Πάρης Λαλιώτης: «Είμαι ευχαριστημένος, ποντάραμε στο συναίσθημα»

Τετάρτη, Αύγουστος 28, 2019 - 10:03μμ

«Είμαι ικανοποιημένος κι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αναλογικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Το πρόγραμμα της τελετής κύλησε όπως έπρεπε» μας είπε ο συμπολίτης Πάρης Λαλιώτης υπεύθυνος της όλης καλλιτεχνικής σύλληψης και εκτέλεσης της τελετής έναρξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Πέρα από το πρώτο μέρος που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και το «πρωτόκολλο» αντίστοιχων αθλητικών διοργανώσεων, το μουσικοχορευτικό θέαμα είχε όλο τη δική του υπογραφή. Γνωρίζοντας τις αβάν γκαρντ φορεσιές του πολυβραβευμένου γκρουπ 86, ίσως βέβαια περιμέναμε περισσότερες «δόσεις» τέτοιας εξεζητημένης αισθητικής αλλά όπως μας εξήγησε «αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει».

 

 

«Εγινε μια ομαδική δουλειά με βασικούς συντελεστές, τεχνικό επιτελείο και καλλιτέχνες να φθάνουν τα 50 άτομα δίχως να υπολογίζουμε τον κόσμο που εργάστηκε στο παρασκήνιο», μας εξήγησε ο κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος κινήθηκε με βασική ιδέα ένα σύμπλεγμα τεχνών και κεντρικό μήνυμα την ένωση των λαών και την ποικιλομορφία της κουλτούρας. "Ετοιμάσαμε ένα «χαλί» για τη λεκάνη της Μεσογείου", αναφέρει. Η Μαρίνα Σάττι, οι χορογραφίες και το animation ήταν δικές του προτάσεις. «Θεώρησα ότι δεν έπρεπε να βασιστώ στον εντυπωσιασμό και την πορεία μου στο Πατρινό Καρναβάλι. Δεν ποντάραμε δηλαδή στη μεγαλοπρέπεια και σε στοιχεία υπερπαραγωγής αλλά στο συναίσθημα μέσα από εικόνες κατανοητές και προσιτές στο ευρύτερο κοινό. Το νερό, η μπάλα με τις αθώες παιδικές μνήμες που ανασύρει, οι σπανιόλες, οι δερβίσηδες, το ελληνικό καραβάκι είναι στοιχεία που είναι γνωστά σε όλους. Μονάχα δυο στολές «θύμισαν» τη διαδρομή του γκρουπ 86, οι προπομποί στην αρχή και οι ακροβάτες στο φινάλε. Αυτές ναι, ήταν εξτραβαγκάντ και ήταν μια πρωτότυπη αναφορά στο σήμα των Αγώνων.

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε μάσκα- δελφίνι, μπούστο κίονα και αυτοφωτιζόμενη βάρκα ενώ η ολόσωμη φόρμα έγινε από ειδικό ύφασμα γεμάτο πούλιες που έλαμπε με τους φωτισμούς.

Στη δεύτερη περίπτωση των ακροβατών είχαμε μια άλλη μάσκα δελφινιού, κύματα στο πάνω μέρος του αστραφτερού  κοστουμιού και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος κάτω. Η τελετή λήξης πάντως θα είναι πολύ πιο απλή, σαν χαρούμενο πάρτι και τα κοστούμια θα είναι επίσης πολύ πιο απλά»

 

 

* Της Αντυς Μπακοπούλου
Υποστήριξη: SilkTech