Το πρώτο πρωτάθλημα στίβου σαν σήμερα το 1896

Αριστερά ο Νίκος Ανδριακόπουλος, δεξιά ο Σπύρος Λούης

Το 1896, σαν σήμερα, έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, η 104η διοργάνωση του οποίου, θυμίζουμε, θα φιλοξενηθεί και πάλι στην Πάτρα, το καλοκαίρι στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Εκείνοι οι πρώτοι αγώνες είχαν ασφαλώς εξαιρετικό πατρινό ενδιαφέρον. Οι αγώνες είχαν γίνει ως "τεστ ιβέντ" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ακολουθούσαν λίγες μέρες μετά (25/3/1896). Διεξήχθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο 9 με 11 Μαρτίου 1896. Από την Πάτρα μετείχαν 33 αθλητές, 21 από τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο και 12 από την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών (προήλθε δύο χρόνια νωρίτερα από τους κόλπους του, το 1923 συγχωνεύτηκαν εκ νέου στην ΠΓΕ). Οι αγώνες ήταν επίσης κριτήριο για την στελέχωση της Ολυμπιακής μας ομάδας, στην οποία κατάφεραν να προκριθούν οι Αριστόβουλος Πετμεζάς, Νίκος Ανδριακόπουλος (ΠΓΣ) και Λεωνίδας Τσικλητήρας, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Στέφανος Χριστόπουλος, Δημήτρης Χριστόπουλος (ΓΕΠ).
Ηταν η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των ικανότερων, τότε, Ελλήνων αθλητών, που θα γίνονταν με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανονισμούς, οι οποίοι θα ίσχυαν στους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σφαίρα κανονικού βάρους και δόθηκε με πυροβολισμό το σύνθημα εκκινήσεως σε αγώνες δρόμου. Ομως δεν χρησιμοποιήθηκαν χρονόμετρα και μετρο-ταινεία. Ας σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε ελληνικό στίβο αθλητές με κοντά παντελονάκια μέχρι το γόνατο και με παπούτσια με καρφιά στις σόλες. Ηταν αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου "Ορφέας" Σμύρνης. Ολοι οι άλλοι φορούσαν μακρύ παντελόνι, λευκή φανέλα, μπλε ζώνη και παπούτσια κατά βούληση. Πήραν μέρος έξι αθλητικά σωματεία με 75 αθλητές. Διεξήχθηκαν επτά κλασικά αγωνίσματα, επτά γυμναστικά, άρση βαρών, πάλη, σκοποβολή και κολύμβηση.
Ανάμεσά τους και τα δύο -τότε- αθλητικά σωματεία της Πάτρας, ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος και η Γυμναστική Εταιρεία Πατρών. Ο Παναχαϊκός συμμετείχε με 15 αθλητές, συνοδευομένοι από τον Ελβετό γυμναστή Σούτερ και τον έφορο Αγγελο Σπηλιωτόπουλο, ενώ η ΓΕΠ με επταμελή ομάδα, την οποία συνόδευε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Γεωργόπουλος. Οι αγώνες άρχισαν το απόγευμα της 15ης Αυγούστου. Ο Παναχαϊκός αποσύρθηκε, διαμαρτυρόμενος για το ότι η αγωνόδικος επιτροπή με διάφορες προφάσεις δεν δεχόταν τα άλματα (σε μήκος) του Αθανασίου, επειδή ήταν καλύτερα του Σκαλτσογιάννη (αθλητής του Πανελληνίου). Από την ΓΕΠ διακρίθηκαν οι Λ. Τσικλητήρας, Σόλων Ξενόπουλος, Π. Καραλής, Γ. Σεφερλής, Α. Παπαϊωάννου, Χρ. Δουβανάς, Αντ. Πεπανός.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech