Το Β' Γυμνάσιο στους σχολικούς αγώνες το 1954

Μαθητές του Β' Γυμνασίου Πατρών παρελαύνουν στους Παμπελοποννησιακούς σχολικούς αγώνες το 1954 στον Πύργο

"Το Β' Γυμνάσιο, Καλαβρύτων και Καραϊσκάκη τότε, δεν είχε ενσωματωμένο γυμναστήριο, γι' αυτό ή πηγαίναμε για γυμναστική εκεί κοντά στην Τριών Ναυάρχων ή σε ένα γυμναστήριο, ιδιοκτησία του Γυμνασίου στη γωνία Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων, κοντά στον Άγιο Ανδρέα, εκεί που μεταφέρθηκε τελικά αργότερα.

Την ώρα λοιπόν που είχαμε μάθημα γυμναστικής και αμέσως μετά το τέλος του προηγούμενου μαθήματος, αντί να κάνουμε διάλειμμα στην αυλή του σχολείου, κατεβαίναμε στο δρόμο και συντεταγμένοι όπως σε παρέλαση και υπό την επίβλεψη του επιμελητή της τάξης, πηγαίναμε στο γυμναστήριο για τις συνηθισμένες ασκήσεις και τα διάφορα παιχνίδια.

Η όλη διαδρομή κρατούσε 5 - 7 λεπτά και συνοδευόταν από διάφορες πλάκες και καλαμπούρια. Με τον ίδιο τρόπο γυρίζαμε και μετά το τέλος της γυμναστικής.

Απέναντι από το σχολείο ήταν ο φούρνος του Βοσινάκη και η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο ψωμί μας έσπαγε τη μύτη. Όσοι είχαν το απαραίτητο πενηνταράκι, αγόραζαν ένα τέταρτο της φρατζόλας, οι υπόλοιποι, και ήταν πολλοί, τους έβλεπαν με ζήλια να τρώνε με βουλιμία το ψωμάκι και να τους τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια.

Μερικοί ζητούσαν: «λίγη τζούρα ρε», αλλά λίγοι έδιναν. Άλλοι έφερναν από το σπίτι ψωμάκι ή και μπομπότα, με λίγο λαδάκι, λίγο τυράκι και μπόλικο αλατάκι. Ή ψωμάκι με πετιμέζι και καμιά ελίτσα θρούμπα. Ήταν και μερικοί που έφερναν γλυκά και μπισκότα. Αυτοί πήγαιναν σε μια γωνιά και τα έτρωγαν μόνοι τους. Πού τα εύρισκαν, δεν μάθαμε. Απλά, αργότερα καταλάβαμε...".

* Αναμνήσεις του Γιώργου Κουρμούση όπως τις μετέφερε στο βιβλίο του "Η Πάτρα που έζησα 1936 - 1954", Εκδόσεις Proforma, Αθήνα 2019.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech