Μεγακλής Βασιλάκης, από το τάε κβον ντο στην τεχνητή νοημοσύνη

Δευτέρα, Απρίλιος 25, 2022 - 9:00πμ

Τον Μεγακλή Βασιλάκη τον γνωρίσαμε ως αθλητή του τάε κβον ντο, στον ΑΣ Λέων Πάτρας, κι από τους καλούς μάλιστα. Μαθητής τότε στο Γ' Λύκειο Πάτρας, πλέον στα 29 του, ξεχωρίζει σε έναν άλλον τομέα, αυτόν της τεχνολογίας και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.

Από το 2018 λειτουργεί την δική του εταιρεία, την squaredev, με πεδίο δράσης την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές.

Με σπουδές στην Πληροφορική στο ΕΑΠ, βρέθηκε πολύ νωρίς για δουλειά στο Βέλγιο. Εκεί γνωρίστηκε με τους συνιδρυτές -ακολούθως- της squaredev, τον Κώστα Σιαμπάνη και τον Jef Stals και πολύ σύντομα όλα πήραν το δρόμο τους. Η εταιρεία ιδρύθηκε (και έχει έδρα) στις Βρυξέλλες, ενώ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε και γραφείο στην Ελλάδα, στην Κηφισιά στην Αθήνα.

Η squaredev δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, προγραμμάτων και ανάλυσης δεδομένων σε διάφορους τομείς, της Ιατρικής συμπεριλαμβανομένης.

«Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ανθρωπιστική πλευρά της έρευνας. Εστιάζουμε αυτή την περίοδο, στην εφαρμογή των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου», λέει ο Μεγακλής Βασιλάκης.

Η εταιρεία λειτουργεί σε τρία επίπεδα, την έρευνα, τις λύσεις και τις υπηρεσίες Software, ενώ αυτή τη στιγμή απασχολεί 15 άτομα προσωπικό.

Υπάρχει συνεργασία με την ΕΛ-ΑΣ (ζητούμενο ένα λογισμικό κάμερας που θα «ανακαλύπτει» επικίνδυνο οπλισμό), την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τραπεζικά Ιδρύματα και πολλά ακόμα.
Και παρά το ότι λείπουν τα δημιουργικά μυαλά (προτιμούν το εξωτερικό κι αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο στον χώρο) εντούτοις ο Μεγακλής Βασιλάκης είναι αισιόδοξος: «Στόχος μας να κάνουμε κάτι που θα χρησιμοποιεί ο κόσμος για καλό, να διευκολυνθεί η ζωή του ανθρώπου».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Squaredev είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, με στόχο να χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα εργαλεία της πληροφορικής και της τεχνίτης νοημοσύνης για να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων.
Η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας γεννήθηκε στο Βέλγιο, όπου και εδρεύει σήμερα η εταιρεία, από δύο Έλληνες προγραμματιστές και έναν Βέλγο αναλυτή. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν σε ένα μεγάλο καινοτόμο πρότζεκτ για την εποχή στο Βελγιο και σε βάθος χρόνου ανακάλυψαν και οι τρεις το πόσο ωραία συνεργάζονταν στα πλαίσια της ομάδας και πόσο ευχάριστα περνούσε το εργασιακό τους 8ωρο παρότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά. Αυτό ηταν και το έναυσμα για την μετέπειτα συνεργασία τους και αυτό το κλίμα επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Squaredev. Αποφάσισαν λοιπόν να συνδυάσουν και να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν τεχνολογίες και εργαλεία πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η σκέψη αποτέλεσε το όραμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ίδρυση της εταιρείας και όλη η φιλοσοφία της.
Στην αρχή, συνεργάστηκαν με αρκετές εταιρείες σταρτ απ και τις βοήθησαν να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαν, με την αξιοποίηση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας...
Έπειτα προχώρησαν σε συνεργασίες με μεγαλύτερες εταιρείες του οικονομικού τομέα στην Ελλάδα όπως η Σοφτουαν η Γιουρομπανκ και άλλες, προσφέροντας τους σύγχρονα εργαλεία βασισμένα στην τεχνίτη νοημοσύνη...
Παράλληλα με τα ανωτέρω, ένα βασικό τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας ήδη από την ίδρυση της αποτελεί η συμμετοχή της σε μεγάλα Ευρωπαϊκά έργα στα οποία συνεργάζεται με άλλες εταιρείες, πανεπιστήμια και οργανισμούς πάνω σε ερευνητικά και καινοτόμα προτζεκ στον τομέα της πληροφορικής, της ιατρικής και των οικονομικών...
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί 15 εργαζόμενους, εδρεύει στο Βέλγιο και έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Η "ομάδα", όπως επιλέγουν να την αποκαλούν οι ιδρυτές, αποτελείται από άτομα με μικρό μέσο όρο ηλικίας, υψηλό γνωσιακό επίπεδο και διάθεση για συνεχή επιμόρφωση πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα ιδιαιτέρως συνεργατικό κλίμα και καθιστούν την εταιρεία δημιουργική, πρωτοπόρα και ευέλικτη.
Οι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι αυτοί του web / mobile develoment, data science και cloud computing, τομείς οι οποίοι αποτελούν το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και οι οποίοι σημειώνουν αλματώδη ανάπτυξη μέρα με τη μέρα...
Με εφόδια την εξειδίκευση, τη γνώση και την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, η εταιρεία έχει ως στόχο να παράσχει τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές και με τον δικό της τρόπο να συνδράμει στην πρόοδο της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Υποστήριξη: SilkTech