Ο επικός διάλογος του μαραθωνοδρόμου με τον πρίγκηπα

Δημήτρης Χρηστόπουλος - πρίγκιπας Γεώργιος

Στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, διεξήχθησαν οι Α' Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκλήθηκαν, οι οποίοι αποτέλεσαν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και θεωρούνται το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου.

Συμμετείχαν τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η ΓΕΠ, κάνοντας «σεφτέ» στα μετάλλια. Εκπροσωπήθηκαν με 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 του Παναχαϊκού και οι 12 της Γυμναστικής Εταιρείας, με τους έξι να προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ανάμεσα τους και ο Δημήτριος Χρηστόπουλος (ή «Πάπιας») στον Μαραθώνιο, όπου ήταν 4ος σε 3.33'.50'', από τους 33 αθλητές που έτρεξαν.

Ο Χρηστόπουλος θα είχε επιτύχει καλύτερη επίδοση, αν δεν καθυστερούσε στον δρόμο, για να συμπαρασταθεί στον συναθλητή και φίλο του Χρήστο Δουβανά.

Όταν επέστρεψε στην Πάτρα διηγήθηκε το περιστατικό με λεπτομέρειες.
«Πήγαμε στον Μαραθώνα με άμαξα το μεσημέρι του Σαββάτου (9 Μαρτίου) ο Δουβανάς, ο Παπαγιαννόπουλος (του Παναχαϊκού) και εγώ. Ο δήμαρχος μας βρήκε δωμάτια να διανυκτερεύσουμε. Την άλλη μέρα σηκωθήκαμε ενωρίς το πρωί και περιμέναμε την ώρα του αγώνα. Το μεσημέρι μας έδωσαν για φαΐ κρέας σχεδόν ωμό, μόλις ζεσταμένο στη φωτιά. Ο Δουβανάς έφαγε πολύ. Όταν ξεκινήσαμε ο Δουβανάς έφυγε γρήγορα, αλλά από το 25ο χιλιόμετρο δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο και σταμάτησε. Ερχόμουν αστραπή, αλλά όταν τον είδα, μου ήρθε κακό. Έκατσα κοντά του μερικά λεπτά, για να τον παρακινήσω να ξεκινήσει πάλι μαζί μου. Δεν ήθελε όμως. Αναγκάστηκα να τραβήξω μπροστά, αλλά δε μού 'κανε καρδιά. Κάθε τόσο γύριζα πίσω να ιδώ μήπως άλλαξε γνώμη κι ερχόταν...».

Μόλις τερμάτισε ο Χρηστόπουλος στο Στάδιο, άρχισε να εκφράζει μεγαλοφώνως την ανησυχία και τη λύπη του για την ατυχία του Δουβανά, τον οποίον αναγνώριζε ως ικανότερο από αυτόν. Έτυχε εκεί κοντά να βρίσκεται ο πρίγκιπας Γεώργιος (ο μετέπειτα αρμοστής Κρήτης) τον οποίον δεν γνώριζε ο Πατρινός αθλητής.

- Κουράγιο, παιδί μου, δεν είναι τίποτα (λέει ο πρίγκιπας).
- Τι κουράγιο; Να πάρει τον... (έβρισε) και ο πρίγκιπας χαμογέλασε.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech