Τα 57α γενέθλια της Ολυμπιάδας

Αναμνηστικό δίπλωμα που εκδόθηκε το 2011

Σχεδόν έξι δεκαετίες ζωής με συνέπεια στην προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό συμπληρώνει η Ολυμπιάδα. Πέρασαν 57 χρόνια από το 1961 όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος ύστερα από πρωτοβουλία του Βασίλη Λάβδα.

Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1960, ο αείμνηστος πρωταθλητής στίβου (σημ. πέθανε παρακολουθώντας αγώνα ποδοσφαίρου της Παναχαϊκή) σκέφτηκε πως κάτι πρέπει να γίνει για το καλό του πατραϊκού αθλητισμού. Ηταν τότε προπονητής της Παναχαϊκής και παλαιότερα πρωταθλητής της στο άλμα επί κοντώ και στα 1.500 μέτρα. Μια μέρα κάλεσε τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Καρκάτσα, τον Κώστα Φιλιππάτο, το Βασίλη Μακρυγέννη και τον Δημήτρη Ζαχαράτο προτείνοντάς τους την ίδρυση ένα νέου σωματείο στίβου.

Σιγά - σιγά τους πλαισίωναν πολλά άτομα με υπόληψη στην κοινωνία των Πατρών. Πρώτος ο Χαράλαμπος Πολυμερόπουλος, διευθυντής στην οινοποιία Σπηλιόπουλου, ο οποίος εκλέχθηκε και πρώτος πρόεδρος της Ολυμπιάδας. Μαζί και ο Παναγιώτης Κόρπας, διευθυντής της τεχνικής σχολής "Λεύκιππος", ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος, τραπεζικός, ο Γεώργιος Μπακέας, έμπορος, ο Ανδρέας Μπίρμπας, έμπορος, ο Ανδρέας Σωτηρόπουλος, αθλητής της Παναχαϊκής, ο Λουκάς Καραγκούνης, κλωστοϋφαντουργός και ο Παναγιώτης Καββαδίας, συνταξιούχος.

Γενικός Διευθυντής σωματικής αγωγής ήταν ο κ. Λιάπης ο οποίος καθυστέρησε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση του σωματίου, αλλά με τη μεσολάβηση του δικηγόρου Γεωργίου Παπαγιάβη όλα τελείωσαν. Η πρώτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής έλαβε χώρα σαν σήμερα στις 26 Δεκεμβρίου 1961, ενώ στις 15 Απριλίου 1962 είχαμε την πρώτη Γενική Συνέλευση και εκλογή του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου (πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδηλασίας).

Η ομάδα μπάσκετ έφτασε μέχρι την Α1 και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως επίσης και η ομάδα βόλεϊ έπαιξε πρώτη στην Α1. Το τμήμα στίβου έφτασε να συγκαταλέγεται πολλές χρονιές στα καλύτερα της Ελλάδας, μέχρι μάλιστα τη 2η θέση πανελλεδικά στην αξιολόγηση, έχοντας αναδείξει δεκάδες πρωταθλητές Ελλάδας.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech