Οι πατρινοί σάρωσαν στο πρωτάθλημα του 1906

Διακίδης - Παπαγεωργίου

Στο «ζενίθ» της απόδοσης τους έφθασαν οι Πατρινοί αθλητές το 1906, που ήταν η «χρυσή χρονιά» του πατραϊκού αθλητισμού, δεύτερη από το ξεκίνημά του.

Στους Πανελλήνιους αγώνες του έτους αυτού σε εννέα αγωνίσματα οι πρώτοι νικητές ήταν Πατρινοί και από τις επιδόσεις που πέτυχαν μερικές αποτέλεσαν νέα πανελλήνια ρεκόρ.

Στο πρωτάθλημα πήρε μέρος και ο Παναχαϊκός με έξι αθλητές, τους οποίους συνόδευσε στην Αθήνα ο δικηγόρος Αντώνιος Τσαφόπουλος, έφορος του Γυμναστηρίου του Συλλόγου. Η Γυμναστική Εταιρεία έστειλε 16 αθλητές, τους οποίους συνόδευσαν ο πρόεδρος του συλλόγου Στεφ. Τζίνης και ο γυμναστής Γ. Διδυμιώτης. Για την άφιξη τους στην Αθήνα έγραψε η «Ακρόπολις» της 15ης Μαρτίου:
«Αφίκοντο χθες οι γνωστοί εκ προηγουμένων αγώνων συμπαθέστατοι εκ Πατρών αθληταί και επεσκέφθησαν το γυμναστήριον του Πανελληνίου Γ.Σ.».

Στη συνέχεια η εφημερίδα προσθέτει διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν τότε για τις επιδόσεις μερικών αθλητών, όπως ότι ο Τόφαλος σε πρόσφατη προπόνηση σήκωσε βάρος 150 κιλών και ο Διακίδης πήδησε στο ύψος 1,83 μ.
Μερικές από τις επιδόσεις τους στο πρωτάθλημα:

- Ο Θεμ. Διακίδης πέτυχε δύο πρώτες νίκες στα άλματα εις ύψος μετά φοράς 1.70 μ. και άνευ φοράς 1.25 μ.
- Ο Βασ. Παπαγεωργίου πρώτευσε στον ελεύθερο ακοντισμό (37.62μ.) κατέλαβε τη β' θέση στην ελεύθερη δισκοβολία (33.38μ.), στη σφαιροβολία (11.04μ.) και στο αθλητικό πένταθλο και ήρθε τρίτος στη λιθοβολία (16.04μ.). Η επίδοση του Παπαγεωργίου στον ακοντισμό (37.62μ.) αποτελεί το πρώτο ελληνικό ρεκόρ στο αγώνισμα αυτό.
- Ο Σωτ. Αναστασόπουλος ήρθε πρώτος στο άλμα εις μήκος μετά φοράς (5.76μ.), δεύτερος στον δρόμο 400μ. και τρίτος στο δρόμο 100μ.
- Ο Θεοδ. Μακρής ήρθε πρώτος στο άλμα επί κοντώ υπερπηδώντας 3.20μ. αλλά την ίδια επίδοση πέτυχαν και οι αθλητές Κουντουριώτης του Εθνικού Γ.Σ. και Πάικος του Πανελληνίου. Το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο Μακρής ήταν 3.22μ.
- Ο Ανδρ. Τσολιάς ήρθε δεύτερος στον ελεύθερο ακοντισμό (37.35μ.) και τρίτος στη σφαιροβολία.
- Ο Α. Πολλάκης και ο Κ. Κοζανιτάς του ιδίου συλλόγου αγωνίστηκαν στην αναρρίχηση σε σχοινί.
- Στη διελκυστίνδα νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της ΓΕΠ με αντίπαλο την ομάδα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Την πατραϊκή ομάδα αποτελούσαν οι Δημ. Τόφαλος, Στεφ. Χρηστόπουλος, Θ. Παλαιολόγος, Βασ. Ψάχος, Γεώρ. Ψάχος, Κ. Λάζαρος, Κ. Παρνασσός και Π. Πρίφτης. Το έπαθλο του αγώνα επέδωσε ο βασιλεύς Γεώργιος Α' στον Στεφ. Τζίνη.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech