Όλα όσα είπε η Anna Wintour, για Ελλάδα, επιτυχία και Τσιτσιπά!

Παρασκευή, Νοέμβριος 29, 2019 - 12:50μμ

Ηταν μια τετράωρη εκδήλωση με 2000 κόσμο, το πρωινό συνέδριο «Change Makers» της ελληνικής Vogue στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όμως μόνο ένα εικοσάλεπτο στο φινάλε, το κοινό απόλαυσε το ζωντανό θρύλο της μόδας, την πολυαναμενόμενη 70χρονη βρετανοαμερικανίδα Anna Wintour, η οποία από το πρώτο λεπτό «έκλεψε την παράσταση» με την κοφτή, «στοχευμένη» της ομιλία.

Ψηλή και πάρα πολύ λεπτή, με ένα long midi dress με γεωμετρικό print και μακριά μανίκια και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της σκεπασμένο από το διάσημο «καρέ» των μαλλιών της, η editor-in-chief της αμερικανικής Vogue, περπάτησε με νεύρο και κέφι ως το βήμα λέγοντας «Ηello everybody!» (Eίπε μετά και γειά σας σε σπαστά ελληνικά).


Η Wintour στο βήμα

Η Wintour, όντας φανατική τενίστρια και γνώστης της επικαιρότητας, ξεκίνησε την ομιλία της χιουμοριστικά,  δηλώνοντας χαρούμενη που βρίσκεται στην Ελλάδα του νέου σταρ του τένις Στέφανου Τσιτσιπά αλλά και  στη χώρα που μπορείς  να βολτάρεις πλάι σε ένα αρχαίο τείχος, ενώ στη Νέα Υόρκη το «αρχαιότερο» που μπορείς να προσπεράσεις είναι παλιές αλυσίδες καφέ, στη μαύρη εποχή πριν έρθουν τα Starbucks. «Ότι είναι εδώ παλιό, είναι πραγματικά παλιό. Με αφορμή την επίσκεψή μου σκέφτηκα πολύ, τι είναι αυτό που μένει. Η μόδα βέβαια είναι συνδεδεμένη με το καινούριο, αλλά η πραγματική μόδα είναι οι νέες ιδέες που τελικά διαρκούν. Η Vogue αναζητάει τη δημιουργικότητα με υπογραφή. Όχι ένα απλό προιόν αλλά μια προσωπική, ανθρώπινη κατάθεση.  Ο Gucci του Αlessandro Michele είναι τόσο αυθεντικός και προσωπικός στη δουλειά του. Μέσα από τη μόδα δηλώνεις ποιός είσαι και ποιός θέλεις να είσαι» ανέφερε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια ξεχώρισε την επίσης πολύ αυθεντική δουλειά της Prada και τα «ρούχα με υπογραφή» του Tom Ford. Αναφέρθηκε στη Stella Mc Cartney, που ήταν η πρώτη που μίλησε για οικολογική μόδα και κλιματική αλλαγή όντας «η Κασσάνδρα των ημερών της». Επισήμανε ότι ένας σχεδιαστής με δυνατό όραμα μπορεί  να αλλάξει την κατεύθυνση της μόδας με ένα και μόνο σόου όπως συνέβη με τον Alexander Mc Queen.

 «Δεν μπορεί να φοράμε ένα ρούχο μόνο μια φορά, θέλουμε να επενδύσουμε σε ανθρώπους με αξίες, να αναγνωρίζουμε το καλύτερο στην τέχνη και στη μουσική, αλλά και να καταλάβουμε «τι στην ευχή είναι το tik tok» συνέχισε.

Στους νέους σύστησε να είναι γενναίοι και να αγωνίζονται χωρίς να φοβούνται το λάθος.«Εχουμε ανάγκη τους καλούς ηγέτες για να βρεθούν καλύτερες λύσεις στη ζωή» είπε.


Γέμισε το Μέγαρο Μουσικής


Αποψη της εισόδου


Αντυ Μπακοπούλου και Αναστασία Μανωλοπούλου ταξίδεψαν από την Πάτρα στην Αθήνα για το συνέδριο της Vogue

Δεν δήλωσε καθόλου κουρασμένη από την πολύχρονη διαδρομή της: «Νιώθω πιο ενεργητική από ποτέ» μας διαβεβαίωσε. Αλλωστε, την απασχολεί το Met Gala που θα έχει φέτος θέμα τη μόδα στη διάρκεια του χρόνου, ταξιδεύοντάς μας από τα παλιά αγγλικά μπροκάρ στην σύγχρονη εποχή της Louis Vuitton και του Nicolas Ghesquière. Ο χρόνος ήταν ως τώρα φίλος της, την πηγαίνει στο γραφείο, κοντά στα παιδιά της και στην Ελλάδα όπως τώρα. Σε ένα lunch με τη Μέριλ Στριπ, η ηθοποιός της είπε πως πρόσφατα  απέκτησε το πρώτο της ρολόι για να μετράει τον ξοδεμένο χρόνο. Με αφορμή το τελευταίο και απαντώντας σε ερωτήσεις η Anna Wintour συμβούλεψε τους νέους σχεδιαστές να μην κυνηγούν τη γρήγορη επιτυχία αλλά να δουλέψουν αρχικά πλάι σε κάποιον που θαυμάζουν. «Είμαι τυχερή που μεγάλωσα στη Μεγάλη Βρετανία. Τα πρώτα μου χρόνια στο χώρο τα έκανα όλα πολύ μικρή. Όταν πήγα στη Νέα Υόρκη συνάντησα σε κάθε τομέα εξειδικευμένους ανθρώπους, παντού ήταν editors. Πλέον υπάρχει η πλατφόρμα πως η Vogue είμαι εγώ. Το Met όχι λόγω του σόου, αλλά για τα εκθέματα για τα οποία δουλεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως επίσης το να υποστηρίζονται νέα ταλέντα στη μόδα είναι τρόποι να ανταποδώσω στον κόσμο αυτό που μου συνέβη, όντας επικεφαλής στη δουλειά μου» κατέληξε.

 Το συνέδριο της Vogue Greece για τα 100 χρόνια της  Καθημερινής,  διέθετε μεγάλο και πολύ trendy κοινό επωνύμων και παρουσιάστρια την πολύ όμορφη Μαρία Ναυπλιώτου. Βιώσιμη Μόδα, Ενσωμάτωση και Γυναικεία Ενδυνάμωση  ήταν οι θεματικές αφορμές για να μιλήσουν επίσης  η Αλεξία Κορωναίου, εκδότρια της  Vogue Greece, η Cara Smyth, ιδρύτρια του Fair Fashion Center (FFC), η Dana Thomas, συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου Fashionopolis και συνεργάτιδα των New York Times, το plus-size top model Candice Huffine,  ποπυ συνομίλησε με τη διευθύντρια της Vogue Greece, Θάλεια Καραφυλλίδου. Προβλήθηκε βίντεο για την πορεία της Σοφίας Κοκοσαλάκη, της πρωτοπόρου σχεδιάστριας μόδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία.  Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Λυδία Καμίτση, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια μόδας, μοιράστηκαν με το κοινό άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.

 Για τις εμπειρίες τους στη μόδα μίλησαν επίσης η συνιδρύτρια του ελληνικού brand Zeus+Δione και σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η Μαρία Λαλαούνη (CEO & Creative Director του οίκου κοσμημάτων Lalaounis), η Χριστίνα Μαρτίνη (συνιδρύτρια του Ancient Greek Sandals), η Rianna Kounou, μια Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που κατακτά το Βερολίνο, αλλά και μέσω βίντεο η  διάσημη Μαίρη Κατράντζου. Τη συζήτηση συντόνισε η Emily Zak, Head of Fashion Shows της Vogue International.

 Το βράδυ ακολούθησε επίσκεψη και κλειστό δείπνο στο Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη όπου η Anna Wintour ήταν απαστράπτουσα.

Υποστήριξη: SilkTech