Ο «Στρατηγός» του σκακιού

(φωτ. αρχείου)

Μια άλλη γραφική φυσιογνωμία του πατρινού καφενειακού σκακιού ήταν ο Νίκος Ζέρβας, απόστρατος αντισυνταγματάρχης, ο επονομαζόμενος «Στρατηγός». Ο στρατηγός, λοιπόν, δεν έπαιζε με όποιον και όποιον. Επέλεγε τους αντιπάλους του. Το κριτήριό του ήταν, φυσικά, η δυναμικότητα του. Επρεπε ο εκάστοτε αντίπαλος να ήταν «φορσέ» ασθενέστερος.

Δεν επέτρεπε ανακλήσεις και απαγορευόταν αυστηρώς τα σχόλια των θεατών.

Ως απόδειξη της ανωτερότητάς του ήταν η πλάκα καταγραφής των αποτελεσμάτων - αυτή που χρησιμοποιούσαν οι ταβλαδόροι, με τη γνωστή κιμωλία. Καταγραφέας αποτελεσμάτων ήταν πάντοτε ο ίδιος. Τις δε νίκες του πανηγύριζε δεόντως και ευχαριστιόταν να επευφημείται από το κοινό.

Ο πιο τακτικός αντίπαλός του ήταν ο επί δεκαετίες φίλος του Λευτέρης. Ο Λευτέρης ήταν ο πλέον αδύναμος παίκτης που είχε περάσει από τα πατρινά καφενεία. Ηταν ικανός να χάσει μια παρτίδα τρεις και τέσσερις φορές με τον ίδιο καρμπονιζέ τρόπο.

Έπαιζαν και οι δύο με μεγάλη ταχύτητα, ο Λευτέρης, όμως δεν παιζόταν στον τομέα αυτόν. Φημιζόταν για τις αστραπιαίες αντιδράσεις του. Τα τελικά σκορ των καθημερινών μονομαχιών τους θύμιζαν αγώνες χαντ μπωλ. Νικητής πάντα και με μεγάλη διαφορά ο στρατηγός.

Ενα από τα καρμπονιζέ φινάλε που προερχόταν πάντα μετά από αλλαγή Βασιλισσών ήταν: Πιόνι λευκό του στρατηγού στο θ2 και Πιόνι μαύρο του Λευτέρη στο α7 με σειρά παιξίματος για τον λευκό. Οταν το μαύρο Πιόνι έφθανε στο α2, αντιλαμβανόταν ο Λευτέρης ότι δεν είχε μέλλον και θα κοβόταν από την ήδη προαχθείσα λευκή Βασίλισσα, οπότε ζητούσε επανάληψη των κινήσεων, διότι κάπου στην πορεία πιθανώς ο λευκός να τον είχε κλέψει. Όμως οι αιτιάσεις του απορριπτόντουσαν πάντα από τον αδέκαστο στρατηγό.

Η φιλία των δύο ανδρών διακόπηκε κάποτε οριστικώς. Αιτία ... το σκάκι.

Αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια μιας μονομαχίας τους ο Λευτέρης, το καταγραφέν υπό του στρατηγού σκορ. Ισχυριζόταν ότι δεν έχανε με 8-2 αλλά με 8-3! Δεν υποχώρησε κανένας. Σηκώθηκαν αλλόφρονες, κατακόκκινοι και οι δύο, έτοιμοι να αρπαχτούν. Και αυτό ήταν το τέλος.

Τα τελευταία χρόνια, πριν πεθάνει, ο Ζέρβας σταμάτησε να παίζει σκάκι κατόπιν υπόδειξης του γιατρού του. Καταγράφεται ως ο μόνος αήττητος στις επί δεκαετίες σκακιστικές του μονομαχίες. Κάτι ... σαν τον Λάσκερ δηλαδή.

* Ευχαριστούμε τον Σκακιστικό Ομιλο Πατρών και το εξαιρετικό του site.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech