O Σπύρος Μενεγάτος και οι άρσεις θανάτου

Πέμπτη, Φεβρουάριος 8, 2018 - 1:00μμ

Πρωταγωνιστεί σε ένα νέο, σχετικά, άθλημα το powerlifting, ή δυναμικό τρίαθλο όπως είναι η επίσημη ονομασία του στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Σπύρο Μενεγάτο που στο σύντομο χρονικό διάστημα που ασχολείται έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας.


Το δυναμικό τρίαθλο ξεκίνησε το 1971 παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα μετά το 2004 και ήδη έχουν διεξαχθεί 9 πρωταθλήματα Ελλάδας. Αφορά τρία διαφορετικά αγωνίσματα με βάρη, δηλαδή τα καθίσματα (το όργανο είναι στον ώμο και ο αθλητής κάνει κάθισμα), την πίεση στον πάγκο, όπου ο αθλητής είναι ξαπλωμένος και τέλος την άρση θανάτου, όπου όρθιος, σηκώνει το βάρος από το έδαφος έως το ύψους του γόνατου.


Το άθλημα εξαπλώθηκε από τα γυμναστήρια, εκεί στο «Physique» το γνώρισε και ο Σπύρος Μενεγάτος. Με την παρότρυνση του φίλου του και συναθλητή του Ηλία Μπέκα εστίασε σε συγκεκριμένα πράγματα και μέσα σε δύο χρόνια έφτασε στο να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων, ενώ άλλα τέσσερα είχε κατακτήσει στους αγώνες της ΑΕΚ, το 2017, στο ΟΑΚΑ, για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο 21χρονος Σπύρος Μενεγάτος, δεν έκανε άλλο άθλημα πριν, απλά γυμναζόταν στο γυμναστήριο, όμως: «Αν δεν έχεις θέληση δεν το κάνεις. Δεν είναι απλά η εκγύμναση του σώματος, είναι τρόπος ζωής, είναι ψυχοθεραπεία. Τελειώνεις από την προπόνηση στο γυμναστήριο και φεύγεις καλύτερος».


Τα ρεκόρ του στα αντίστοιχα αγωνίσματα είναι 167,5 κ. στο κάθισμα, 120 στον πάγκο και 175κ. στις άρσεις θανάτου. Φυσικά και οι στόχοι του για τη συνέχεια είναι υψηλοί: «Για μένα είναι προτεραιότητα, και θα είναι για καιρό. Θέλω να γίνομαι καλύτερος, να καταρρίπτω το ρεκόρ μου, να βλέπω το αποτέλεσμα πως βελτιώνομαι».


Ο Σπύρος Μενεγάτος ξεκίνησε προπονούμενος με τον Μάικ Μαμαλάκη ακολούθως με τον Ηλία Μπέκα και τον Ανδρέα Χάσκαρη και σήμερα προπονητής του είναι ο Μάνος Βαρβέρης.


Όλα αυτά αφορούν το β' μισό της ημέρας, καθώς τα πρωινά ασχολείται με τις σπουδές του. Είναι φοιτητής, κι απ' τους καλούς μάλιστα στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech