Τα αγάλματα στην Παναχαϊκή και η απουσία τού στεφανωμένου Ηρακλή

Πέμπτη, Αύγουστος 15, 2019 - 5:03μμ

Σχολιάστηκε ιδιαιτέρως μία ανάρτηση στο φέισμπουκ, του προπονητή πυγμαχίας της Παναχαϊκής, Νίκου Πλέα, αναφορικά με το γιατί δεν έχει τοποθετηθεί κάποιο γλυπτό με το έμβλημα του συλλόγου στον χώρο πέριξ του γηπέδου στην Αγυιά.

Εκεί, όπου ως γνωστόν υπάρχουν δύο γλυπτά. Το ένα είναι το άγαλμα του Σεμπαστιάν Φρανσίσκο ντε Μιράντα Ροντρίγκες (1750 - 1816) που ήταν στρατιωτικός, πολέμησε σε διάφορα μέρη και θεωρείται ο «πρόδρομος» των επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική. Είναι δωρεά της Πρεσβείας της Βενεζουέλας.

Λίγο πιο κει, δεξιά της πύλης εισόδου στο γήπεδο της ΠΓΕ υπάρχει ένα ακόμα καλλιτεχνικό γλυπτό, που τοποθετήθηκε στην προ 15ετίας διαμόρφωση του χώρου.

Η ΠΓΕ, πριν από πολλά χρόνια, είχε μεριμνήσει για την τοποθέτηση της προτομής του Δημήτρη Τόφαλου που βρίσκεται αμέσως μετά την κεντρική είσοδο, αριστερά προς το γυμναστήριο.

Μα δεν φτάνει αυτό. Όχι μόνο για την ΠΓΕ μα πάνω απ' όλα για τον Δήμο της Πάτρας. Που δεν έχει τιμήσει επαρκώς τους Αχαιούς Ολυμπιονίκες, αρχαίους και σύγχρονους. Μα έσπευδε, διαχρονικά και ανεξάρτητως «χρώματος» να ονομάζει και να μετονομάζει δρόμους και πλατείες προς τιμή "βασιλιάδων και βουλευτάδων".

Το «άρατε πύλας» φαίνεται πως δεν έχει ισχύ στις μέρες μας.

Εν πάση περιπτώσει οι εποχές είναι δύσκολες για την Παναχαϊκή. Που το τελευταίο, που σκέφτεται σήμερα, είναι να δώσει χρήματα για να φιλοτεχνηθεί ένα γλυπτό με την Νίκη να στεφανώνει τον Ηρακλή, ότι δηλαδή απεικονίζεται στο έμβλημά της από το 1891.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech