Πέθανε ο θρυλικός λαϊκός ήρωας Σαμψών

Σάββατο, Μάιος 25, 2019 - 8:09μμ

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο θρυλικός παλαιστής Σαμψών, ο μασίστας που για πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας «νούμερα» με τα οποία αναδεικνυόταν η μεγάλη μυική του δύναμη.

Ο λαϊκός ήρωας, Γιάννης Κεσκιλίδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έφυγε από τη ζωή έχοντας δίπλα του, τους δικούς του ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα παιδιά του, «έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα». Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Κεσκιλίδης, γεννημένος στην Καλαμαριά στις 5 Ιουνίου 1929, πιο γνωστός ως «Σαμψών», είναι παλαίμαχος Έλληνας πρωτοπαλαιστής και μασίστας.

Προέρχεται από οικογένεια ποντίων οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελευθέρας πάλης.

Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων στη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ από τη δεκαετία του '50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμής του σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ) δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή, έως του σημείου από πολλούς να χαρακτηρισθεί σαν «λαϊκός ήρωας».

Οι μεγαλύτεροι τον θυμούνται να δίνει υπαίθριες παραστάσεις ανά την Ελλάδα κάνοντας πράγματα υπερφυσικά. Πέτρες έσπαγαν στο κεφάλι του, φορτηγά περνούσαν από πάνω του, αυτοκίνητα μετακινούνταν με τη δύναμη των δοντιών του, ξιφολόγχες έπεφταν στην κοιλιά του και δεν τον τρυπούσαν, με το κοινό να παραληρεί για τις επιδόσεις του.

Υποστήριξη: SilkTech