Τάκης Πετρόπουλος: Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…

Τετάρτη, Αύγουστος 21, 2019 - 4:50μμ

Τους λόγους της παραίτησής του από την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών αναφέρει ο Τάκης Πετρόπουλος με ανάρτησή του στο facebook. O υπεύθυνος του Δήμου Πατρέων για τον αθλητισμό, επανέλαβε τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής που τον οδήγησαν σε αυτή του απόφαση, αλλά και στην αντίστοιχη του Δημάρχου στο να απέχει από τις επίσημες εκδηλώσεις των Αγώνων.

Η ανάρτησή του:

«Η παραίτηση του (υποφαινόμενου) εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων από την Οργανωτική Επιτροπή των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων μόλις μία εβδομάδα πριν από τους αγώνες προκάλεσε εύλογα μια συζήτηση στην πόλη.

Η συζήτηση κάνει πάντα καλό. Ακόμη κι όταν δεν είναι καλοπροαίρετη και σοβαρή από ορισμένες πλευρές, δίνει την ευκαιρία στην αλήθεια και το δίκιο να αναδειχτούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Επισημαίνω λοιπόν τα παρακάτω για όσους δεν τα γνωρίζουν ή έχουν επιλεκτική μνήμη, προκειμένου να είναι σε θέση να διαμορφώσουν σοβαρή και υπεύθυνη άποψη ή να φρεσκάρουν τη μνήμη τους.

Ο Δήμος Πατρέων δεν εμφανίστηκε αυτοβούλως να διεκδικήσει τους ΙΙ Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνιστά πολιτική ενέργεια.

Θεσμικά τα δικαιώματα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων τα έχει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), η λειτουργία της οποίας καθορίζεται από τον Χάρτη των Μεσογειακών Αγώνων. Ο Χάρτης υπακούοντας στο εθιμικό δίκαιο όλων των μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων προβλέπει ότι οι αγώνες ανατίθενται σε πόλη Μεσογειακού κράτους μέλους της και όχι σε κράτος.

Η κυβέρνηση επέλεξε την πόλη μας γιατί συνδυάζει ιδανικά τις γεωφυσικές, κλιματικές, αθλητικές, δημογραφικές και οικονομικές συνθήκες. Ενδεχομένως να βάρυναν στην επιλογή της και ειδικές πολιτικές σκοπιμότητες, όπως εικάζεται.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης έκρινε ότι έπρεπε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο εισήγαγε το θέμα θετικά και το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί μεν την πρόταση της κυβέρνησης, να θέσει δε τους παρακάτω ξεκάθαρους όρους :

1. Τη χρηματοδότηση των Αγώνων να αναλάβει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση

2. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες των Αγώνων να είναι μόνιμες για να παραμείνουν στην πόλη και μετά τους αγώνες

3. Η κύρια αθλητική εγκατάσταση που θα κατασκευαστεί να είναι το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς στη θέση του παλιού κατεστραμμένου κολυμβητηρίου.

4. Ο αθλητικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες να παραμείνει στην πόλη.

Από την πλευρά του ο Δήμος Πατρέων δεχόταν να αναλάβει την υποστήριξη της διοργάνωσης των Αγώνων θέτοντας στην υπηρεσία τους την τεχνογνωσία, το προσωπικό, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τις δομές του.

Η κυβέρνηση και ο Δήμος συμφώνησαν σε όλα αυτά, συγκροτήθηκε επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων της οποίας Πρόεδρος ήταν ο (υποφαινόμενος) εκπρόσωπος του Δήμου προκειμένου αφ ενός να αποτυπωθούν στο φάκελο

διεκδίκησης οι όροι του Δήμου, αφ ετέρου να διασφαλιστεί ότι οι Αγώνες θα εξυπηρετούσαν τις συγκεκριμένες τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες του παράκτιου αθλητισμού και θα αναδείκνυαν την πλούσια ναυταθλητική και πολιτιστική μας παράδοση.

Για να εκτιμήσει κανείς την επάρκεια του φακέλου αναφέρω ενδεικτικά ότι ελήφθη υπ’ όψη ακόμη και το αρνητικό για την πόλη γεγονός, ότι όντας παραλιακή πόλη με εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο και 3η μεγαλύτερη της χώρας δεν έχει κωπηλασία! Συμπεριελήφθη λοιπόν η κωπηλασία στα προτεινόμενα αθλήματα και αναπτύξαμε επαφές με την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, τους Ναυταθλητικούς ομίλους της πόλης και προπονητές προκειμένου οι Αγώνες να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης της κωπηλασίας.

Στο διάστημα των δύο χρόνων που μεσολάβησε από τη σύναψη της παραπάνω συμφωνίας του δήμου με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση δεν υλοποίησε καμία δέσμευση της σχετική με ότι θα μείνει στην πόλη, ενώ αντίθετα όπως είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ο δήμος ήταν απόλυτα συνεπής και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Επιπλέον η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά να χρηματοδοτήσει τους Αγώνες με αποτέλεσμα να ε΄ναι χρονικά αδύνατο να διενεργηθούν κατά 100% διαγωνισμοί προμηθειών, υπηρεσιών και κυρίως έργων, με ότι αυτό σημαίνει. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε ούτε καν χρόνος για αξιόπιστη κι ενδελεχή έρευνα αγοράς, που ήταν διεθνούς χαρακτήρα.

Ο δήμος συνέχισε να ανταποκρίνεται στις συμφωνημένες υποχρεώσεις του και με τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη νέα Οργανωτική Επιτροπή.

Ο δήμος επεσήμανε και ανέδειξε με κάθε δυνατό τρόπο αμέσως μετά την ανάληψη των Αγώνων όλους ους κινδύνους που απέρρεαν από την κυβερνητική ολιγωρία κυρίως στη χρηματοδότηση. Επί πλέον ο δήμος δεν χρησιμοποίησε την κυβερνητική ολιγωρία για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αντίθετα επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και σοβαρότητα και βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της νεολαίας και των εργαζομένων, δεν το έβαλε στα πόδια με την πρώτη δυσκολία, αλλά προσαρμοζόταν στα νέα δεδομένα κι έδωσε μάχη για να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει βέβαια ευθύνη για την ασυνέπεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά έχει τη δυνατότητα ακόμη και τώρα να ικανοποιήσει τουλάχιστον τη δίκαιη διεκδίκηση μας ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ 2,5 ΧΙΛ. ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ και ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΥΙΑΣ μετά τους αγώνες.

Αυτό το ελάχιστο και καθόλα δίκαιο αίτημα το διατυπώσαμε τόσο στον Υφυπουργό Αθλητισμού όσο και απ’ ευθείας στον Πρωθυπουργό και λίγες μόνο ημέρες πριν τους Αγώνες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να επισημαίνει τον διαφαινόμενο κίνδυνο να μην αφήσουν τίποτα πίσω οι αγώνες , πίεζε και διεκδικούσε με κάθε τρόπο.

Λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να κλιμακώσει την πίεση της προς την κυβέρνηση αποσύροντας τον εκπρόσωπο της από την Οργανωτική Επιτροπή και δηλώνοντας ότι θα απέχει από τις επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το ρεαλιστικό μινιμαλιστικό και δίκαιο αίτημα της πόλης.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι επαγγελματίες επικριτές της Δημοτικής Αρχής?

Τι θα έπρεπε να κάνουν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή? Μήπως θα έπρεπε προς ένδειξη ραγιαδισμού να χασκογελάνε, να χαριεντίζονται και να φωτογραφίζονται με τους κυβερνητικούς παράγοντες σαν να μην συμβαίνει τίποτα?

Ετέθη το ζήτημα μήπως θα ήταν πιο σωστό και αποτελεσματικό να είχε κορυφώσει την αντίδραση της η Δημοτική Αρχή νωρίτερα. Αυτή είναι μια σοβαρή άποψη, ίσως η μόνη που έχει κάποια βάση και θα μπορούσε πραγματικά να είχε γίνει κι έτσι. Οσονούπω οι εξελίξεις θα δείξουν ποιο ήταν το πιο σωστό.

Πάντως οι επαγγελματίες επικριτές είναι βέβαιο ότι αν είχε βιαστεί η Δημοτική Αρχή να κορυφώσει την αντίδραση της θα μιλούσαν για μποϋκτάρισμα των Αγώνων. Αυτοί όπως είναι φανερό κάνουν τη δουλειά τους επί σκοπώ. Ο σκοπός τους είναι να απαξιώσουν πάσει θυσία το έργο της Δημοτικής Αρχής και κρίνονται από τον ίδιο τον Πατραϊκό λαό.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι αν έχουν διαπραχθεί παρανομίες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και αν πίσω από νομότυπη κάλυψη έχουν πραγματοποιηθεί μη ηθικές πράξεις κι ενέργειες. Το ζήτημα αυτό που είναι πολύ σοβαρό χρήζει σοβαρής και υπεύθυνης διερεύνησης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο οι υπεύθυνοι των παρανομιών θα αποδοθούν στη δικαιοσύνη και όσοι προέβησαν σε νομότυπες αλλά μη ηθικές πράξεις κι ενέργειες στην κοινωνία.

Δεν θα ασχοληθώ βέβαια με τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με αβάσταχτη ελαφρότητα από άγνοια, είτε ακόμη σκόπιμα και υποβολιμαία για να πλήξουν το κύρος το κύρος της Δημοτικής Αρχής όπως ότι ο Δήμος είναι συνδιοργανωτής των Αγώνων, ότι ο Δήμος δεν είχε αντιδράσει καθόλου νωρίτερα και ότι δήθεν ξύπνησε ξαφνικά από λήθαργο ή ότι ο Δήμος σπαταλούσε χρήματα του Πατραϊκού λαού για γεύματα των εκπροσώπων της ΔΕΜΑ και άλλων εμπλεκομένων επισήμων.

Πρόκειται για αυτοδιαψευδόμενες αστειότητες».

Υποστήριξη: SilkTech