Το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 και η Πάτρα

Τα Ψηλαλώνια στην Πάτρα την περίοδο των Α' Ολυμπιακών Αγώνων

Mετά από προσπάθειες πολλών ετών και μερικές αποτυχημένες προσπάθειες «Ζάππειες Ολυμπιάδες» αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η απόφαση για την αναβίωσή τους και την διεξαγωγή τους στην Αθήνα το 1896, ενώ προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς στο εξωτερικό, εξάπτοντας την φαντασία τους, στο εσωτερικό της χώρας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα και προβληματισμούς.

Οπως αναφέρει στο βιβλίο του «Αχαΐα περί αθλητικού παρελθόντος» ο αείμνηστος Κώστας Κοκοβίκας:

«Αν και δεν έλειψαν οι ένθερμοι υποστηρικτές της απόφασης, εντούτοις η οικονομική κατάσταση και τα πολιτικά ήθη της εποχής δεν ευνοούσαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια, όσο σπουδαία και εφικτά κι αν ήταν αυτά. Το τεράστιο εξωτερικό χρέος της χώρας, υπό την πίεση του οποίου είχε πτωχεύσει το ελληνικό κράτος, το ασταθές πολιτικό σύστημα της εποχής, που συνεχώς κλυδωνιζόταν από τις βασιλικές παρεμβάσεις, η ιδεολογική ανωριμότητα του κόσμου για την σπουδαιότητα του νεοσύστατου διεθνούς θεσμού και ο αιφνίδιος για την κυβέρνηση τρόπος λήψης της απόφασης, ήταν ορισμένοι από τους λόγους που δημιούργησαν προβληματισμούς ή που δεν κατανοήθηκε η φιλοσοφία της απόφασης του Παρισιού. Ιδιαίτερα προβληματισμένη ήταν η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος «...μολονότι αγαπούσε τον αθλητισμό και τα σπορ και ήταν ικανός κολυμβητής και επιδέξιος κυνηγός, τήρησε στάση πολύ επιφυλακτική. Υποστήριζε ότι την εποχή εκείνη η χώρα μας δεν ήταν κατάλληλη «διά τοιαύτας πανηγύρεις»... Τελικά καθόρισε τη θέση της κυβερνήσεως με τη δήλωση ότι θα περιβάλλει τους ολυμπιακούς με συμπάθεια και ευμένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλαμβάνει οποιανδήποτε υποχρέωση...».

Υποστήριξη: SilkTech