Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος γράφει για τους Παράκτιους Αγώνες

Τετάρτη, Αύγουστος 28, 2019 - 9:33μμ

«''Παράκτιοι αγώνες, στοίχημα για την Ελληνική κοινωνία'': αυτά ήταν τα λόγια του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και ακριβώς τα ίδια του σημερινού κου Αυγενάκη.

Ο δείκτης της φωτοευπάθειας στην πραγματικότητα έχει κτυπήσει κόκκινο. Σε μια χώρα και σε μια πόλη σαν την Πάτρα που έχουν διοργανώσει πρόσφατα επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε δημοφιλή σπορ, πλασαρίστηκε και συνεχίζει να πλασάρεται ως επιτυχία και στοίχημα για την Ελλάδα και την Πάτρα μια παγκοσμίως άγνωστη και αδιάφορη διοργάνωση στην οποία μετέχουν αθλητές αθλημάτων που έχουν μόνο σχέση με την παραλία και την θάλασσα.

Ξεκινούν οι αγώνες εν μέσω προβλημάτων στην οργάνωση και στην οικονομική διαχείριση όπως ευρέως ακούγεται.

Οι Οργανωτικές Επιτροπές εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς από άτομα που διεκδικούν το ανεξέλεγκτο και το ακαταλόγιστο χωρίς να μας λένε στο όνομα ποιού.

Για ό,τι συμβαίνει, φταίει κάποιος άλλος

Για ό,τι κάνουν, δεν φταίνε αυτοί

Για ό,τι δεν κάνουν, δεν πειράζει.

Και φυσικά αυτή η κοινώς μη αποδεκτή για τα δημόσια δεδομένα άποψη, καλείται να πληρωθεί από την πολιτεία με το απαγορευτικό και θηριώδες ποσό των 6-7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κέρδος για τον Αθλητισμό και τους Αθλούμενους δεν μπορεί να μην είναι θετικό, όμως αγοράστηκε… δυσανάλογα.

Το κέρδος για την Πάτρα μηδαμινό έως ανύπαρκτο, μόνο κάτι χιλιάδες κυβικά άμμος ο οποίος και αυτός θα χαθεί με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

Με αυτά και με άλλα η οργανωτική πανωλεθρία φαντάζει ως πιο πιθανό σενάριο που δεν θα μπορέσει κανείς να το χαρακτηρίσει ατύχημα, αλλά θα είναι προδιαγεγραμμένος κανόνας. Ένας κανόνας που σε τέτοιες περιπτώσεις ξεφεύγουμε σπανίως και από τύχη. Τόσο τυχαία και τόσο σπανίως, που μετά βρίζουμε εκείνους που ξέφυγαν.

Και τα ερωτήματα όλο και πληθαίνουν, με φωνές που συνεχώς ανέβαζαν την ένταση με βλέμμα προς τη Μαιζώνος.

Και διαρκώς γιατί ο πατραϊκός λαός δεν γνωρίζει τους πέντε – δέκα «σουρταφέρτες» που στελεχώνουν κάθε φορά τις οργανωτικές επιτροπές, αμφιλεγόμενης αθλητικής υπόληψης και ανύπαρκτης επιρροής.

Οι πατρινοί γνωρίζουν τη Δημοτική Αρχή της πόλης, γιατί αυτή και μόνο αυτή, τους εκφράζει και τους εκπροσωπεί.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, διεκδίκησε τους Αγώνες και αυτή εγγυήθηκε με την φράση «Δεν θα σας απογοητεύσουμε εάν αποφασίσετε να μας αναθέσετε τους αγώνες, αφού είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του συνόλου των φορέων».

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν όφειλε να είναι εκεί ως εγγυητής έναντι της ΔΕΜΑ και φυσικά ως Οικοδεσπότης των φιλοξενουμένων ξένων αποστολών και όχι ν κάνει το απονενοημένο διάβημα της Αποχώρησης. Αν πάλι όλα τα πεπραγμένα ΔΕΝ τα γνώριζε η Δημοτική Αρχή τότε είναι κάτι που δεν σας κολακεύει κ. Δήμαρχε, και αυτό γιατί «φώναζε» από μακριά.

Θα ήθελα να τελειώσω με μια υπενθύμιση που είναι επίκαιρη.

Το έτος 2007 οργανώθηκε στην ΠΑΤΡΑ το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου εκείνης της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής.

Αυτό το πρωτάθλημα ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ. Δηλαδή χωρίς κανένα κόστος για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημόσιο.

Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας".

* Του Δημήτρη Δημητρόπουλου, τ. προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής

Υποστήριξη: SilkTech