Θρίαμβος των Πατρινών στο πρωτάθλημα στίβου του 1904

Ο Δημ. Τόφαλος

Οι «Β' Πανελλήνιοι Αγώνες» του ΣΕΓΑΣ, μετά από δύο αναβολές (1902 και 1903), έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 1904 και ήταν το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στα χρονικά.

Οι αγώνες αυτοί υπήρξαν ιστορικοί, γιατί, από την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής τους, αναδύθηκε στο αθλητικό στερέωμα το άστρο του Δημ. Τόφαλου, ενός «γίγαντα» είκοσι μόνο ετών, που κατέπληξε με τις ικανότητες του το πανελλήνιο και το διεθνές φίλαθλο κοινό. Το απόγευμα της πρώτης ημέρας των αγώνων (6η Μαΐου), οι επιδόσεις του Δημ. Τόφαλου στα αγωνίσματα της άρσης βαρών ξεσήκωσαν τους φιλάθλους, που, όρθιοι στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου, χειροκροτούσαν και επευφημούσαν, τον πρωταθλητή επί αρκετή ώρα. Ο πατρινός αθλητής είχε καταφέρει να σηκώσει με τα δύο χέρια βάρη 111 οκάδων, αυξάνοντας έτσι κατά 21 οκάδες την προ τριών ετών (1901) ατομική επίδοση του (90 οκάδες), ενώ, ταυτόχρονα, δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών.

Εκτός του Δημ. Τόφαλου, σημαντικές νίκες πέτυχαν και άλλοι πατρινοί αθλητές, που ανήκαν στην Γυμναστική Εταιρεία, όπως και ο Δ. Τόφαλος. Οι αθλητές του Παναχαϊκού απήχαν, με την δικαιολογία της συμμετοχής τους στους αγώνες του Πανιωνίου που έγιναν στη Σμύρνης, αν και οι πραγματικοί λόγοι της αποχής τους θα πρέπει να αναζητηθούν στην ψυχρότητα των σχέσεων μεταξύ του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.

Από τη ΓΕΠ πρώτευσαν:
• Στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος, ο Θεμ. Διακίδης, ο οποίος, με άλμα 1.72,5μ., σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, που καταρρίφθηκε μετά από είκοσι χρόνια (1924)!
• Στο αγώνισμα της αναρρίχησης σε σχοινί, ο Νικ. Γεωργαντόπουλος, που συνέχισε την παράδοση στο άθλημα του Ολυμπιονίκη Νικ. Ανδριακόπουλου.
• Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο Στεφ. Χρηστόπουλος
• Στο δίζυγο ο Χαρ. Κοτσής.
• Στο άλμα επί κοντώ, με επίδοση 3.22μ. που ήταν νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ο Θεοδ. Μακρής, ο οποίος, όμως, είχε αγωνισθεί ως μέλος του Πανελληνίου, γιατί τότε υπηρετούσε στην Αθήνα την στρατιωτική του θητεία.

Επίσης, στην ελληνορωμαϊκή πάλη κατατάχθηκε δεύτερος ο Θρασύβουλος Παλαιολόγος και τρίτος, ο Θεμ. Διακίδης. Τέλος, στο αγώνισμα της «Διελκυστίνδας» η ομάδα της ΓΕΠ αναδείχθηκε δεύτερη, με συμμετέχοντες στην ομάδα τους Στ. Χρηστόπουλο, Θεμ. Διακίδη, Θρασ. Παλαιολόγο και Δημ. Τόφαλο.

Όπως ήταν επόμενο, οι επιδόσεις των αθλητών της «Γ.Ε.Π.» ενθουσίασαν τους πατρινούς, οι οποίοι προετοίμασαν μεγάλη συγκέντρωση για την υποδοχή τους. Στις 11 Μαΐου, ημέρα επιστροφής των αθλητών από την Αθήνα, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου είχε πλημμυρίσει από υπερήφανους πατρινούς, οι οποίοι, μετά την άφιξη του τρένου, συνόδευσαν τους αθλητές ως το Γυμναστήριο του Συλλόγου στα Ψηλά Αλώνια, ενώ της λαοθάλασσας προπορευόταν η σημαία της ΓΕΠ και η Μπάντα της «Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech