Ο Σχολικός Αθλητισμός κίνητρο για εμβολιασμό των μαθητών

Σάββατο, Οκτώβριος 9, 2021 - 8:33πμ

Πολλές γνώμες και σκέψεις έχουν αναπτυχθεί από τους ειδικούς σε σχέση με τον εμβολιασμό των νέων κατά του covid 19 και μερικές από αυτές έχουν υλοποιηθεί.Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι η νεολαία είναι αρκετά πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε ποσοστά σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί ή συζητούνται ως προτάσεις ακόμη, δηλαδή το freedom pass , αλλά και voucher σε πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, κλπ.


Υπηρετώντας την Δημόσια εκπαίδευση για 33 χρόνια θα επιθυμούσα να εκφράσω την δική μου πρόταση ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των μαθητών/τριών κατά του covid 19. Είναι βέβαιο είναι ότι αν κάποιος θέλει να προτείνει κάτι στην κοινωνία πρώτος αυτός πρέπει να είναι το παράδειγμα . Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να θεωρήσω τον εαυτό μου ειδικό επί των εμβολίων όμως καλοπροαίρετα πείθομαι από την ιατρική επιστήμη και ακολουθώ τις συμβουλές της , όταν μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά συντριπτική πλειοψηφία ο επιστημονικός κόσμος είναι υπέρ του εμβολιασμού.
Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας covid 19 δεν έχει γίνει καμία σχολική αθλητική δράση σε επίπεδο σχολικών αγώνων.

Το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων θα μπορούσε κατά την άποψή μου να επαναφέρει και να ξαναρχίσουν να διεξάγονται τα σχολικά πρωταθλήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης , ένας θεσμός αρκετά επιτυχημένος μέσα στην σχολική διαδικασία με την προϋπόθεση του εμβολιασμού των μαθητών/τριών αθλητών/τριών για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά τα πρωταθλήματα . Αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για όλα αυτά τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σχολικά πρωταθλήματα , με δεδομένο ότι και από αυτά πολλοί μαθητές/τριες κερδίζουν σημαντικά bonus για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένας υπολογισμός μόνο για τον νομό Αχαΐας στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την συμμετοχή των μαθητών/τριών στα σχολικά πρωταθλήματα μας δίνει ένα πολύ ικανοποιητικό αριθμό εν δυνάμει εμβολιασθέντων .

 Στην Αχαΐα λειτουργούν 63 Γυμνάσια και 39 Λύκεια ,αν υπολογίσουμε ότι μόνο τα ομαδικά πρωταθλήματα που διεξάγονται   στο Λύκειο είναι 4 (ποδόσφαιρο , μπάσκετ , βόλεϊ , χάντμπολ ) Χ 2 δηλαδή ομάδες αγόρια –κορίτσια θα δούμε ότι κάθε σχολείο  έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί με 8 ομάδες με μέσω όρο αθλητών/τριών 10, κάθε σχολείο θα συμμετάσχει με 40- 60 μαθητές/τριες πλέον των ατομικών αγωνισμάτων που είναι αρκετά και συμμετέχουν πολλοί μαθητές/τριες όπως ( Στίβος , Κολύμβηση, Τοξοβολία, Τένις, Άρση βαρών, Πινγκ Πονγκ κλπ).  Σαφώς υπάρχουν και σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών αλλά νομίζω στατιστικά μπορούμε να μιλάμε για μία τέτοια ποσοστιαία γενική συμμετοχή.

    Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι επί συνόλου 102 σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας με τη συμμετοχή  των σχολικών ομάδων θα μπορούσαμε να φθάσουμε στον εμβολιασμό 3000 έως 5000 περίπου μαθητών/τριών ηλικίας 13 έως 18 ετών. Ακριβή στοιχεία επ’αυτών μπορούμε να έχουμε από τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής της κάθε Διεύθυνσης δηλαδή πόσες ήταν οι συμμετοχές κάθε χρόνο σε αυτά τα πρωταθλήματα.

Η λογική του «πονάει χέρι κόβουμε χέρι» δεν νομίζω ότι χωράει στην εκπαίδευση, έτσι με την κατάργηση των σχολικών πρωταθλημάτων δεν πετυχαίνουμε την μη διασπορά του covid 19 αλλά απομακρύνουμε τους μαθητές /τριες από τον αθλητισμό με οδυνηρά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Δίνουμε κίνητρο για τον εμβολιασμό επαναφέροντας τα σχολικά πρωταθλήματα με την προϋπόθεση για την συμμετοχή τον εμβολιασμό.

Του Δημήτρη Σπηλιωτόπουλου - Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Υποστήριξη: SilkTech