Οι Πατρινοί στο πρώτο πρωτάθλημα στίβου (1896)

Οι Πατρινοί αθλητές συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου.

Στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο διεξήχθησαν οι Α' Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκλήθηκαν, οι οποίοι απετέλεσαν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Πήραν μέρος 45 αθλητές από έξι αθλητικά σωματεία, καθώς και ανεξάρτητοι. Προέρχονταν από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κύπρο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Το πρωτάθλημα αυτό διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και θεωρείται το πρώτο στη σειρά, παρά το ότι ο ΣΕΓΑΣ (που ιδρύθηκε το 1897) ξεκίνησε να διοργανώνει πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1901. Διεξήχθησαν 12 αγωνίσματα και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν στους αγώνες αυτούς έχουν καταγραφεί ως τα πρώτα πανελλήνια ρεκόρ στα αντίστοιχα αγωνίσματα. Τους αγώνες παρακολούθησαν 15.000 περίπου θεατές και το εισιτήριο κόστιζε 1 δραχμή.

Φυσικά συμμετείχαν τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η ΓΕΠ, κάνοντας «σεφτέ» στα μετάλλια. Εκπροσωπήθηκαν με 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 του Παναχαϊκού και οι 12 της Γυμναστικής Εταιρείας, με τους έξι να προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech