Ο στίβος της Πάτρας την μεταπολεμική περίοδο

O Λουκάς Αδαμόπουλος

Μερικές ξεχωριστές στιγμές από την πορεία του Αχαϊκού στίβου το β' μισό του 20ού αιώνα:

Χάρη σε όλους αυτούς γιγαντώθηκε το δρομικό κίνημα, που θα "γιορτάσει" στις 15 Οκτωβρίου με τον νυκτερινό ημιμαραθώνιο Πάτρας.

1940-1949
Δεκαετία συμφορών για τη χώρα, πρώτα απ' όλα με τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και ακολούθως την Κατοχή και τον εμφύλια σύρραξη. Προς το τέλος της αναδεικνύεται μια νέα φουρνιά ταλαντούχων αθλητών.

1950-1959
Λάμπει το άστρο του Λουκά Αδαμόπουλου, του πρώτου Πατρινού που ξεχωρίζει διεθνώς, αγωνιζόμενος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. Σπουδαία φουρνιά από την Παναχαϊκή, με Παπαγιαννόπουλο, Ζαχαράτο, Παπασπύρου, Παπαχριστόπουλο κ.ά, προπονητής τους ο Βασίλης Λάβδας. Η Ειρήνη Πετράτου γίνεται το 1959 η πρώτη αθλήτρια της Πάτρας που κατακτάει μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.

1960-1969
Ιδρύεται η Ολυμπιάδα, νέα εποχή για τον κλασικό αθλητισμό της περιοχής. Ξεχωρίζει ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών, ο Χαρίλαος Λίτσας, με σωρεία κατάκτησης μεταλλίων.

1970-1979
Σε άνθηση ο στίβος, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και στο Αίγιο όπου η ΕΦΑ χάρη στον Γιάννη Χρυσανθόπουλο αναδεικνύει μια μεγάλη φουρνιά αθλητών (Γαρδικιώτη, Βαγενάς κ.ά.). Κάθε αγώνας των μαραθωνοδρόμων Φάνη Τσιμιγκάτου και Νίκου Αργυρόπουλου γίνεται ολοσέλιδος στον αθηναϊκό Τύπο. Πεθαίνει σε αγώνα της Παναχαϊκής μία από τις σημαντικότερες μορφές του πατραϊκού στίβου ο Βασίλης Λάβδας.

1980-1989
Διαρκής η εξάπλωση του κλασικού αθλητισμού, καλλιεργείται και από ΕΑΠ, Εσπερο και Πάτραι (μεγάλη μορφή ο αδικοχαμένος Παπαγεωργίου). Το ξεκίνημα της λειτουργίας του Εθνικού Σταδίου δίνει ώθηση. Ξεπηδούν οι μορφές τριών τεράστιων αθλητών, της Μαρίας Πολύζου, του Σπύρου Ανδριόπουλου και του Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech