Τα πρώτα αθλητικά είδωλα της Πάτρας (ΕΑΠ και ΝΟΠ)

Διλέρνιας, Μητρόπουλος, Καθρέπτας, Γεωργακόπουλος, Αντωνακόπουλος, Γεωργιάδης Τασσόπουλος

Η πρώτη φουρνιά αθλητών του ΝΟΠ, της δεκαετίας του '30, ήταν τα πρώτα αθλητικά είδωλα της Πάτρας, τρεις δεκαετίες αφότου ξεκίνησε οργανωμένα ο αθλητισμός στην πόλη.

Για σκεφτείτε το λίγο: Πέντε - έξι πατρινόπουλα έγιναν οι καλύτεροι πολίστες της Ελλάδας! Μια ομάδα, ο ΝΟΠ σάρωνε τους τίτλους, κόντρα στους πανίσχυρους πρωτευουσιάνους, τον Ολυμπιακό, τον Εθνικό κλπ. Κάποια πατρινόπουλα, που κολυμπούσαν στην Αγίου Νικολάου ή στην Καρόλου είχαν τέτοιο ταλέντο που την ίδια χρονιά κατακτούσαν και το πρωτάθλημα βόλεϊ!

Το 1938 λοιπόν η ΕΑΠ κατακτά το πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ. Στη σύνθεσή της ήταν και πέντε αθλητές πόλο του ΝΟΠ! Ενα σύνηθες φαινόμενο εκείνα τα χρόνια, πολύ περισσότερο μεταξύ δύο ομογάλακτων σωματείων, όπως ήταν ο ΝΟΠ και η ΕΑΠ. Φαινόμενο που το έχουμε δει και με αθλητές στίβου, ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες.

Οι υπόλοιποι «διπλοπρωταθλητές» είναι οι Γεροθανάσης, Ασημακόπουλος, Φ. Τασσόπουλος, Καθρέπτας, Μπουρδόπουλος, που μαζί τους Κοκκινίδη, Ι. και Ν. Λαζαρίδη, και αποτελούσαν την ομάδα της ΕΑΠ που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας το 1938 (το πρωτάθλημα έγινε 6 με 8 Μαΐου).

Θυμίζουμε τους οκτώ τίτλους του ΝΟΠ: 1935, το 1937, το 1938, το 1939, το 1940, το 1945, 1946 και 1950.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech