Μια ζωή τίτλοι, μια ζωή διακρίσεις για τον Βλάση Πετρόπουλο της Αστραπής

Τρίτη, Ιανουάριος 30, 2018 - 11:05μμ

Στα 24 του είναι ο κορυφαίος αθλητής τάε κβον ντο της Πάτρας. Δεν το λέμε εμείς, οι διακρίσεις του το λένε!
Ο λόγος για τον Βλάση Πετρόπουλο, πανελληνιονίκη με την Αστραπή, στην οποία ξεκίνησε μικρό παιδί, το 2000. Ήταν επτά χρόνων όταν τον μάγεψε η πορεία προς το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Μιχάλη Μουρούτσου στο Σίδνεϊ.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά έχει καταφέρει πολλά πράγματα, έχει όμως να δώσει πολλά περισσότερα.
Ο Πετρόπουλος έκανε σεφτέ στα μετάλλια το 2006 κατακτώντας το χρυσό στο πρωτάθλημα παίδων. Ακολούθησαν δύο χρυσά στο εφήβων (2009, 2010), ένα ασημένιο στο νέων (2013) και άλλα έξι στο ανδρών, τέσσερα χρυσά (2009, 2010, 2016, 2017) και δύο χάλκινα (2011, 2013). Τέσσερις φορές λοιπόν πρωταθλητής ανδρών σε μια καριέρα δέκα μεταλλίων.
Αξίζει όμως να μείνει κάποιος στις διεθνείς του εμπειρίες. Το 2009, στα 16 του πήρε μέρος με την Εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό της Σουηδίας όπου έφτασε στον αγώνα πριν τα μετάλλια (5ος). Τον επόμενο χρόνο, στο παγκόσμιο εφήβων στο Μεξικό ήταν πάλι 5ος. Ακολούθησε η Εθνική νέων και το ευρωπαϊκό του 2013 στην Μολδαβία. Είχε ήδη όμως πάρει το βάπτισμα του πυρός με την Εθνική ανδρών. Στα 16 του (!) πήγε στο παγκόσμιο της Δανίας (2009), στα 17 του στο Ευρωπαϊκό της Ρωσίας (5ος), ενώ το 2016 αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό της Ελβετίας και πέρυσι στο παγκόσμιο της Νότιας Κορέας.
Οι αγώνες στο εξωτερικό είναι αυτοί που τον στοιχειώνουν. Ειδικά εκείνη η ήττα στο παγκόσμιο εφηβων στο Μεξικό, από έναν κατώτερό του Κουβανό, ακόμα τον πληγώνει. Τρεις συνολικά 5ες θέσεις, τρία χαμένα διεθνή μετάλλια.
Σε αντιστάθμισμα, πάντα θα θυμάται το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των ανδρών, το 2009 στα 16 του. Τέσσερις αγώνες, τέσσερις νίκες «με το καλημέρα»!
Δεν ήταν εύκολο να φτάσει σε όλα αυτά ο Βλάσης Πετρόπουλος. Χρειάστηκε επί 17 χρόνια (και ποιος ξέρει πόσα ακόμα) να προσαρμόσει τη ζωή του γύρω από το προπονητήριο της Αστραπής, εκεί ψηλά στην Ανθείας. Να προπονείται για 10 μήνες το χρόνο, με δέκα προπονήσεις την εβδομάδα. Έχει δώσει πάνω από 400 αγώνες στην καριέρα του και παρόλα αυτά νιώθει ανολοκλήρωτος.
«Θέλω πάρα πολύ μια διάκριση στο εξωτερικό. Μου λείπει πολύ. Θα συνεχίσω ώσπου να την πετύχω. Μακάρι να έρθει τώρα στο Ευρωπαϊκό στο Καζάν. Αν μ' αξιώσει ο Θεός ελπίζω και θέλω να διεκδικήσω πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τοκίο», εξήγησε.
Ως μέλος της Εθνικής μας ομάδας, τυγχάνει της στήριξης (στις αποστολές) της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος αναγνωρίζει την προσφορά του σωματείου του, αλλά και πολλών ακόμα που κατά καιρούς τον στήριξαν, όπως πέρυσι -χορηγικά- ο Σταύρος Μπακολιάς, ο επί χρόνια γυμναστής του Γιάννης Κασκάνης, η εταιρεία Oxyzen Store του Χάρη Χατζηιωάννου και κυρίως η οικογένειά του. Μαμά - μπαμπάς και δύο αδέλφια, αμφότεροι πρωταθλητές τάε κβον με την Αστραπή. Ο μικρότερος Δημήτρης και ο μεσαίος Γιώργος, επίσης πανελληνιονίκες (στα 10 μετάλλια του Βλάση προσθέστε ένα ακόμα του Δημήτρη και 7 του Γιώργου), είναι εκτός από αδέλφια του, και συναθλητές και στηρίγματά του. Παραδέχεται πως ο Γιώργος είναι καλύτερο, πιο φυσικό ταλέντο από τον ίδιο και δεν κρύβει πως στο μέλλον θα κάνουν κάτι μαζί.
«Θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται στον χώρο. Να με μάθει ο κόσμος, να ξέρει στ' αλήθεια ποιος είμαι, τι έχω κάνει, κι αν αξίζω όλο αυτό», εξομολογήθηκε τους στόχους του.
Ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα της φτώχειας, είναι δύσκολο και δαπανηρό πράγμα. Ο Βλάσης Πετρόπουλος δεν αρκείται στην προπόνηση για να τα καταφέρει, απαιτείται και χρήμα, η συμμετοχή σε πολλούς αγώνες προϋποθέτει πολλά λεφτά, όπως και γενικότερα ο πρωταθλητισμός (ταξίδια, διαμονές, διατροφές, ιατρικά έξοδα, ιματισμός κλπ). Όλα αυτά τα πληρώνει από την τσέπη του. Και για να βρει λεφτά, πότε δουλεύει στο ταξί του μπαμπά, πότε ξενιτεύεται στην Γερμανία. Την περίοδο των διακοπών, δύο μήνες το καλοκαίρι και έναν τον χειμώνα (όπως πριν λίγες μέρες), πάει στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, στο θείο που έχει εστιατόριο, δουλεύει εκεί, βγάζει μερικά χρήματα και επιστρέφει στην Ελλάδα για να τα «χαλάσει» για το μεγάλο του πάθος. Το τάε κβον ντο!


Τάσσος Σταθόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech