Ολο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να ασχοληθούν με την αυτοάμυνα

Πέμπτη, Ιανουάριος 31, 2019 - 11:00πμ

Eίναι εντυπωσιακό αλλά αυξάνονται οι νέες κοπέλες στην Πάτρα, που θέλουν να ασχοληθούν με τα «δυναμικά» αθλήματα με σωματική επαφή, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, αυτοάμυνα κλπ

Αυτό άλλωστε σχολίασε με τοποθέτησή του ο Γιώργος Καριώτης, προπονητής στην «Αρένα» (Kariotis team) στην Πάτρα.

Σχολίασε αναφορικά με τις τελευταίες δολοφονίες γυναικών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, τις γυναικοκτονίες όπως χαρακτηριστικά τις χαρακτήρισε, πως έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον πολλών νέων κοριτσιών που θέλουν να μάθουν, μέσω συγκεκριμένων αθλημάτων, πως να γίνουν πιο δυνατές, πως να μπορούν να προστατευτούν.

Να τι είπε:

«Τους τελευταίους μήνες στη σχολή όπου εργάζομαι ως προπονητής μαχητικών τεχνών, ζω κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Νέες κοπέλες έρχονται να ρωτήσουν για μαθήματα αυτοάμυνας και εκτός από τις πληροφορίες στα λόγια τους προστίθεται και το «βλέπετε τι γίνεται, κάπως πρέπει να προστατευτούμε».
Κι έχουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τις προστατεύσει. Το κράτος, η Αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τα σχολεία, εμείς όλοι. Μετράμε μέχρι τώρα τρεις γυναικοκτονίες σε ένα διάστημα δύο μηνών. Χρησιμοποιώ τον όρο γυναικοκτονία γιατί δεν πρόκειται για μία «οικογενειακή τραγωδία» ή ένα «έγκλημα πάθους», όπως τα ΜΜΕ παρουσιάζουν, αλλά για την εκδήλωση μία έσχατης σεξιστικής βίας από τον άνδρα σε βάρος μίας γυναίκας επειδή δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της, που για τον δράστη δεν υπήρξε «σωστή» σύζυγος, ερωμένη, κόρη, μάνα.
Είμαστε μάρτυρες μίας έμφυλης βίας που ασκείται συστηματικά πάνω στα σώματα των γυναικών και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη θανάτωσή τους. Γνωρίζουμε ήδη από στατιστικές και έρευνες ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή των γυναικών είναι η έμφυλη βία, πιο πάνω στη λίστα ακόμη κι από τα τροχαία και τον καρκίνο. Κι εμείς ακόμη κλείνουμε τα μάτια, κράτος, μηχανισμοί και μερίδα πολιτών. Και κλείνουμε τα μάτια ακόμη κι αν τα θύματα πιο πριν μίλησαν, ζήτησαν βοήθεια, κατέφυγαν στις αρχές.
Η Ελένη Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, φέρεται να είχε καταγγείλει πρότερο βιασμό από τους δύο δολοφόνους της στην Αστυνομία λίγες μέρες πριν βρεθεί νεκρή. Η κοπέλα από την Κέρκυρα ζήτησε την προστασία της εισαγγελίας, γιατί ήδη απειλείτο συστηματικά. Και πόσες άλλες θα κατέφυγαν στα όργανα προστασίας του κράτους χωρίς ανταπόκριση... Και πόσες άλλες ακόμη κρύβονται να δηλώσουν ότι κακοποιούνται από φόβο μήπως η κοινωνία τις απομονώσει, μήπως το θύμα παρουσιαστεί ως θύτης, μήπως ακούσει το «προκάλεσε», μήπως στιγματιστεί, μήπως βρεθεί κατώτερη του ρόλου που της φόρεσαν. Και μήπως δεν έχουν δίκιο να φοβούνται τα θύματα.
Είναι ενδεικτικός ο σάλος που προκλήθηκε όταν εισήχθη ο όρος «γυναικοκτονία» που πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν θεωρώντας τον υπερβολή ή διάκριση εναντίον των ανδρών. Δεν είδαν πίσω από τον όρο ούτε τη συμβολική αλλά ούτε και την καταγγελτική του διάσταση απέναντι σε μία κοινωνία εμφορούμενη από πατριαρχικές αντιλήψεις που φτάνει στα όρια να αφαιρέσει από τη γυναίκα την αυτοδιάθεση του σώματός της.
Οι αρχές φαίνεται να υπολειτουργούν σε περιπτώσεις σεξιστικής βίας. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ψυχιατρικοποιούν τα περιστατικά, για να σκεπαστούν κάτω από τον τίτλο του εγκλήματος λόγω διαταραγμένης ψυχικής υγείας, η δικαστική εξουσία δεν καταδικάζει τον μη επιστημονικό λόγο στα ΜΜΕ, οι δολοφονίες των γυναικών στην Ελλάδα δεν καταγράφονται ως γυναικοκτονίες.
Και τι μένει; Μένει η διεκδίκηση όλων αυτών κι ακόμη περισσότερων. Πρέπει να συνταχθούμε στον καθημερινό αγώνα για την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη, για την απαλλαγή από πατριαρχικές σκοταδιστικές αντιλήψεις, για να πάψουμε πλέον να αγνοούμε τη ζωή, τις επιθυμίες και την ύπαρξη των γυναικών. Όαση αισιοδοξίας οι πορείες διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες, όαση αισιοδοξίας που όλο και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να καταγγέλλουν τον βιαστή ή τον κακοποιό τους, ελπιδοφόρες όλες οι κινητοποιήσεις των φεμινιστικών κινημάτων, αφυπνιστικές οι συζητήσεις για το θέμα. Δεν αρκούν και δε θα αρκούν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα της πορείας για την Ελένη «ούτε μία λιγότερη».

Υποστήριξη: SilkTech