Ο σπρίντερ της ΠΓΕ Δ. Κασαρτζιάν και η φόρμουλα για περισσότερο τυρί

Τρίτη, Μάιος 7, 2019 - 5:06μμ

Ελάχιστοι γνωρίζουν το ταλέντο του 23χρονου Δημήτρη - Ιωάννη Κασαρτζιάν, ο οποίος τα δυο τελευταία χρόνια τρέχει με τη φανέλα της Παναχαϊκής.

Τα σπριντ είναι το αγαπημένο του αγώνισμα, έχοντας συμμετοχή σε πολλούς αγώνες και με την ομάδα 4Χ100 της Παναχαίκής, προπονούμενος στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με τον Βασίλη Βενέρη.

Ξεκίνησε πρόσφατα στίβο ο -με αρμενικές καταβολές- νεαρός αθλητής, έχοντας μια μακρά πορεία στο τάε κβον ντο για επτά χρόνια, κι άλλα τόσα βόλεϊ στην Αρμενική.

Τα πρωινά τα περνάει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στη Φαρμακευτική Σχολή όπου σπουδάζει. Μαθητής με άριστες συστάσεις από το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης από όπου αποφοίτησε, ξεχωρίζει ήδη και με τις επιδόσεις του στην επιστήμη του.

Μαζί με τον συμφοιτή του Γεώργιο Καρανάσιο και τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά αλλά και και της εταιρίας Θύρατρον, κατάφεραν κάτι μοναδικό να παράγουν περισσότερο τυρί με την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «CHEESEBOOST» είναι μια νέα επαναστατική τεχνολογία, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους τυροκόμους να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την ίδια ποσότητα γάλακτος να αυξηθεί κατά 10 με 20% η τυροποίηση. «Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», δήλωσε ο Δημήτρης - Ιωάννης Κασαρτζιάν.

Σύμφωνα με τους δυο φοιτητές, η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης. Ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος».

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση που παρατηρείται με τη χρήση αυτής της μεθόδου στο κατσικίσιο γάλα. Όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα παράγονται περί τα 17 κιλά τυρί, ενώ η συσκευή αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech