Το τμήμα μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών

Το τμήμα μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι τότε συντηρούσε μόνο πδοοσφαιρικό τμήμα (μεταπολεμικά ίδρυσε και τμήμα στίβου).

Με την ίδρυση του τμήματος μπάσκετ παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Πατρών όπου κατακτά πολλά από αυτά. Πρώτη φορά διεκδικεί την άνοδο στην Α' Εθνική το 1958 σε αγώνα μπαράζ που έγινε στον Βόλο με τον Εθνικό Πειραιώς που είχε τρεις διεθνείς παίκτες.

Από το 1958 έως το 1967 ο Απόλλων αγωνίστηκε μόνο στα τοπικά πρωταθλήματα. Το 1971-72 ο Απόλλων παίζει στην Α' Εθνική για πρώτη φορά αλλά υποβιβάζεται, εν τω μεταξύ ιδρύεται η Β' εθνική, εκεί το 1972-73 στα μπαράζ των τεσσάρων δεν καταφέρνει να κερδίσει την άνοδο. Σε μπαράζ χάνει την άνοδο και το 1974-75 από τον Ιωνικό.

Ευρισκόμενος σε αγωνιστική κάμψη, στα μέσα της δεκαετίας, τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που θα ακολουθούσε. Η επιστροφή στην Πάτρα παλιών αθλητών και η δουλειά που έγινε από παράγοντες (Κανελλόπουλος, Γαλάνης, Καλογερόπουλος με τη συνεργασία των «ποδοσφαιρικών» Φιλιππάτος, Νικολόπουλος, Αντωνακόπουλος, Χαλκιόπουλος) έφεραν αποτέλεσμα!

Εκτός αυτών που επέστρεψαν από την Αθήνα, έχουμε τις μεταγραφές των Δημητριάδη (ΕΑΠ), Βέργου (ΠΓΕ), Σερέτη (Σκαγιοπούλειο), Παυλίδη - Χερικάκη (Εθνικός)

Νέα παιδιά ξεπηδούν από τη Ναυαρίνου, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ο Απόλλων είχε δικό του γήπεδο, άρχισε η εποχή της δόξας του.

Η «μελανόλευκη» εποχή στο μπάσκετ είχε ξεκινήσει και για τριάντα χρόνια ο Απόλλων θα γνωρίσει στιγμές δόξας, που όμοιές της δεν γνώρισε καμιά άλλη ομάδα στην Πάτρα. Είχει στις τάξεις της και το μεγαλύτερο αστέρι που ανέδειξε ποτέ αυτός ο τόπος τον Κώστα Πετρόπουλο. Ευτύχημα για τον σύλλογο η στιβαρότητα της διοίκησης, ίδιον του Απόλλωνα για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Κι ήταν (και) αυτός ο λόγος που η ομάδα πρόκοψε, σε μια εποχή που τα άλλα σωματεία της περιοχής υστερούσαν σε διοικητική ισχύ. Η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής (1971-1972) είναι η αρχή μιας λαμπρής πορείας.

Ο Απόλλων, τη δεκαετία του ’80 έχει καθιερωθεί στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, φθάνει δε μέχρι και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα παιχνίδια του αποτελούν μείζον γεγονός για τους φίλους του, που στοιβάζονται κάθε Σάββατο για να τον παρακολουθήσουν. Με τη φανέλα του αγωνίζονται σπουδαίοι πατρινοί, Ελληνες και ξένοι μπασκετμπολίστες (Κώστας Πετρόπουλος, Νίκος Μπάρλος - Eθνική Ελλάδας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Αλ. Πολυδωρόπουλος, Γιάννης Μολφέτας, Νίκος Βετούλας, Nίκος Αργυρόπουλος), ενώ σιγά - σιγά δεν υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα που να μην γνωρίσει την ήττα από τον Απόλλωνα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στα '50ς με Δημόπουλο, Μαζαράκη, Λαμπίρη, Γεωργίου, Καρατζά και Μανιατόπουλο

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech