Οι πρώτες αθλητικές φωτογραφίες στην Πάτρα

Αθλητές του Παναχαϊκού το 1894, από τις πιο παλιές αθλητικές φωτογραφίες της Πάτρας

Αν και η φωτογραφία ήρθε στην Πάτρα από το 1860 εντούτοις ήταν «είδηση» για πολλά χρόνια ακόμα μετά, η δημοσίευση φωτογραφιών από κοινωνικές εκδηλώσεις. 

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν το γεγονός ότι έχει καταγραφεί η φωτογράφηση αθλητικών εκδηλώσεων: 

Από τον Θανάση Ατσαρίτη το Μάιο του 1896, οι περιφερειακοί αγώνες του Παναχαϊκού στο γήπεδό του. Από τον Ιωάννη Δημόπουλο η τελετή έναρξης των ετήσιων αγώνων του Παναχαϊκού στο γυμναστήριό του τον Μάιο του 1895, αλλά και ομαδική φωτογράφηση 16 εφήβων αθλητών του Παναχαϊκού, το 1900, επίσης από τον Γιάννη Δημόπουλο. 

Το 1929 η «Πατραϊκή Εβδομάς» απασχολεί μόνιμο φωτογράφο για τις αθλητικές σελίδες της, τον Ντίνο Ανδριόπουλο, συνεργάτη του Νίκου Ατσαρίτη.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Τον Μάιο του 1894 ο Παναχαϊκός, τριών ετών σωματείο τότε, διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο τους Γ' Παναχαϊκούς Αγώνες, που έγιναν Τρίτη και Τετάρτη, 22-23 Μαΐου. Οι νικητές του αγώνα φωτογραφήθηκαν και κατά πάσα πιθανότητα είναι η πιο παλιά φωτογραφία του Παναχαϊκού. Για να φωτογραφίσει τους νικητές, κλήθηκε, ποιος άλλος, ο Νίκος Ατζαρίτης. Τους στήνει σε τρεις σειρές, κατά τα ειωθότα της πόζας τότε, δεν κοίταζαν απαραίτητα στον φακό και... κλικ! Στην πίσω σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά οι: Ν. Γαζής, Β. Λυκογιάννης, Αριστοβ. Πετμεζάς, Δ. Λιβάνης, Ιωάν. Διακίδης, Σ. Σκαρβέλης. Στη μεσαία σειρά: Νίκ. Αθανασίου, Δ. Σεφερλής, Αλεξ. Σούτερ (Ελβετός καθηγητής γυμναστικής, προπονητής στον Παναχαϊκό), Κων. Δρούκας, Χρ. Δουβανάς. Στην κάτω σειρά, πάντα από αριστερά προς τα δεξιά: Ν. Καλαϊσάκης, Αντων. Σιάνος, Αντων. Ακρατόπουλος, Γ. Κοντουγούρης και Χρ. Κοτζιάς

Υποστήριξη: SilkTech