Μορφή της πατραϊκής πυγμαχίας ο Νίκος Οικονόμου

Μια τεράστια μορφή της πατραϊκής και όχι μόνο πυγμαχίας, έστω κι αν ως αθλητής δεν έφτασε στις επιτυχίες άλλων, να στεφθεί δηλαδή πρωταθλητής Ελλάδας, o Νίκος Οικονόμου (8/9/1925 - 2/5/2002) υπηρέτησε το άθλημα από πολλά πόστα και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη.

Μεσούσης της κατοχής, το 1942 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πυγμαχία, ξεκινώντας με τον "πατριάρχη" του αθλήματος, Βαγγέλη Μαυρόπουλο.

Το 1948 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στην Πάτρα και στην Παναχαϊκή. Μη έχοντας όμως τα κατάλληλα μέσα για να προπονηθεί μεταπήδησε στον στίβο.

Το 1956 συνέβη ένα περιστατικό που άλλαξε τα πάντα. Ενα νεαρό παιδί του ζήτησε να τον προπονήσει κι ο Οικονόμου δέχτηκε.
Ηταν ο Ντίνος Γαλανός, μετέπειτα πρωταθλητής Ελλάδας, ένας από τους σπουδαιότερους πρωταθλητές στην ιστορία του αθλήματος. Ο Νίκος Οικονόμου δοξάστηκε και ως προπονητής, πάνω από όλα ως υπηρέτης του αθλήματος.

Σε μια δύσκολη εποχή, μαζί με φίλους συναθλητές έψαχναν χώρους σε διάφορα κτίρια, αποθήκες, παλιά εργοστάσια για να διαμορφωθούν σε ρινγκ. Δική του ιδέα και πρωτοβουλία ήταν να αξιοποιηθεί ο χώρος κάτω από την κερκίδα στην ΕΑΠ και να φτιαχτεί η αίθουσα πυγμαχίας.

Ο Νίκος Οικονόμου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών, τον οποίο υπηρέτησε και από τη θέση του προέδρου για 4 χρόνια (1972-1976).

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech