Οι παίκτες της Παναχαϊκής στα αποδυτήρια πριν το ντέρμπι με το Αιγάλεω (1961)

Βεργίνης, Κεκκάτος και άλλοι "κοκκινόμαυροι" πριν την έναρξη του ματς

Το 1961 η Παναχαϊκή αγωνίζεται στη Β’ Εθνική.

Ένας από τους μεγάλους της αντιπάλους το Αιγάλεω καταφέρνει να αποσπάσει ισοπαλία στο παιχνίδι του β’ γύρου που έγινε στην Πάτρα (16 Απριλίου 1961).

Το παιχνίδι είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των αθηναϊκών ΜΜΕ, η σπουδαία εφημερίδα «Ομάδα» είχε στείλει απεσταλμένους στην Πάτρα για να κάνει φωτορεπορτάζ, από όπου κι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Η Παναχαϊκή  είχε παίξει με την εξής σύνθεση: Μοσχούτης, Κορίκης, Κεκκάτος, Γιαννιώτης, Πατρώνης Κακκαβάς, Κούσης, Αντωνάτος, Ζιέμης. Βεργίνης, Κοζαδίνος. Το παιχνίδι είχε γίνει στο γήπεδο της Παναχαϊκής μπροστά σε 10.000 θεατές περίπου (7.520 εισιτήρια) ανάμεσά τους και περίπου τριακόσιοι οπαδοί του Αιγάλεω.

Διαβάζουμε από τον τοπικό Τύπο την κριτική του ιδιαίτερα επεισοδιακού αγώνα:

" Τι να πει κανείς; Όλα όσα είχαμε πει για τον προχθεσινό αγώνα μεταξύ Παναχαϊκής - Αιγάλεω, η έκκληση που είχαμε κάνει προς τους Πατρινούς παίκτες να σεβαστούν την πόλη και τους φιλάθλους τους, τα όσα είχαμε επικαλεσθεί για το γόητρο της πόλης μας και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας, όλα αυτά πήγαν τελικά χαμένα! Οι παίκτες της Παναχαϊκής δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν τον ρόλο τους, δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο, δεν έδωσαν ακόμη και την πνοή τους για τον κρίσιμο αγώνα και τα πάντα χάθηκαν! Οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον αγώνα έζησαν προχθές δραματικές στιγμές. Είχαν πιστέψει στη νίκη της Παναχαϊκής και είχαν ονειρευθεί την πατρινή ομάδα να εισέρχεται θριαμβευτικά στην Α κατηγορία, να σπάει επί τέλους τη γκίνια και να δίνει φτερά στο Πατραϊκό ποδόσφαιρό. Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε! όσο πλησίαζε το παιχνίδι προς το τέλος του και όσο το αποτέλεσμα έμενε 0-0, η αγωνία και ο πόνος των Πατρινών εκδηλωνόταν περισσότερο. Ειδαμε ανθρώπους να τρέμουν νευρικά καθώς οι ευκαιρίες για την επίτευξη του τέρματος χάνονταν η μία μετά την άλλη, είδαμε άλλους να ξεσπούν σε λυγμούς και άλλους να κάθονται στα σκαλοπάτια των κερκίδων αμίλητοι και σκυθρωποί, αληθινά ανθρώπινα ράκη. Και όλη αυτή η νευρική υπερένταση, ο πόνος και η απελπισία βρήκαν διέξοδο μετά το τέλος του αγώνα σε μια γενικήκατακραυγή εναντίον των πατρινών παικτών. Κρίμα! Δεν σταθήκατε ικανοί να εκπροσωπήσετε επάξια το Πατραϊκό ποδόσφαιρο! Τώρα, τι να πει κανείς; Εάν υπάρχουν ελαφρυντικά για τους πατρινούς παίκτες, αυτά πρέπει να αναζητητθούν μόνο στην κρισιμότητα και τη νευρικότητα του αγώνα. Το γεγονός πάντως είναι ότι χάσαμε την ευκαιρία να εξουδετερώουμε το Αιγάλεω και να κερδίσουμε την πρωτοπορεία. Ενώ μένουν μόνον 4 αγωνιστικές ημέρες για να λήξει το πρωτάθλημα, κανείς δεν ξέρει ποιός θα κατακτήσει τον τίτλο. Οι μετοχές μας έπεσαν! Υστέρησαν οι Ζιέμης και Αντωνάτος".

* Προπονητής της ΠΓΕ ήταν ο κ. Κ. Ζιώγας του οποίου η ΕΠΟ αποφάσισε να του αφαιρέσει την φίλαθλο ιδιότητα διότι ούτος δημιούργησε σοβαρώτατα επεισόδια. Ποινή 45 ημερών εις τον ποδοσφαιριστήν Π. Τσάπο του Αιγάλεω διότι κλώτσησε τον Ζιώγα. Από το συμβούλιο της ΠΓΕ τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό οι Γ. Ζιέμης και Ανδρ. Αντωνάτος για μειωμένη απόδοση. Επιστολή έστειλε ο πατέρας του Αντωνάτου και ζήτησε μεταγραφή για τον γιό του. Απέμειναν ως παίκτες οι Δουργούτης, Μοσχούτης, Κορίκης, Κεκάτος, Γιαννιώτης, Κακκαβάς, Πατρώνης, Κούσης, Βεργίνης, Γιαννόπουλος, Γκολφινόπουλος, Κοζαδίνος, Βερναρδής, Δασκάλου. Ανάρμοστη και αντιαθλητική συμπεριφορά του Κακαβά που γρονθοκόπησε εσκεμμένα αντίπαλο παίκτη". 

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech