Οι πρώτοι 33 αθλητές στίβου της Πάτρας

Στ. Χρηστόπουλος - Αρ. Πετμεζάς

Στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, διεξήχθησαν οι Α' Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκλήθηκαν, οι οποίοι απετέλεσαν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Πήραν μέρος αθλητές από έξι σωματεία, καθώς και ανεξάρτητοι. Προέρχονταν από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κύπρο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Το πρωτάθλημα αυτό διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και θεωρείται το πρώτο στη σειρά, παρά το ότι ο ΣΕΓΑΣ (που ιδρύθηκε το 1897) ξεκίνησε να διοργανώνει πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1901.

Διεξήχθησαν 12 αγωνίσματα και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν στους αγώνες αυτούς έχουν καταγραφεί ως τα πρώτα πανελλήνια ρεκόρ στα αντίστοιχα αγωνίσματα. Τους αγώνες παρακολούθησαν 15.000 περίπου θεατές και το εισιτήριο κόστιζε 1 δραχμή.

Φυσικά συμμετείχαν τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η ΓΕΠ, κάνοντας «σεφτέ» στα μετάλλια. Εκπροσωπήθηκαν με 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 του Παναχαϊκού και οι 12 της Γυμναστικής Εταιρείας, με τους έξι να προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Ο Αριστόβουλος Πετμεζάς, φοιτητής Νομικής, στο άλμα εις ύψος ήρθε δεύτερος. Στο άλμα εις μήκος ήρθε τρίτος.
- Ο Νικόλαος Ανδριακόπουλος, μαθητής, στην αναρρίχηση επί κάλω.
- Ο Λεωνίδας Τσικλητήρας στα 400 μ. (τερμάτισε δεύτερος).
- Ο Ανδρέας Παπαϊωάννου στο δίζυγο.
- Ο Στέφανος Χρηστόπουλος (ή Κασβίκης) στην πάλη. Ήρθε πρώτος μεταξύ οκτώ παλαιστών.
- Ο Δημήτριος Χρηστόπουλος (ή Πάπιας) στον Μαραθώνιο, 4ος σε 3.33'.50'', από τους 33 αθλητές που έτρεξαν. Ο Χρηστόπουλος θα είχε επιτύχει καλύτερη επίδοση, αν δεν καθυστερούσε στον δρόμο, για να συμπαρασταθεί στον συναθλητή και φίλο του Χρήστο Δουβανά.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech