Ο ΝΟΠ, τα χρέη και οι προσδοκίες για αλλαγές προς το καλύτερο

Παρασκευή, Δεκέμβριος 27, 2019 - 9:33μμ

Την πλήρη, και όχι ιδιαίτερα ευχάριστη, εικόνα για τον ΝΟΠ δίνει ο νομικός σύμβουλος του Δ.Σ. και παλιός αθλητής του, ο δικηγόρος Κώστας Κρεμμύδας.

Ο διακεκριμένος νομικός μίλησε γα όλα στο sportin.gr και οι απαντήσεις του προδίδουν άνθρωπο που γνωρίζει το πως μπορεί και πρέπει να κινηθεί ο ΝΟΠ.

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, για τα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον Όμιλο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο μέλλον του.

Αναλυτικά:

- Τι είναι ο ΝΟΠ για σας;
«Τον Ναυτικό Όμιλο δεν τον βλέπω ως ιστορικό σωματείο με τεράστιες αθλητικές επιτυχίες, αντίθετα για εμένα ο Ναυτικός Όμιλος είναι οι άνθρωποι του (αθλητές και παράγοντες). Δυστυχώς, λανθασμένες επιλογές και τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, τον έχουν φέρει σε μία δύσκολη κατάσταση. Όπως όλα τα αθλητικά σωματεία, δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση και το μόνο έσοδό του είναι οι εισφορές των μελών του, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

- Που βρισκόμαστε με το Ναυταθλητικό του κέντρο;
«Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων και το θέμα των εγκαταστάσεών μας και να πορευτούμε στο μέλλον για το καλό του ναυταθλητισμού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατασκευή του κολυμβητηρίου έλαβε χώρα ουσιαστικά με χρήματα του ΝΟΠ, ο οποίος πάντα συνεισέφερε όπου μπορούσε για το καλό της πόλης και του αθλητισμού. Η παρούσα δημοτική αρχή η η επόμενη θα κληθούν αναγκαστικά να ρυθμίσουν το θέμα αυτό, ελπίζοντας προς το συμφέρον του ναυταθλητισμού».

- Οι σχέσεις του ΝΟΠ με τα άλλα σωματεία;
«Πρέπει να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα από τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία (ναυταθλητικά και μη) και η συνεργασία μαζί τους και με τις διοικήσεις τους, μόνο καλό θα κάνει. Επίσης δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν από μεγάλες εκδηλώσεις του ομίλου, αθλητές του και πρώην διοικητικά στελέχη και να αυτοπεριοριζόμαστε».

- Ποια είναι η άποψή σας για το Διοικητικό Συμβούλιο;
«Έχουμε ένα ικανό διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο όμως πρέπει να προστεθούν και άλλοι για να βοηθηθεί. Και φυσικά θα ήθελα κάποια στιγμή να δω τους προέδρους και τα μέλη του ΔΣ των τελευταίων ετών, μαζί. Να σταματήσω να σκέφτομαι ότι από αυτό το σωματείο είτε έχουν ευεργετηθεί, είτε έχουν δυσαρεστηθεί τόσοι πολύ αθλητές και παράγοντες. Νομίζω ότι προσεχώς θα λυθεί και αυτό.
Πάντα είχα διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα για τον ΝΟΠ, είτε με αυτήν την διοίκηση είτε με προηγούμενες. Μεταξύ άλλων και για να μην κρυβόμαστε, μετά την αθέτηση της συμφωνίας από την Οργανωτική Επιτροπή για την επισκευή των εγκαταστάσεων του ΝΟΠ, είχα προτείνει να μην παραχωρηθεί το κολυμβητήριο, είχα διαφορετική άποψη για το ιδιοκτησιακό, για τον τρόπο που έγινε η εκδήλωση των 90 ετών κ.λ.π αλλά είναι κάτι σύνηθες μέσα στην λειτουργεί πολυμελών νομικών προσώπων».

- Είναι δύσκολο πράγμα ο ναυταθλητισμός στην Πάτρα;
«Είχα αναφερθεί και παλαιότερα για τις συνθήκες που λαμβάνει χώρα ο Ναυταθλητισμός στην Πάτρα. Δύσκολα και σε κρύες πισίνες. Ο ΝΟΠ προχώρησε σε ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του (με πολύτιμη βοήθεια πολλών μελών του Δ.Σ) και η μικρή πισίνα του είναι πλέον σε άριστη κατάσταση και πολύ ζεστή, το οποίο ευχερώς μπορεί να διαπιστώσουν όλοι.
Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και στην πισίνα του ΠΕΑΚ, δηλαδή θα είναι ζεστή και θα διαπιστώνεται η θερμοκρασία της πισίνας καθημερινά από όλους, όπως και η καθαριότητά της, ενώ θα πρέπει να λυθούν άμεσα οι οικονομικές σχέσεις των σωματείων με το ΠΕΑΚ, λαμβανομένου υπόψιν των δεσμεύσεων της προηγούμενης διοίκησης και της πρακτικής που είχε ακολουθηθεί. Όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλα τα αθλητικά σωματεία».

- Καλώς ή κακώς ο ΝΟΠ έχει αρκετές δικαστικές εκκρεμότητες, με κορυφαία την υπόθεση της απολυμένης υπαλλήλου. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
«Κατ' αρχάς ο ΝΟΠ δεν έχει μία οφειλή προς μία εργαζόμενη, αντίθετα πολλές οφειλές προς πολλούς, οι οποίες προέρχονται από την τελευταία 20ετία και πολλές από αυτές αφορούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Οπότε ο ΝΟΠ θα πρέπει να προσπαθήσει να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών του. Το δίκαιο και το ορθό θα ήταν η αποπληρωμή των χρεών, να λάβει χώρα κατά χρονική προτεραιότητα. Πάντως για αυτήν την υπόθεση που ρωτάτε, η πραγματική οφειλή, δηλαδή τα δεδουλευμένα ανέρχονται σε λίγες χιλιάδες ευρώ. Από εκεί και πέρα έγιναν λάθη και παραλείψεις με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόλυσή της και σήμερα να οφείλονται για μισθούς υπερημερίας υπερπολλαπλάσια χρήματα! Δηλαδή οφείλονται χιλιάδες ευρώ για εργασία που δεν παρασχέθηκε ποτέ. Με τον συνάδελφο Γ. Μιχαλόπουλο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με συμβιβαστική λύση εκ των υστέρων και αφού υπήρχαν αμετάκλητες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων για την ακύρωση της απολύσεως.
Ο ΝΟΠ, πάντα σεβόταν και σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και φυσικά αναγνωρίζει την οφειλή όπως είναι και για τον λόγο που αυτή υπάρχει. Έχουμε προχωρήσει σε σειρά συναντήσεων με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, ενώ από ότι έμαθα έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς αυτής και τρίτοι, χωρίς αποτέλεσμα.
Η πρόταση του ΝΟΠ δίκαιη και εφικτή, ήταν και είναι να επιστρέψει η συγκεκριμένη στην εργασία της, να της καταβάλλονται κανονικά ο μισθός της και να αποπληρώσει ο ΝΟΠ το χρέος που υπάρχει. Δυστυχώς έως τώρα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ζητούνται χρηματικά ποσά εφάπαξ που πράγματι οφείλονται αλλά υπάρχει αδυναμία να αποπληρωθούν και εκκρεμεί η υπόθεση στα Δικαστήρια. Για να καταλάβετε, πόσο εφικτό είναι να καταβάλει ο ΝΟΠ εφάπαξ, για την υπόθεση αυτή, 120.000,00 ευρώ, ποσό που ζητήθηκε σε κάποια συνάντηση. Ούτε στο 10% του άνω ποσού δεν υπάρχει η δυνατότητα για εφάπαξ καταβολή, χωρίς να παραβλέπω την οφειλή και το ότι είμαστε υποχρεωμένη για εξόφλησή της κάτι που προσπαθούμε να γίνει. Και εδώ κ. Σταθόπουλε ας αναρωτηθούν οι αναγνώστες σας, ποιο αθλητικό σωματείο έχει αυτήν την δυνατότητα σήμερα. Γνωρίζω πάρα πολλά σωματεία και δυστυχώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο...».

- Ποιο είναι το μέλλον του ΝΟΠ;
«Αναπόφευκτα χρειαζόμαστε να υπάρχει ισχυρή Διοίκηση, όπως υπάρχει τώρα, εξωστρέφεια και συμμετοχή παραγόντων του σε όλα τα αθλητικά όργανα, βελτίωση των δημόσιων σχέσεων του και επίλυση των εκκρεμοτήτων του. Δηλαδή οφειλές, ιδιοκτησιακό κ.λ.π. Μπορούμε να βοηθήσουμε πολλοί και με πολλούς τρόπους, αρκεί να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό προς όφελος του ΝΟΠ πρώτα από όλα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου εάν θα το καταφέρουμε ή όχι. Πάντως το έτος 2020 είναι σίγουρο ότι θα φέρει αλλαγές, ελπίζω προς το καλύτερο».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech