Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2017

Τετάρτη, Ιανουάριος 24, 2018 - 1:04μμ

Είχε απ΄όλα η φετινή χρονιά: Εκπλήρωση ενός ζητούμενου δεκαετιών, την παράδοση επιτέλους της πολύπαθης Ολυμπίας Οδού, καθώς και της Ιονίας Οδού, την ανακήρυξη της Πάτρας σε Διοργανώτρια Πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, έναν από τους πιο πολωμένους προεκλογικούς Αγώνες στο Επιμελητήριο της Αχαΐας, καθώς και την ρήξη στο διοικητικό Συμβούλιο του ΣΚΕΑΝΑ με καταγγελίες που έφθασαν μέχρι την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Ας δούμε λοιπόν τα πρόσωπα της χρονιάς της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής στην Πολιτική, την Διοίκηση, την Κοινωνία, τις Επιχειρήσεις και τον αθλητισμό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανάσιος Στεφανόπουλος

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στην οδό Κορίνθου, έπειτα από περιπέτεια δεκαετιών, ανακατασκευάστηκε χάρη στον ομογενή δωρητή Αθανάσιο Στεφανόπουλο και αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές Ιανουαρίου, παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Το thebest.gr ξεναγήθηκε στον χώρο και συνάντησε τον διακριτικό δωρητή και δημιουργό της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά.

Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ειδικότερα το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών αποκτά μέσω δωρεάς της Ελένης Διγενοπούλου - Ζαφειροπούλου, το PET/CT, ένα ειδικό μηχάνημα απεικονιστικής εξέτασης που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων.

Έως σήμερα οι ασθενείς της περιφέρειάς μας έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη εξέταση καθώς το εν λόγω μηχάνημα διαθέτουν ελάχιστα νοσοκομεία και ιδιωτικά κέντρα της πρωτεύουσας ενώ πρόσφατα απέκτησε ένα ιατρικό μηχάνημα απεικόνισης και η Θεσσαλονίκη.

Η κα Ελένη Διγενοπούλου - Ζαφειροπούλου, που έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πάτρα ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος για την αγορά του σύγχρονου συστήματος PET/CT μαζί με τις απαιτούμενες ανακατασκευές και θωρακίσεις του ήδη υπάρχοντος χώρου. Το ιατρικό μηχάνημα κοστίζει 1,3 εκ. ευρώ και συνολικά μαζί με τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και τις εγκαταστάσεις εκτιμάται οτι θα καταλήξει στο ποσό των περίπου 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα η κα Διγενοπούλου δώρισε ένα μεγάλο σπίτι στην οδό Αθανασίου Διάκου 70, και πια είναι το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Η ίδια μάλλον αποφεύγει τη δημοσιότητα. Παρά τα χρόνια της είναι δραστήρια και αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τους άλλους. Όχι τους δικούς τους με τη στενή έννοια του όρου. Γι΄αυτό που λέμε κοινωνία.

Δημήτρης Καρδαμάκης

Ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Καρδαμάκης, μετά από πολύχρονο αγώνα, συγκεκριμένα ξεκίνησε το 1998, κατάφερε να φέρει στην Πάτρα, τον πολυαναμενόμενο Γραμμικό Επιταχυντή, το μηχάνημα που είναι αναγκαίο και βοηθά ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο κ. Καρδαμάκης επί σειρά ετών απευθυνόταν σε κάθε υπεύθυνο και αρμόδια αρχή ζητώντας την κάλυψη της χρόνιας έλλειψης του επιταχυντή. Τελικά βρήκε ευήκοα ώτα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που κάλυψαν τα έξοδα και έτσι το ΠΠΝΡ απέκτησε το εν λόγω μηχάνημα.

Γιώργος Κοτοπούλης – Σπύρος Στεργίου

Πρωταγωνίστησαν στην ρήξη που προέκυψε στο διοικητικό Συμβούλιο του ΣΚΕΑΝΑ με καταγγελίες που έφθασαν μέχρι την προσφυγή στην δικαιοσύνη, ασφαλιστικά μέτρα, διαγραφές μελών, ματαίωση εκλογών κ.α.

Χρήστος Λιαρομμάτης

Είναι ο δικηγόρος που μέσα στη χρονιά που έφυγε πέτυχε γα ένα ζευγάρι τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους δανειοληπτών στην Ελλάδα και "έσωσε" τα τρία σπίτια του. Η τράπεζα ζητούσε 518.000 ευρώ αλλά θα πάρει 49.000 ευρώ με την απόφαση του δικαστηρίου και όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη υπόθεση και το αποτέλεσμα που πέτυχε ο πατρινός δικηγόρος απασχόλησε τα ΜΜΕ πανελληνίως.

Natasha Stavropoulos

H Πατρινή τρανσέξουαλ Natasha Stavropoulos, η οποία διατηρεί στενές σχέσης με την γενέτειρα, έγινε πρόσωπο των ημερών κατά την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου καθώς προσκλήθηκε και κατέθεσε την άποψή της σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. "Η ταυτότητα φύλου είναι μια συνάθροιση πολλών παραγόντων (βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών) που προσδιορίζεται στα τέσσερα χρόνια. Εγώ πέρασα την εφηβεία σε λάθος σώμα και καταπίεσα την ταυτότητα μου ως τα 30 μου χρόνια. Η αλλαξή έγινε στην Αγγλία όπου ζω από τα 18 μου χρόνια" ανέφερε ενώ όταν ρωτήθηκε για την οικογένεια της που ζει στην Πάτρα απάντησε ότι "αισθάνονται καλά γιατί είμαι κι εγώ καλά", ανέφερε μεταξύ άλλων στην Κρατική τηλεόραση.

Γιώργος Κατσίπορδος

Μεταμορφώνει τα σχολεία και τα γεμίζει χρώματα, εικόνες και για τους μεγαλύτερους μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια. Φτιάχνει τη διάθεση των παιδιών και των δασκάλων και η εθελοντική του συμβολή σίγουρα δεν μπορεί παρά να γίνει αφορμή για να σκεφτούμε όλοι πόσο ποιο όμορφη θα ήταν η καθημερινότητα η δική μας και των παιδιών μας αν προσφέραμε με μεράκι κι αγάπη κάτι από την τέχνη που ο καθένας κατέχει. Ο κ. Γιώργος Κατσίπορδος ζωντανεύει με την εξαίρετη δουλειά του τους τοίχους σχολείων της Πάτρας.

Κατερίνα Καραντώνη

Είναι η μητέρα του άτυχου φοιτητή Νίκου Καραπάνου που έχασε τη ζωή του όταν ένας μεθυσμένος 44χρονος οδηγός πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το όχημά του. Μέσα στο 2017 έδωσε τον αγώνα της, εντός και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, προκειμένου να δικαιωθεί. Άλλη μία υπόθεση που απασχόλησε τα μέσα και τη κοινή γνώμη. Η ίδια δήλωσε, μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, ότι θα συνεχίσει τη μάχη και την προσπάθεια για να μην οδηγούν μεθυσμένοι στους δρόμους.

Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου, ειδική στο καλλιτεχνικό και Ιατρικό Τατουάζ Αποκατάστασης έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το τατουάζ στην Πάτρα. Καλλιτέχνης η ίδια, με σημαντικές εκθέσεις γλυπτικής, σύζυγος του ιατρού Μιχάλη Κίτρου και μητέρα της μικρής Σελήνης, η Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου, πρόσθεσε μια ακόμα διάκριση στο βιογραφικό της. Προκρίθηκε στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας Greek International Women Awards που διοργανώνεται στο Λονδίνο.

Μυρσίνη Χαμακιώτη

Φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών εδώ και δύο περίπου μήνες, η κούκλα Μυρσίνη Χαμακιώτη είδε το όνομά της να γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλη την Ελλάδα, όταν πέρασε πρώτη στην Ιατρική σχολή έχοντας συμπληρώσει 19.600 μόρια στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η πρώην μαθήτρια του Πειραματικού Σχολείου Λάγγουρα ξεκινά τη ζωή της με τις καλύτερες των προδιαγραφών.

Μαρία Ψηλού

Το φετινό καλοκαίρι, η εντυπωσιακή και άκρως φωτογενής 20χρονη Αιγιώτισσα Μαρία Ψηλού, φόρεσε το αστραφτερό στέμμα της Σταρ Ελλάς και τον περασμένο Νοέμβριο διεκδίκησε τα σκήπτρα της Μις Κόσμος στη μακρινή Κίνα. Με πράσινα μάτια, σαρκώδη χείλη και αισθησιακή σιλουέτα είχε ξεχωρίσει νωρίτερα, πριν καν τελειώσει το Λύκειο και στα καθιερωμένα περιφερειακά καλλιστεία «Μις Πελοπόννησος». Αν και ονειρεύεται καριέρα στο modeling, την tv και το fashion design, σπουδάζει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Νάντια Μυρώδια

Εθελόντρια πυροσβέστης, που δίνει συχνά μάχη με τις φωτιές. Βρέθηκε σε ολονυχτια προσπάθεια κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Άρλα και η φωτογραφία της από τον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο για το thebest.gr έκανε το γύρο του πανελληνίου.

Blender patras

Συντόνισαν το ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία του πρώτου LGBTQI+ Pride Patras και όχι μόνο. Οι Μπλέντερ είναι συμβουλευτική και υποστηρικτή ομάδα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Πάτρας και όπως αναφέρουν: Είμαστε μια ομάδα κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του σεξισμού, της τρανσφοβίας και στόχος μας είναι η στήριξη της διαφορετικότητας.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η σεξουαλικότητα ορίζεται με το άσπρο και το μαύρο. Όμως αυτά αρκούν μόνο για ένα σκίτσο, η ζωή έχει χρώματα. Ίσως δεν χρειάζεται να ορίζεις, απλά να ανακαλύψεις το δικό σου χρώμα. Σκέφτηκες ποτέ, πως είναι ΟΚ να είσαι εσύ;

Με αφορμή τις τρανσοφοβικές επιθέσεις, τα ομοφοβικά πογκρόμ και την πατριαρχική λογική σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα, να γίνει και άμεσος στόχος.

Άγγελος Βώρος

Ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ Πάτρας Άγγελος Βώρος κατάφερε να εξοικονομήσει στην υπηρεσία 903.913 ευρώ τον χρόνο, αναβαθμίζοντας τη ηλεκτρονική σύνδεση όλων των Υπηρεσιών του Οργανισμού και έγινε το «πρόσωπο της ημέρας», τον περασμένο Μάιο και υπάλληλος της χρονιάς, λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σαλούρου Νικολέττα

Για πρώτη φορά στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε φέτος ένα «Δείπνο στα Τυφλά» με οικοδέσποινα την Σαλούρου Νικολέττα, την Πρόεδρο Τυφλών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για μια βιωματική εκδήλωση για την τυφλότητα -που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας και οι συμμετέχοντες (ήταν sold out από νωρίς το δείπνο) είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Γιώργος Κασιώνης και Σταμάτης Τσοπανάκης

Tαξιδεύουν εντός κι εκτός Ελλάδας και δημιουργούν μοναδικά βίντεο αποτυπώνοντας την πραγματική ομορφιά, τα αληθινά συναισθήματα και την ουσία κάθε γάμου. Γι’ αυτές τους τις παραγωγές βραβεύονται τα τελευταία χρόνια, διακρίσεις που τους κατατάσσουν πλέον στους καλύτερους βιντεογράφους του κόσμου. Ο Πατρινός Γιώργος Κασιώνης και ο Σταμάτης Τσοπανάκης είναι οι With Heart Films που με το μοναδικό τους στιλ ξεχώρισαν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιώργος Δάσσιος

Μυαλό στα μαθηματικά, καθηγητής εδώ και χρόνια, εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών (στο τμήμα Χημικών Μηχανικών) αλλά και με θητεία σε φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού όπως το Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιώργος Δάσσιος είδε την επιστημονική του πορεία, έρευνα και αφοσίωση εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ν’ αναγνωρίζεται με τον πλέον επίσημο και τιμητικό τρόπο. Ανακηρύχθηκε Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών σε μία λαμπρή τελετή, με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Λουκά Παπαδήμο να μιλά με συγκινητικά λόγια για τον επιφανή συμπολίτη μας καθηγητή μαθηματικό. Ο ίδιος ο Γ. Δάσιος ανέφερε σεμνά ότι τέτοιοι τίτλοι και διακρίσεις καλό είναι να τους αξιοποιείς δουλεύοντας.

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος είναι ένας αναγνωρισμένος και διεθνούς κύρους αστροφυσικός. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από τις εκατοντάδες εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ή τις ομιλίες του, όπου με απλά και κατανοητά λόγια, καταφέρνει με επιτυχία να εκλαϊκεύει τα... μυστήρια του Σύμπαντος. Λίγοι ήταν όμως αυτοί που γνώριζαν τη σχέση του με την Πάτρα. Με δύο εμφανίσεις το 2017 στην Πάτρα, όπου δημιουργήθηκαν ουρές από τους ακροατές που έσπευσαν να τον ακούσουν, ο Διονύσης Σιμόπουλος επιβεβαίωσε ότι και η επιστήμη έχει τον δικό της σταρ.

Στις αρχές του νέου έτους τον περιμένουμε και πάλι αυτή τη φορά για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Είμαστε αστρόσκονη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Σε μια από τις πιο πολωμένες προεκλογικές διαδικασίες πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας εξελέγη ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Μετά από έξι χρόνια στο «τιμόνι» του φορέα, όχι μόνο κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά και να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Παναγιώτης Κρίκης

Ο άγνωστος μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό Πατρινός επιχειρηματίας ανέλαβε επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για όλους» και αποτελεί πλέον την Επιμελητηριακή Αντιπολίτευση με ποσοστό 23%.

Θανάσης Ζούπας

Ο Θανάσης Ζούπας είναι ο δικηγόρος που το 2017 εκλέχτηκε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας. «Μονομάχησε» με τον Τάκη Παπαδόπουλο, και κέρδισε στο νήμα, με 295 ψήφους.

Αρτέμης Σώρρας

Ο Πατρινός «σωτήρας» Αρτέμης Σώρρας, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017, από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών σε 8 χρόνια κάθειρξης, 5 χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Έκτοτε παραμένει άφαντος - όπως και η σύζυγός του που καταδικάστηκε και αυτή - και επικοινωνεί από καιρό σε καιρό με ηχογραφημένα μηνύματα με τους οπαδούς του, οι οποίοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κατασχετήρια επειδή θέλησαν να «πληρώσουν» με τα περίφημα ομόλογα Σώρρα.

Βασίλης Αϊβαλής

Σε ηλικία 42 ετών ο μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός Βασίλης Αϊβαλής ανέλαβε την προεδρία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στις αρχές του 2017. Σε αυτό το χρόνο το ΤΕΕ προώθησε σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη της περιοχής, με συγκροτημένες μελέτες και προτάσεις, για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, κ.ά.

ΑΧΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Achaia Fest

Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη διοργάνωση του Achaia Fest 2017, του πρώτου Αχαϊκού Φεστιβάλ γεύσεων, παραγωγών, επιχειρήσεων, πολιτισμού και τουρισμού της περιοχής που μας γνώρισε τους «Θησαυρούς της Αχαΐας». Περισσότεροι από 100 ήταν οι συμμετέχοντες, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 30.000 κατά τη διάρκεια των 4 ημερών που διήρκεσε η έκθεση πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά το Νότιο πάρκο της Πάτρας. Ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού που η διοργάνωση θεσμοθετήθηκε και μας δίνει ραντεβού για του χρόνου στο Achaia Fest 2018. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Παναγής Μάμος

Ο δισέγγονος του Λορέντζου Μάμου, αναβίωσε την ιστορική Πατρινή μπύρα Μάμος, μέσω της συνεργασίας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έπειτα από 38 χρόνια. Σε πρώτη φάση η μπύρα λανσάρεται στην τοπική αγορά με vintage αισθητική και λογότυπο που παραπέμπει στην ιστορική πατρινή βιομηχανία.

Χρήστος Κολυπέρας - Κωσταντίνος Πουλάς

Μια σημαντική καινοτομία στο χώρο της οινοποιίας απέδωσε η συνεργασία του Πατρινού οινοποιού Χρήστου Κολυπέρα με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας Κωσταντίνο Πουλά του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν κρασί με μειωμένη αλκοόλη. Όπως ανέφερε στο thebest.gr πρόκειται για ένα κρασί που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ξηρού κρασιού, έχοντας όμως μια πιο ελαφριά γεύση. Κυρίως όμως επιτρέπει να απολαύσουν τον οίνο, άνθρωποι στους οποίους απαγορευόταν η κατανάλωσή του, για λόγους υγείας.

Το κρασί έχει αυξημένες σε σχέση με το αρχικό προϊόν πολυφαινόλες, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του κρασιού. Το ερυθρό κρασί περιέχει αλκοόλ σε ποσοστό μόλις 5%.

Δημήτρης Τσαλπατούρος – Γιώργος Παπανικολάου, Iamvi

Ο Great Taste, ο πιο γνωστός διαγωνισμός τροφίμων διεθνώς, o οποίος επιβραβεύει τα καλύτερα τρόφιμα και ποτά, επέλεξε από τα 12.300 προϊόντα που κρίθηκαν, την πατρινή εταιρία χειροποίητων γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων Iamvi, και της απένειμε βραβείο ενός αστεριού για το γλυκό κουταλιού σύκο και βραβείο τριών αστεριών για το γλυκό κουταλιού περγαμόντο. Τα προϊόντα αξιολογούνται από 500 και πλέον κριτικούς τροφίμων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλεομένης Κωστόπουλος

Η απόφαση του Δήμου της Πάτρας να μην συνεργαστεί με την Art in Progress και συγκεκριμένα με το πολύ επιτυχημένο εικαστικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Reculture ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κύμα συμπαράστασης προς την «ψυχή» της διοργάνωσης Κλεομένη Κωστόπουλο. Η απόφαση του Δήμου ξένισε καθώς η συνεργασία περιελάμβανε κυρίως την φιλοξενία εκδηλώσεων του φεστιβάλ σε χώρους που διαθέτει ο Δήμος.

Αυτόνομος Κρυμμένος Θησαυρός

Μία ανατροπή θα έχει το φετινό Πατρινό Καρναβάλι καθώς 49 πληρώματα ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν «συμπληρωματικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού»... ξεχωριστά από αυτό του Δήμου. Αυτή η απόφαση ελήφθη όπως επισημαίνουν, μετά από την άρνηση του Δήμου Πατρέων, να τους αναθέσει τη διοργάνωση του παιχνιδιού. Ωστόσο υποστήριξαν ότι η πρωτοβουλία τους δεν αποσκοπεί στο να ανοίξουν πόλεμο με τον Δήμο.

Κώστας Καζάκος

Μετά από 2 χρόνια και κάτι στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο βετεράνος ηθοποιός και σκηνοθέτης που αισίως διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για καλλιτεχνικός διευθυντής. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, το περασμένο καλοκαίρι στο θεατράκι Μπάρρυ, δεν έκρυψε ότι φεύγει πικραμένος αλλά και ικανοποιημένος συνάμα για την εμπορική απήχηση των θεατρικών παραγωγών που ανέβασε όπως «Η Ζωή του Γαλιλαίου» ενώ έδωσε κι αναλυτικά στοιχεία για τον μισθό που λάμβανε και τα οικονομικά του. Επίσης επανέλαβε ότι δεν ήρθε στην Πάτρα για να κάνει καριέρα όπως κάποιοι κακόβουλα διέδιδαν. Το καλοκαίρι τον βρήκε στην Επίδαυρο, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας και στο Ηρώδειο να παίζει «Οιδίποδα επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. «Τελικά αν η παράσταση είχε στην παραγωγή και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ίσως να ήταν μεγαλύτερη επιτυχία», παραδέχθηκε σε απολογητικό ύφος.

Βάσω Σακελλάρη

Άνθρωπος του θεάτρου, με περγαμηνές από το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, εργαζόμενη ως διδάσκουσα στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Βάσω Σακελλάρη έδωσε επί σχεδόν 10 χρόνια μία προσωπική μάχη με την διπολική διαταραχή, μία ψυχιατρικής φύσεως νόσο και βγήκε νικήτρια. «Μάθαινα ότι έλεγαν εξωφρενικά πράγματα πίσω από την πλάτη μου κι αυτό μου προκαλούσε περισσότερη θλίψη και θυμό», είπε. Πλέον καλά στην υγεία της, χαμογελαστή, πάντα παρούσα και δραστήρια επαγγελματικά, η Βάσω Σακελλάρη (μία από τις 60 γυναίκες της χρονιάς σύμφωνα με το αφιέρωμα του Χριστουγεννιάτικου τεύχους του The Best Magazine) η Βάσω Σακελλάρη κάθισε και έγραψε τί πέρασε και έδωσε μία ηχηρή και από καρδιάς απάντηση. Το βιβλίο της «Είσοδος – Έξοδος» κυριολεκτικά ξεπούλησε, έδωσε το στίγμα του, πιθανόν και βοήθεια σε άλλους πάσχοντες και τώρα η Βάσω Σακελλάρη ετοιμάζεται για το 2ο βιβλίο που σκέφτεται να είναι μυθιστόρημα.

Κώστας Μακρής

Στο Μέγαρο Μουσικής έφτασε η χάρη του πατρινού χάρτινου ήρωα σκιών. Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» του Γιώργου Βούκανου, παιγμένα από το Θέατρο Σκιών του Πατρινού Κώστα Μακρή, σε κείμενα και στίχους της Μαίρης Βούκανου, παρουσιάστηκαν, στον Πολυχώρο Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αποτελεί μια σημαντική διάκριση για τον πατρινό καραγκιοζοπαίχτη το γεγονός ότι τα Μέγαρο Μυσικής τον υποδέχθηκε στον εκλεκτικό του χώρο.

Χρήστος Στυλιανέας

«Επανεμφανίστηκε» σε διάφορα κουτούκια στην Πάτρα. Τελευταία μεγάλη λαικορεμπέτικη φωνή της Πάτρας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Ανάληψη Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα για το 2019

Η Ελλάδα επιστρέφει πρώτη φορά μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανέθεσε στην Πάτρα την διεκδίκηση της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για το 2019 και η επιτροπή αποτελούμενη από τους Τάκη Πετρόπουλο (σύμβουλος του δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού), Νάσο Νασόπουλο (πρώην σίτι μάνατζερ Πάτρας του «Αθήνα 2004») και Θόδωρο Μενεγή και (πολιτικός μηχανικός), την έφεραν εις πέρας επιτυχώς λαμβάνοντας τα χρίσμα στις 13 Οκτωβρίου 2017 στην Ταραγκόνα της Ισπανίας.

Κώστας Μπακαλάρος, Γιώργος Αποστολόπουλος, Πάρις Γεωργακόπουλος

Ο επιχειρηματίας Κώστας Μπακαλάρος ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή, όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ, η οποία έγινε την Παρασκευή 28 Ιουλίου. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν ομόφωνη, τόσο για τη θέση του προέδρου, όσο και τον υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ενώ πρόσφατα στην διοικητική ομάδα της Παναχαϊκής προστέθηκε και ο Πάρις Γεωργακόπουλος.

O Aντετοκούμπο στην Πάτρα

Η πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούμπο στην Πάτρα, έγινε αλλά με τον ίδιο στον πάγκο, καθώς φερόταν να είναι τραυματίας. Γεγονός που σηματοδότησε σειρά αντιδράσεων. Ο αγώνας πάντως πήρε και άλλη διάσταση καθώς η έλλειψη επαρκούς κλιματισμού ταλαιπώρησε παίκτες και κοινόμε αποτέλεσμα να γίνουμε θέμα Πανελληνίως. 

Αδελφές Μανέτα και κόρες

Η υπόθεση του πόλο στην περίπτωσή τους είναι οικογενειακή υπόθεση. Μαμάδες, κόρες, σύζυγος, αδέλφια και ξαδέλφια πέφτουν στην πισίνα και δίνουν το δικό τους αγώνα για το γκολ. Οι αδελφές Μανέτα είναι συμπαίκτριες στην ομάδα της ΝΕΠ και σκοράρουν για την Α1 Εθνική. Η Βούλα, η Σοφία, η Μαρία, η Όλγα πήραν από μικρές τα …μικρόβιο του πόλο. Σήμερα συνεχίζουν με την Βούλα και την Σοφία να είναι συμπαίκτριες στην ίδια ομάδα με τις κόρες τους Μαργαρίτα Μπιτσάκου, Ευδοκία και Ευφροσύνη Τσιμάρα.

Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης

Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, αθλητικός εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή», ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2017 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ultra-Triathlon, που διεξήχθη σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία, Μεξικό, Λιθουανία, Αυστρία) με τη διοργάνωση δέκα αγώνων.Επιπλέον, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που ολοκληρώνει επιτυχώς και μάλιστα στην πρώτη θέση δύο αγώνες απόστασης 2.260 χλμ μέσα στην ίδια χρόνια.

Αθλητικό φερ πλέι

Συνέβη τον Φλεβάρη κατά η διάρκεια του σχολικού πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου στην Πλαζ. Στον αγώνα των κοριτσιών έχουν ξεχωρίσει η πρωταθλήτρια στίβου (Αθηνόδωρος Αιγίου) Άννα Ιατροπούλου και ακριβώς πίσω της, η κολυμβήτρια του ΝΟΠ Μαριλού Καζαμαριώτη. Η τελευταία είχε μια άτυχη στιγμή, καθώς έπεσε στο έδαφος. Όμως δεν ήρθε η καταστροφή! Η Αννα Ιατροπούλου σταμάτησε, προς την Καζαμαριώτη, τη βοήθησε να σηκωθεί και να τερματίσει. Όταν μιλάμε για αθλητισμό και ήθος, αυτό ακριβώς εννοούμε.

Παράδειγμα γονέα αθλητή

Σε προ καιρού συνάντηση της διοίκησης του ΝΟΠ με τους προπονητές και τους γονείς των αθλητών η συζήτηση επεκτάθηκε στα προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του ΠΕΑΚ (ιδιαίτερα με τις συνθήκες υγιεινής και την θερμοκρασία του νερού) που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη παρουσία των αθλητών στις προπονήσεις. Αναφέρθηκε επίσης η υποβάθμιση του εξοπλισμού από την έλλειψη συστηματικής συντήρησης. Τα περισσότερα από τα τέρματα που καθημερινά χρησιμοποιούνταν από όλους στο ΠΕΑΚ ήταν σε κατάσταση διάλυσης ενώ εγκυμονούσαν κινδύνους τραυματισμούς για τους μικρούς αθλητές. Ο Γιάννης Καραΐσκος, του οποίου ο γιος είναι βασικό στέλεχος της ομάδας μίνι - παίδων, προσφέρθηκε να επισκευάσει δωρεάν όλα τα τέρματα στο εργαστήριο του και ο ΝΟΠ να συμβάλει στο κόστος των υλικών, αφού κανείς άλλος δεν ευαισθητοποιήθηκε.

Γιάννης Σερέτης

Δεν έχουν όρια οι ανθρώπινες ικανότητες, η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για δίψα και για μάθηση, η δίψα για τη γνώση, για την παιδεία μας. Αυτή η συναρπαστική ανάγκη δεν είναι ίδιον μόνο των παιδιών και των νέων που διψούν να μάθουν, αλλά και κάθε ενός από εμάς που θέλει να γίνεται καλύτερος. Καλή ώρα ο Γιάννης Σερέτης, παλιός πρωταθλητής πόλο και σκακιού, που αντί να κάνει πλάνα για το πότε θα βγει στη σύνταξη ή πόσο αυτή θα είναι μειωμένη, αποφάσισε στα 50 του χρόνια, το 2012 δηλαδή να πάρει και δεύτερο πτυχίο Πανεπιστημίου. Και σε λίγες μέρες θα του απονεμηθεί!

Ο Γιάννης Σερέτης, όπως πολλοί νεαροί, όταν τέλειωσε το λύκειο μπήκε σε κάποιο ΤΕΪ, το οποίο τέλειωσε «με την ησυχία του», ήταν 25 χρονών το 1987 όταν πήρε το πτυχίο του ως μηχανολόγος από το ΤΕΙ Πάτρας.

Ηδη ήταν ένας φτασμένος πρωταθλητής. Επαιξε πόλο, υψηλοτάτου επιπέδου πρώτα στην ΕΑΠ και από κει στον ΝΟΠ, διεθνής τερματοφύλακας με μεγάλη καριέρα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγα (!) χρόνια, κι αφού πέρασε από τον ΟΠΑΘΑ και τον Νηρέα. Παράλληλα είχε ξεκινήσει και την προπονητική του σταδιοδρομία, εργάστηκε στον ΝΟΠ, στον Θρίαμβο και στον ΟΠΑΘΑ. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν ένας από τους καλύτερους σκακιστές της γενιάς του, με τον ΣΟΠ ασφαλώς, βασικός στην εφηβική του σκακιέρα.

Ολα αυτά τον απορρόφησαν, όπως ασφαλώς και η οικογένειά του. Από τους δύο γάμους του απέκτησε τρία παιδιά, την 14χρονη Νεφέλη (από την Ελισάβετ) και τους 8χρονο Νίκο (παίζει ποδόσφαιρο, πάλη, σκάκι, κι όταν το νερό στο «Πεπανός» δεν είναι κρύο, και πόλο) - 4χρονη Σοφία (από την Θεοδώρα).

Ομως κάποιο η δίψα που λέγαμε δεν τον άφησαν να παίζει με τα παιδιά του, όπως κάνουν οι 50άρηδες στον ελεύθερο χρόνο τους. Ετσι το 2012 έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις και εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας! Ακριβώς 27 χρόνια αφότου είχε ορκιστεί στο ΤΕΙ! Αλλά το ζητούμενο δεν ήταν να μπει, δεν ήταν να πάρει κάποια στιγμή μετά από χρόνια ένα πτυχίο.

Ο Γιάννης Σερέτης πήγε πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο και μάλλον ένιωθε άβολα. Οχι μόνο ήταν ο μεγαλύτερος από τους συμφοιτητές του, παιδιά 18, 20 και 25 ετών, αλλά και από τον καθηγητή της Σχολής, τον Παύλο Κόντο!

Φυσικά ήθελε να τελειώσει άμεσα και μάλιστα με καλό βαθμό. Ετσι μέσα σε 5 χρόνια τα κατάφερε! Δεν έχασε ένα μάθημα, δεν έχασε μία διδακτική ώρα και σε λίγες μέρες θα ορκιστεί με το πτυχίο του να γράφει άριστα, δηλαδή μ.ο. πάνω από 8,5! Πόσο; 8,65 ακριβώς σχεδόν 9! Απίστευτο!

«Σκίστηκε» για να το πάρει, υπήρχαν μέρες που διάβαζε 12 ώρες διαρκώς. Επρεπε να αριστεύσει στα μαθήματα της σχολής που ήταν 47, δικής του επιλογής από μια λίστα με περίπου 60. Και μάλιστα όταν είχε ελεύθερο χρόνο πήγαινε και παρακολουθούσε τα μαθήματα που δεν αφορούσαν στο πτυχίο του!

Ο Γιάννης Σερέτης έπαιξε με τον ΝΟΠ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στα 42 του χρόνια, μπήκε στο Πανεπιστήμιο (για δεύτερη φορά) στα 50 του και έγινε πατέρας (για τρίτη φορά) στα 51 του. Δεν τον ενδιαφέρει ο χρόνος, τον νοιάζει η δική του βελτίωση. Πλέον ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό και γιατί όχι, για το διδακτορικό του. Ίσως πάλι, να επιδιώξει να φοιτήσει και σε τρίτη σχολή, στην Ιατρική ή στο Οικονομικό.

Ρωτήσαμε τον ίδιο για τα μελλοντικά του σχέδια και ήταν ξεκάθαρος: «Δεν βιάζομαι καθόλου, όλος ο χρόνος είναι μπροστά μου»!

Τρεις μάνες – πρωταθλήτριες

Σολάκη - Μακρή – Ανδρεοπούλου

Εκείνο στο οποίο πρέπει να σταθεί κανείς είναι στο μήνυμα που έδωσαν με τον αγώνα τους τρεις μεγάλες αθλήτριες, τρεις 40άρες γυναίκες, τρεις απίστευτες μάνες. Ο λόγος για τις πρωταθλήτριες Αγγελική Μακρή, Νίκη Ανδρεοπούλου και την Φιλιώ Σολάκη που επανεμφανίστηκε μετά από δέκα και πλέον χρόνια! Δύο παιδιά η πρώτη, τρία η δεύτερη, τρία η τρίτη, οκτώ στο σύνολο, καμάρωνε ο κόσμος αυτό που έβλεπε χθες στην Αγίου Ανδρέου!

Παράδειγμα προς μίμηση! Ο λόγος για μια λάτρη του αθλητισμού, ερασιτέχνη αθλητή, αλλά και μάνα, την Νίκη Ανδρεοπούλου, που σε πραγματικά δύσκολους καιρούς απέδειξε με τη στάση ζωής της πως ο αθλητισμός είναι ιδέα, είναι κίνητρο ζωής.

Παλαιότερα έτρεχε σε λαϊκούς αγώνες δρόμου, μαζί με τον άνδρα της, κυρίως σε μαραθωνίους, υπηρετώντας έτσι την αγάπη της, τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό.

Στην πορεία προέκυψε η …οικογένεια, παντρεύτηκε έκανε τρία παιδιά και φυσικά …αραίωσε από τους αγώνες. Ομως καθώς τα παιδιά μεγάλωσαν (ο πρώτος είναι πια 11 ετών) βρήκε τον ελεύθερο χρόνο και μαζί και το κίνητρο!

Τον περασμένο χειμώνα αποφάσισε να πάει στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όχι για να κάνει στίβο, αλλά για να μυήσει τα παιδιά της στον αθλητισμό. Πήγε με σκοπό να τα εγγράψει στις ακαδημίες στίβου της Ολυμπιάδας, όπερ κι εγένετο.

Πηγαίνοντας στο Στάδιο «έπεσε» πάνω στην Ντίνα Μπορνιβέλη, προπονήτρια της Ολυμπιάδας που της πρότεινε να ξεκινήσει την άσκηση - άθληση, κάνοντας βάδην.

Η Νίκη Ανδρεοπούλου, 32 ετών πλέον, δέχθηκε, ήταν αρχές Μαρτίου, συγκεκριμένα 1η Μαρτίου του 2015 που ξεκίνησε κάνοντας την πρώτη της προπόνηση. Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, στην πορεία έβγαλε δελτίο αθλητή στην Ολυμπιάδα και στις 28 Μαρτίου πήρε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 20.000μ. βάδην γυναικών.

Με μόλις τεσσάρων εβδομάδων προπόνηση και χωρίς καμία αγωνιστική εμπειρία (σε ένα τεχνικό αγώνισμα όπως το βάδην), όχι μόνο δεν ακυρώθηκε, όχι μόνο μπόρεσε και τερμάτισε, αλλά πήρε και την 8η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών! Φανταστική!

Η Νίκη Ανδρεοπούλου δεν είναι η μόνη μητέρα που κάνει στίβο, βάδην για να ακριβολογούμε, στην Ολυμπιάδα. Θυμίζουμε πως υπάρχει και η Αγγελική Μακρή, πρωταθλήτρια Ελλάδας για πολλά χρόνια. Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε και πάλι προπονήσεις, τις οποίες είχε σταματήσει μετά την γέννηση των αγοριών της (δίδυμα) τον περασμένο Γενάρη!

Φωτεινή Πλέα

Χρίστηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας το 2017 αποσπώντας παράλληλα ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ήταν και λαμπαδηδρόμος στην Πάτρα κατά την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας.

Δήμος Ασημακόπουλος

Πολυνίκης στο μουάι τάι και με 3η θέση φέτος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στο Παρίσι.

Νίκος Ηλιόπουλος

Πρωταθλητής Ελλάδας στην ενόργανη, συμμετείχε και φέτος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είναι μέλος της Εθνικής ομάδας που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Υποστήριξη: SilkTech