Ο Ολυμπιακός Πατρών έχει γενέθλια σήμερα, γίνεται 95 ετών!

Η καταστροφή του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα τον ερχομό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως περίπου 8.000 ήρθαν στην Πάτρα μετά το 1922, ο μικρότερος αριθμός σε σχέση με άλλες πόλεις. Μαζί τους έφεραν τη δική τους κουλτούρα, όπως αυτή εκφραζόταν από τις καθημερινές δουλειές μέχρι την τέχνη.

H ιστορία του Ολυμπιακού Πατρών, του μεγαλύτερου από τα προσφυγικά σωματεία, ξεκινά τον Ιούλιο του 1925 όταν ιδρύεται από έξι παίκτες της Παναχαϊκής και τέσσερις του Λευκού Αστέρα -όλοι τους πρόσφυγες- ως Ερμής με χρώματα το μπλε και το άσπρο, αλλά μέσα σε ένα μήνα αλλάζει ονομασία (Ολυμπιακός) και αναγνωρίζεται επίσημα.

Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του το έδωσε κόντρα στον Λευκό Αστέρα, ως Ερμής, που ήταν και το μοναδικό που έδωσε με αυτό το όνομα. Ως Ολυμπιακός τον πρώτο αγώνα τον έδωσε με αντίπαλο το Αγγλικό ατμόπλοιο "Cavallo" νικώντας με 7-1. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ήταν στις 9 Νοεμβρίου 1925, κόντρα στην Παναχαϊκή (νίκησε 2-0) για το πρωτάθλημα της περιόδου 1925-1926, το οποίο τελικά και κατέκτησε.

Το καταστατικό του εγκρίθηκε σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1925.

T.S

Υποστήριξη: SilkTech