Σοκ στην Πάτρα από τη θέα αθλούμενων γυναικών (1895)

Ο Άλεξ Σούτερ

Το 1895 στους αγώνες του Παναχαϊκού πήραν μέρος και τα κορίτσια - μέλη του Συλλόγου, σε επιδείξεις ενόργανου και ρυθμικής γυμναστικής.

Δοθείσης της ευκαιρίας, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν ο Παναχαϊκός αυτός που εισήγαγε τη γυμναστική των γυναικών στην Πάτρα, αλλά το Αρσάκειο, που είχε ιδρυθεί το 1892 και περιλάμβανε και τη γυμναστική στα υποχρεωτικά μαθήματα.

Παρόλα αυτά, η επίδειξη γυμναζόμενων γυναικών προκάλεσε φυσικά και αντιδράσεις από τη μερίδα της κοινωνίας που υποστήριζε ιδέες συντηρητικές. Μερικοί κατηγόρησαν τον Παναχαϊκό ότι εισάγει γυμνάσματα τελούμενα εις τα ιπποδρόμια. Οι πιο αυστηροί κατήγγειλαν τον Σύλλογο ότι με την εισαγωγή νέων αθλημάτων και τις επιδείξεις αθλητριών γίνεται «πρόξενος ηθικής εκλύσεως»! Όμως στη μέγιστη πλειονότητα της η κοινωνία της Πάτρας παραδεχόταν τώρα την ωφελιμότητα της γυμναστικής και για τις γυναίκες.

Ένα μήνα μετά τους αγώνες του 1895 η Γυμναστική Εταιρεία ανήγγειλε ότι ιδρύει «τάξη κυριών και δεσποινίδων». Όσες εγγραφούν θα μπορούν να γυμνάζονται στο γυμναστήριο του Συλλόγου κάθε πρωί ενωρίς (6.30' - 7.30') στην ανόργανη και στην «ημιοργανική» γυμναστική και δύο μέρες την εβδομάδα, Παρασκευή και Σάββατο, θα μπορούν να παίζουν τένις. Η πρωτοβουλία αυτή δεν βρήκε αξιόλογη ανταπόκριση. Όμως στα ιδιωτικά σχολεία θηλέων που λειτουργούσαν τότε, ή που ιδρύθηκαν μετά το 1895, σε όλα ανεξαιρέτως, διδασκόταν η γυμναστική.

Ας σημειωθεί τέλος ότι τον Σεπτέμβριο του 1897 η πρόεδρος του γυναικείου σωματείου «Ένωσις Κυριών» παρακάλεσε τον γυμναστή Άλεξ Σούτερ να γυμνάζει τις νεότερες κυρίες - μέλη του συλλόγου στα γραφεία του.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Ελβετός γυμναστής Άλεξ Σούτερ

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech