣ και φυσικά η Κατερίνα αθωώθηκε πανηγυρικά. Δικαιώθηκε βέβαια και στις αγωγές που έκανε για τις εργατικές αξιώσεις της. Ο  θεσμός των μισθών υπερημερίας προβλέπεται από το δικαιικό μας σύστημα και είναι λογικό να επιδικάζονται αμοιβές όταν ο εργαζόμενος που απολύθηκε άκυρα, προσφέρει την εργασία του και ο εργοδότης ΝΟΠ αρνείται να την αποδεχθεί. Επομένως είναι άδικο από ένα νομικό να υποστηρίζει ότι η Κατερίνα ζητά μισθούς που δεν τους δούλεψε!!! 

Αντίθετα η συμπεριφορά αρκετών έκτοτε διοικητικών συμβουλίων προς την Κατερίνα ήταν και είναι και σήμερα άδικη, αφού την καταδίκασαν σε ανεργία και την δυσφήμησαν στον αθλητικό κόσμο και όχι μόνο της Πάτρας. Μέχρι τώρα το δικαστήριο έχει επιδικάσει με τελεσίδικες αποφάσεις αρκετές χιλιάδες ευρώ και η εργαζόμενη δεν έχει εισπράξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ. Η «αναγνώριση» της οφειλής εκ μέρους του Κώστα και των διοικήσεων του ΝΟΠ και ο ισχυρισμός ότι το σωματείο δεν έχει χρήματα, δεν δικαιώνει την εργαζόμενη ούτε απαλύνει την ταλαιπωρία της. 

Παρέλειψε ο συνάδελφος να πει στην συνέντευξή του ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την εργαζόμενη να εισπράξει τις νόμιμες απαιτήσεις της από το σωματείο με αναγκαστικά μέτρα, έπεσαν στο κενό και τούτο διότι ο ΝΟΠ, αν και υποχρεούται από το καταστατικό του, δεν έχει τα χρήματα του σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ένας ετήσιος τζίρος που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ δηλαδή 2.000.000 ευρώ περίπου στην 7ετία της ταλαιπωρίας της Κατερίνας, διακινείται, όπως φαίνεται, εκτός του τραπεζικού συστήματος με αδιαφανείς τρόπους. Πως δικαιολογεί μία τέτοια διαδικασία ένας νομικός που γνωρίζει τις συνέπειες από μία αδιαφανή ροή των χρημάτων;;;

Η Κατερίνα απευθύνθηκε στην Εισαγγελία για αυτήν την αδιαφάνεια και ο Εισαγγελέας, ως όφειλε, διέταξε προκαταρκτική εξέταση και διόρισε πραγματογνώμονα λογιστή να εξετάσει τα βιβλία του ΝΟΠ. Και τι έγινε;; Ο λογιστής που αποδέχθηκε τον διορισμό του επέστρεψε την εντολή στον Εισαγγελέα με την επεξήγηση ότι το σωματείο, δηλαδή η σημερινή διοίκηση του, ΑΡΝΗΘΗΚΕ  να του παραδώσει τα βιβλία!!! Τι λέει επ’ αυτού ο Κώστας;; 

Φυσικά ο Εισαγγελέας θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες σε βάρος εκείνων που εμμέσως πλην σαφώς αρνούνται να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του σωματείου. Επειδή δε αναφέρθηκε στην συνέντευξή και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Κατερίνας, δηλαδή εγώ, που γνωρίζω τις δήθεν προσπάθειες συμβιβασμού, γνωρίζω λοιπόν ότι η Κατερίνα έφθασε στο σημείο να παραιτηθεί από μεγάλο μέρος των αξιώσεών της και η διοίκηση άλλοτε την κορόιδεψε, μη συμμορφωθείσα στον συμβιβασμό που προφορικά επετεύχθη στο γραφείο μου, άλλοτε πάλι υπό τύπο κοροϊδίας της πρότεινε να επιστρέψει στην δουλειά της χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ, με αόριστες υποσχέσεις για απροσδιόριστες καταβολές στο απώτατο μέλλον.

Η αξιοπρέπεια της Κατερίνας δεν επέτρεψε να δεχθεί ένα τέτοιο «συμβιβασμό». Τέλος προ ημερών μέλη της Διοίκησης που έδιωξε την Κατερίνα, κρίθηκαν ένοχοι από το Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών, για την δυσφήμησή της με την μήνυση που της υπέβαλαν και το περιεχόμενο που είχε αυτή, χωρίς να τους επιβάλει ποινή, λόγω ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης. Όμως η καταδίκη για δυσφήμηση που και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε δεχθεί, είναι η κηλίδα που θα ακολουθεί εκείνα τα μέλη του τότε ΔΣ που μεθόδευσαν την διαπόμπευση της Κατερίνας!! 

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι Πατρινοί. Οι νομικοί ισχυρισμοί του Κώστα προβάλλουν ως εκπρόθεσμες ενστάσεις, τις οποίες ήδη έχουν  κρίνει τα δικαστήρια και τις έχουν απορρίψει. 

Πάτρα 30/12/2019

Θάνος Αμπατζής"

Υποστήριξη: SilkTech