Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΟΠ (σαν σήμερα το 1930)

Δεν είναι ώρα για γιορτές στον ΝΟΠ, τα προβλήματα περισσεύουν, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει μια αναφορά στην επέτειο των 88 χρόνων από το πρώτο επίσημο παιχνίδι του! Ο ΝΟΠ που είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες της χώρας, πήρε μέρος στο πρωτάθλημα πόλο των ανδρών (νυν Α1 Εθνική), για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, αυτή της περιόδου 1929-1930 (θυμίζουμε ότι ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1929, το πρωτάθλημα είχε ήδη διεξχθεί δύο φορές).

Ηταν λοιπόν 16 Αυγούστου 1930, στην Αθήνα, όπου τέθηκε αντιμέτωπος του Αρη (σε νοκ άουτ παιχνίδι, έτσι ήταν τότε το σύστημα διεξαγωγής, αλά Κύπελλο) και έχασε με 6-0, φυσιολογικό σκορ για μια ομάδα που έπαιζε για πρώτη φορά και μάλιστα κόντρα στην επί 3 συνεχή χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδας, που και εκείνη την περίοδο πήρε τον τίτλο, 4ος συνεχόμενος).

Η πατρινή ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση και να πούμε πως είχε προπονητή (και παίκτη) τον Ούγγρο Φάουστο Βέκι. Την ομάδα αποτελούσαν οι εξής παίκτες: Γιάννης Διλέρνιας, Νώντας Πετραλιάς, Οικονομόπουλος, Ερτσος, Κέκος Γεροθανάσης, Σπ. Τσιτσιλιάνος, Νίνος και Λαλάκης Μαχαίρας, Ανδρέας Μπουκαούρης, Νάσος Βλάχος, Μητρόπουλος, Αραβαντινός, Κορωνάκης, Παπαδόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μπάμπης Γεωργακόπουλος, Νίκος Τασόπουλος.

Για πάρα πολλά χρόνια το πρωτάθλημα διεξαγόταν μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ, συνήθως τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Επαιρναν μέρος 4, 6 και 8 ομάδες, ενώ πολύ αργότερα, από τη δεκαετία του '50, καθιερώθηκε οι αγώνες να γίνονται στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου (το μεγάλο μειονέκτημα για τον ΝΟΠ και τις επαρχιακές ομάδες). Ετσι το 1933 οι αγώνες της τελικής φάσης (καθώς προηγούντο τα προκριματικά ανά περιφέρεια), έγιναν στην Πάτρα, το 1934 στον Πειραιά, το 1935 στην Μυτιλήνη, το 1936 και το 1937 στον Πειραιά κ.ο.κ.

Στα πρώιμα χρόνια της δεκαετίας του ΄30, το πρωτάθλημα πόλο διεξαγόταν από κοινού με το κολυμβητικό πρωτάθλημα, όπως και με τα πρωταθλήματα υποδομής, ενώ για μία περίοδο η ΕΚΟΦ διοργάνωνε και πρωτάθλημα αναπληρωματικών ομάδων.

Προγενέστερος του ΝΟΠ ήταν ο Ποσειδών Πάτρας, ενώ ομάδες πόλο διέθεταν κατά καιρούς και οι Παναχαϊκή, Ολυμπιακός, Αχιλλέας, Πατραϊκός και ΕΑΠ. Για τον μεν Αχιλλέα έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του στην Α' Εθνική, το 1951, 1953, 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, ενώ για τον Πατραϊκό (ουσιαστικά ο διάδοχος του Αχιλλέα), το 1961. Ακολούθως στα τέλη της δεκαετίας 70 ιδρύθηκε ο Θρίαμβος και ο Ποσειδών (νυν ΝΕΠ), ο Νηρέας, ο ΟΠΑΘΑ, ο Φάρος, και η Φιλία.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech