Ο πρωταθλητής Ευρώπης, Γιάννης Καλογερόπουλος, αποκαλύπτεται

Τρίτη, Δεκέμβριος 29, 2020 - 11:45πμ

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ποδηλασίας είχαμε τον περασμένο μήνα, καθώς η Εθνική ομάδα Πίστας κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό σπριντ.

Στους πρωταγωνιστές της σπουδαίας επιτυχίας για τα Ελληνικά χρώματα ήταν ο Γιάννης Καλογερόπουλος του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, υπό την καθοδήγηση του πατρινού Ολυμπιονίκη Λάμπρου Βασιλόπουλου. Ο Γιάννης Καλογερόπουλος είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στο άθλημα της ποδηλασίας, με ένα πλούσιο, ήδη, βιογραφικό συμμετοχών και επιτυχιών.  Βαδίζει απαρέγκλιτα στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών του ΠΟΠ, αυτόν που διάβηκαν αθλητές όπως ο Κανέλλος Κανελλόπουλος, ο Βασίλης Αναστόπουλος, ο Λάμπρος Βασιλόπουλος, ο Παναγιώτης Βουκελάτος και τόσοι ακόμα.

Μεταξύ άλλων, στο Grand Prix της Ολλανδίας 2015 (6 days Rotterdam), κατέλαβε την 1η θέση στη γενική κατάταξη στο PROVATO/SPRINT CUP (ΑΤΟΜΙΚΟ SPRINT 200m/ΚΕΡΙΝ/ΟΜΑΔΙΚΟ SPRINT 200m) και την 1η θέση στη γενική κατάταξη 200m, ενώ το 2013, στο παγκόσμιο κύπελλο του Aguascalientes, γεύτηκε τη χαρά του πανελλήνιου ρεκόρ στο ομαδικό σπριντ.

O Γιάννης είναι φοιτητής του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του StudiOne certification for POWER CYCLING. Από μικρό τον κέρδισε η αγάπη για τον αθλητισμό και ασχολείται με τον πρωταθλητισμό από νεαρή ηλικία με διακρίσεις στο άθλημα της Ποδηλασίας Πίστας, στο οποίο είναι μέλος της Εθνικής μας Ομάδας.

Ο Γιάννης Καλογερόπουλος αποκαλύπτεται στο sportin.gr. Γεννήθηκε στις 11-1-1994 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε ποδηλασία το 2007 στον Κρόνο Νίκαιας και από το 2009 είναι στον Ποδηλατικο Ομιλο Πατρών, με αποχή ενός έτους, πέρυσι που αγωνίστηκε με τον Π.Ο Βόλου. 

Μέχρι στιγμής στην καριέρα του έχει κατακτήσει περίπου 20 μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα, επιπλέον ένα χρυσό Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών, μια 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών και είναι κάτοχος ενός πανελλήνιου ρεκόρ

- Πώς και γιατί ξεκινήσατε ποδηλασία;

«Ψάχνοντας σαν παιδι και δοκιμάζοντας διάφορα αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, κατάφερα με την κατάλληλη καθοδήγηση και παρότρυνση ενός ξαδέλφού μου, που ασχολιόταν ερασιτεχνικά με το άθλημα της ποδηλασίας, να ασχοληθώ κι εγώ. Με εντυπωσίαζε η ενδυμασία και το ποδήλατό του. Έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω την ποδηλασία. Λόγω του εξοπλισμού!». 

Μέχρι πότε θα κάνετε πρωταθλητισμό;

«Μέχρι να καταλάβω ότι το σώμα μου δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις που έχω θέσει ως στόχο». 

- Όνειρό σας;

«Απώτερος σκοπός μου είναι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024. Αυτό σημαίνει πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη βελτίωσή μου, θέληση και επιμονή». 

- Μεγαλύτερη  διάκριση;

«Η κορυφαία στιγμή μου στον αθλητισμό είναι η τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάχθηκε στην Βουλγαρία  αρχές Νοεμβρίου. Με αυτό το μετάλλιο εκπλήρωσα ένα στόχο, παράλληλα όμως μου δίνει κίνητρο να επιδιώξω ακόμα μεγαλύτερους  στόχους. Επίσης το 2013 στο παγκόσμιο κύπελλο του Aguascalientes, όταν κάναμε πανελλήνιο ρεκόρ στο ομαδικό σπριντ».

Χειρότερη στιγμή;

«Πριν τρία χρόνια όταν η ομοσπονδία σταμάτησε να μας στηρίζει και μείναμε μετέωροι. Τότε αναγκάστηκα να ξεκινήσω να δουλεύω για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στις καθημερινές μου απαιτήσεις αλλά η συγκυρία αυτή ταυτόχρονα με έκανε να παρεκκλίνω από τις αθλητικές μου υποχρεώσεις .Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως δεν επιρρίπτω κάποια συγκεκριμένη ευθύνη στην ομοσπονδία μου, αλλά δεν μπορώ να μην το επισημάνω και να μην εκφράσω τα συναισθήματα που τότε με κατέκλυσαν». 

- Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε στο μέλλον;

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου έξω από το άθλημα και από τον χώρο της ποδηλασίας. Οταν έρθει η στιγμή που θα αποσυρθώ ως αθλητής ελπίζω πως θα βρω τον κατάλληλο ρόλο που θα μου ταιριάζει ώστε να συνεχίσω να συνεισφέρω στο άθλημα της ποδηλασίας». 

- Σε ποιους θα λέγατε ευχαριστώ;

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου και τον αδελφό μου διότι χωρίς την στήριξη και την πίστη τους σε εμένα δεν θα είχα φτάσει σε αυτό το επίπεδο που βρίσκομαι. Επίσης στον γενικό γραμματέα του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, τον Βασίλη Διαμαντοπουλο, ο οποίος με αγκάλιασε και με στήριξε από την πρώτη στιγμή που έγινα μέλος του συλλόγου. Επιπρόσθετα στον ομοσπονδιακό προπονητή Λάμπρο Βασιλόπουλο ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα. Κατάφερε να μου εντρυφήσει την φιλοσοφία του πρωταθλητισμού και να με ωριμάσει τόσο σαν προσωπικότητα όσο και σαν αθλητή».

Και ο 26χρονος πρωταθλητής κατέληξε: «Ελπίζω αυτές οι Αγιες μέρες να φωτίσουν την ψυχή κάθε ανθρώπου. Αντιλαμβάνομαστε πόση ψυχολογική και πνευματική δύναμη χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε. Καλή χρόνια και ελπίζω το νέο έτος να επανέλθουμε στην ομαλή κανονικότατα που τόσο αποζητούμε».

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech