Στοίχημα 1 εκατ. σε παιχνίδι της Παναχαϊκής (το 1945)

Δημοσιεύματα για τον αγώνα

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι έδινε αφορμή για στοιχήματα. Και δεν αναφερόμαστε στο σήμερα!

Το δημοσίευμα της "Νίκης" στις 26 Νοεμβρίου του 1945 με αφορμή τον αγώνα Παναχαϊκής - Ολυμπιακού (1-0) για το τοπικό πρωτάθλημα Α' κατηγορίας, είναι χαρακτηριστικό:

«Με επιτυχίαν από πάσης απόψεως διεξήχθη ο αγών Παναχαϊκής - Ολυμπιακού και ο φίλαθλος κόσμος έμεινε πολύ ικανοποιημένος. Η ανέλπιστη καλοκαιρία συνετέλεσεν εις πρωτοφανή συγκέντρωσιν φιλάθλων. Ολοι οι παλαίμαχοι των ποδοσφαιρικών γηπέδων έκαμαν την εμφάνισίν των από υποχρέωσιν προς την ιστορίαν της συναντήσεως, η οποία ήτο το πλέον ενδιαφέρον αθλητικόν γεγονός από 20ετίας. Ο φανατισμός και το πείσμα που επεκράτησε μεταξύ των οπαδών των διαγωνιζομένων ομάδων υπήρξεν άνευ προηγουμένου. Αρκεί να σημειωθή ότι τα διάφορα στοιχήματα υπερέβησαν, κατά τους μετριωτέρους υπολογισμούς, το έν εκατομμύριον (Σ.Σ.: Τιμή λίρας 78 χιλιάδες, τιμή εφημερίδων 30 δραχμάς, ξύρισμα 100, μαλλιά και ξύρισμα 270, το λάδι 2000 δραχμάς).
Μάλιστα, κατά πληροφορίας μας εκτός των χρηματικών, ετέθησαν και στοιχήματα εις είδη, ως εν ποδήλατον, μία καμπαρδίνα, μία σούστα κλπ. Μη χειρότερα δηλαδή.
Πάντως, το εκπληκτικόν είναι ότι παρά το πείσμα και τον φανατισμόν των θεατών, η εν γένει διεξαγωγή του αγώνος υπήρξεν υποδειγματική. Εις τούτο συνετέλεσεν η αξιέπαινος συνδρομή των αστυνομικών οργάνων και ή κατανόησις του σκοπού των αγώνων υπό των θεατών. Η νευρικότης των παικτών δεν επέτρεψε τεχνικήν εξέλιξιν. Κατεβλήθησαν εκατέρωθεν προσπάθειες σκληρές και δυναμικές, που εκράτησαν το παιχνίδι σε ενδιαφέρον επίπεδον. Η Παναχαϊκή παρουσίασε μια ομάδα νεαρών παικτών, αρτία εις όλες τις γραμμές. Η επιθετική πεντάς Μαχαίρας, Βόγλης, Μπεκίρης, Χρονάς και Πάσκουα έπαιξε με ορμήν και τέχνην, υστέρησε όμως εις αντοχήν.
 Ο Ολυμπιακός, εξ άλλου, παρέταξε την γνωστήν ισχυράν σύνθεσιν τής ομάδος του. Δηλαδή: Λαγογιάννης, Πασματζής, Κοτζαμπάσης, Παπαδόπουλος, Κομνηνός, Καραμπετιάν, Αργυρόπουλος, Αρναούτης, Χατζηγεωργίου, Χοτζογιάννης και Μικελάτος. Τό μοναδικόν τέρμα του αγώνος επετεύχθη είς τά πρώτα λεπτά του αγώνος υπέρ τής Παναχαϊκής υπό του Μπεκίρη. Ο διαιτητής του αγώνος, Α. Βλάχος, αμερόληπτος».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech