Το άστρο του Παπάκου αρχίζει να λάμπει

Παρασκευή, Νοέμβριος 1, 2019 - 8:33μμ

Καθιερώνεται ήδη ως ένας από τους σημαντικότερους επιθετικούς της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ο Γιάννης Παπάκος, το τελευταίο μεγάλο ταλέντο του πατραϊκού πόλο, δεν είναι πια ταλέντο! Στα 24 του έχει διαγράψει μια σημαντική καριέρα και τα καλύτερα είναι μπροστά του!

Ξεκίνησε στο κολυμβητήριο 11 ετών, κι αμέσως καθιερώθηκε. Πρώτες συμμετοχές στην παιδική ομάδα της ΝΕΠ, στην εφηβική, τη νέων, την ανδρική! Υστερα ήρθε η άνοδος στην Α1, η μεταγραφή στον ΝΟΠ και η καθιέρωση στην Α1. Έφυγε για τον Απόλλωνα και μετά ήρθε η μεταγραφή στην Ποζίλιπο, ομάδα της Νάπολης. Μοναδική εμπειρία το ιταλικό πρωτάθλημα, η αναγνώριση εκτός των τειχών, τα ντέρμπι με την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, την Κανοτιέρι, ο πανζουρλισμός στο γκολ που πέτυχε, μα και η επιστροφή στην Ελλάδα.

«Η διοίκηση της Ποζίλιπο αποφάσισε να κάνει ανανέωση, χαμήλωσε πολύ το μπάτζετ της. Είχα πρόταση από δύο ομάδες στη Γαλλία, μα αυτή του ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη», είπε ο Γιάννης Παπάκος εξηγώντας πως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη να προπονείται υπό τις οδηγίες ενός παλιού μας γνώριμου, του Πάνου Βέργου (προπονητής στον ΝΟΠ πριν 20 χρόνια).

Με τον «δικέφαλο» έχει στόχο τα πλέι οφ, αν και όπως παραδέχεται αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμα. Θεωρεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα της Α1, εξαιρουμένης της μάχης του τίτλου ελέω Ολυμπιακού.
Καθημερινά προπονείται στο «Ποσειδώνιο» και «καμιά σχέση με ότι θυμάμαι στο ''Πεπανός''», η μελαγχολική διαπίστωση.

Ο Γιάννης Παπάκος ξεκίνησε «τυχαία» τον υγρό στίβο, βρέθηκε στην πισίνα για τον αδελφό του Μίλτο, επίσης πολίστας, όπως και ο μικρότερος Κώστας, και σύντομα έδειξε τα διαπιστευτήρια του. Ένα παιχνίδι παίδων όπου σκόραρε 8 φορές, η καθιέρωση στην ΝΕΠ, η σπουδαία χρόνιά που συνδυάστηκε με την άνοδο στην Α1 το 2015, ένα όμορφο μα και νικητήριο γκολ με τον Απόλλωνα εναντίον του Πανιώνιου είναι μερικοί σταθμοί στη μέχρι στιγμής καριέρα του.

Εδώ και καιρό έχει κληθεί σε προετοιμασία και καμπ των εθνικών ομάδων πόλο, της Ανδρών συμπεριλαμβανομένης, όπου όμως οι θέσεις των φουνταριστών είναι καπαρωμένες! «Τι να λεμε τώρα; Ο Κολόμβος με τον Μουρίκη συγκροτούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στον κόσμο!».

Ο Γιάννης Παπάκος σπουδάζει μηχανικός περιβάλλοντος και θέλει να πάρει το πτυχίο του, έστω κι αν ο επαγγελματικός προσανατολισμός του είναι γύρω από την πισίνα. «Κάποια στιγμή θα σταματήσω να παίζω πόλο, μα δεν γίνεται να το κόψω μαχαίρι, είναι μικρόβιο! Στον χώρο θέλω να παραμείνω».
Άλλωστε δεν φοβήθηκε ποτέ τη δουλειά. Πολλοί θα τον θυμούνται στην λαϊκή, στον πάγκο με τη μητέρα του, από τα χαράματα για να βγει το μεροκάματο και πιο πριν στο συνεργείο αυτοκινήτων του πατέρα του!

Έχει στερηθεί πολλά για να φτάσει έως εδώ. Περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, δεν έχει «Πάσχα» και «καλοκαίρι» με πολυήμερες διακοπές, «πάντα πρέπει να προπονείσαι να βελτιώνεσαι. Να προσέχω τη διατροφή μου, να κάνεις θυσίες, να στερείσαι. Είναι προϋπόθεση για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό».

Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το επίπεδο που βρίσκεται το πατραϊκό πόλο: «Δεν βλέπω να έχουμε σύντομα ομάδα στην Α1. Όλοι οι καλοί παίκτες και τα ταλέντα φεύγουν από την Πάτρα. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από το κεφάλι πρώτα - πρώτα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Πάτρα πρέπει να είναι η μοναδική πόλη εκτός Αθήνας με πέντε ομάδες πόλο. Αυτό που έγινε στο γυναικείο πόλο πρέπει να είναι οδηγός μας».

Ο Γιάννης Παπάκος χαρακτηρίζεται από την εργατικότητά του, τη σκληρή δουλειά στην προπόνηση και το πάθος που βγάζει στο παιχνίδι του. Θαυμάζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο για τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να είναι στην κορυφή. Στόχος του; «Να κάνω μια αξιόλογη καριέρα, να ζήσω στιγμές που δεν έχω ζήσει ακόμα».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech