Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της Ολυμπιάδας

Ξανθάκης - Δημητρόπουλος

Το 1961 ιδρύθηκε η Ολυμπιάδα Πατρών ύστερα από πρωτοβουλία του Βασίλη Λάβδα, ενός σπάνιου ανθρώπου στον οποίο ο σύλλογος και γενικά ο αθλητισμός της Πάτρας τού οφείλουν πολλά!

Στην πρώτη φουρνιά αθλητών της Ολυμπιάδας θα πρέπει να αναφερθούν οι:

- Ξενοφών Φραντζής (ανεξάρτητος), αστυφύλακας.
- Κυριάκος Κυρσανίδης (ανεξάρτητος), αστυφύλακας.
- Χάρης Βασιλακόπουλος (ανεξάρτητος), ναυτικός.
- Σωτήρης Μυλωνάς (τερματοφύλακας Παναχαϊκής), υπάλληλος ΟΤΕ.
- Γιάννης Δημόπουλος (αθλητής ΕΦΑ Αιγίου), μουσικός, ο "Γρατσινάο" για τους φίλους του.

Η ομάδα πλαισιώθηκε και με τους Ανδρέα Ξανθάκη, Δημήτρη Δημητρόπουλο και τον πιο μικρό όλων, τον Χάρη Λίτσα. Απαντες έγιναν διεθνείς, ενώ σιγά - σιγά η "παρέα" μεγάλωνε. Ο Τάσος Κολοκυθάς, ο Σάκης Ευαγγελιστής, ο Τάκης Γρηγορόπουλος, ο Τάκης Καραβασίλης (συνδικαλιστής αργότερα στο ΕΚΠ με 52'' στα 400μ. στο χώμα), αλλά και ο Ανδρέας Συνοδινός προστέθηκαν στην ομάδα. Στις ρίψεις ξεχώρισε και ο Σπύρος Μπούσιας, ενώ στα εμπόδια ο Σωτήρης Αυγερινόπουλος.

Ο Λάβδας βοηθούσε όλους τους αθλητές με χορήγηση οδοιπορικών. Στην ουσία όμως στήριζε τα παιδιά που ζούσαν εκείνη την εποχή στη φτώχεια και ήταν αδύνατο να κάνουν πρωταθλητισμό κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Στο διάστημα αυτό υπήρξε παραγοντική κινητοποίηση και από άλλα άτομα, λάτρεις του στίβου. Σιγά - σιγά τους πλαισίωναν πολλά άτομα με υπόληψη στην κοινωνία των Πατρών. Πρώτος ο Χαράλαμπος Πολυμερόπουλος, διευθυντής στην οινοποιία Σπηλιόπουλου, ο οποίος εκλέχθηκε και πρώτος πρόεδρος της Ολυμπιάδας. Μαζί και ο Παναγιώτης Κόρπας, διευθυντής της τεχνικής σχολής "Λεύκιππος", ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος, τραπεζικός, ο Γεώργιος Μπακέας, έμπορος, ο Ανδρέας Μπίρμπας, έμπορος, ο Ανδρέας Σωτηρόπουλος, αθλητής της Παναχαϊκής, ο Λουκάς Καραγκούνης, κλωστοϋφαντουργός, ο Παναγιώτης Καββαδίας, συνταξιούχος, ο Λεωνίδας Ζήκος κ.ά.

Παράλληλα η διοίκηση, ταμίας τότε ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος, πήρε δάνειο από την Ιωνική Τράπεζα, περίπου 10.000 δρχ για την αγορά ιματισμού και εξοπλισμού, ποσό που αποπληρώθηκε σταδιακά σε ένα χρόνο, από αθλητές και μέλη του Συλλόγου, με καταβολή 200 δρχ το μήνα.

Δεν ήταν μέλος της διοίκησης, δεν ήταν αθλητής, στήριξε όμως όσο ελάχιστοι την Ολυμπιάδα. Ο λόγος για την Χαρίκλεια (Χαρούλα) Ζαχαράτου, σύζυγο του αθλητή Δημήτρη, που έκανε το σπίτι της πλυντήριο. Είχε, επί χρόνια, αναλάβει να πλένει τις φανέλες, τα σορτς και τις φόρμες των αθλητών, φυσικά στην σκάφη, με το χέρι. Η αείμνηστη είχε δώσει και την ψυχή της.

Γενικός Διευθυντής σωματικής αγωγής ήταν ο κ. Λιάπης ο οποίος καθυστέρησε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση του σωματίου, αλλά με τη μεσολάβηση του δικηγόρου Γεωργίου Παπαγιαβή όλα τελείωσαν. Η πρώτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής έλαβε χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 1961, ενώ στις 15 Απριλίου 1962 είχαμε την πρώτη Γενική Συνέλευση και εκλογή του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου (πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδηλασίας, τα τρία πρώτα συνεχίζουν σήμερα). Μεγάλη βοήθεια είχαν από τον συντοπίτη Υπουργό Παιδείας Αχιλλέα Γεροκωστόπουλο ενώ από εγγραφές μελών υπήρξε σημαντική οικονομική ενίσχυση.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech