Η πρώτη κρίση της Παναχαϊκής οικογένειας

Σε τρεις μήνες, στις 20 Νοεμβρίου, η Παναχαϊκή έχει μια μικρή επέτειο.

Ηταν 20 Νοεμβρίου του 1894 όταν ο σύλογος βίωσε μια μεγάλη κρίση που κορυφώθηκε με την διάσπασή του. Ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου του 1891 και τρία χρόνια μετά, πολλά στελέχη που διαφώνησαν με αφορμή τη συμμετοχή ή όχι σε συλλαλητήριο για το «Σταφιδικό ζήτημα», αποχώρησαν και ίδρυσαν την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών. Τα δύο σωματεία έζησαν στιγμές δόξας για πολλά χρόνια. Το 1923 μετά από σχεδόν 10 χρόνια παρακμής του αθλητισμού λόγω των Πολέμων (Α' και Β' Βαλκανικοί, Α' Παγκόσμιος, Μικρασιατική Εκστρατεία) τα δύο σωματεία επανενώθηκαν σε Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση. Το ποδόσφαιρο, ήδη είχε εξαπλωθεί στην Πάτρα και έγινε η αιχμή του δόρατος της Παναχαϊκής. Ενας σύλλογος που καλλιέργησε στην Πάτρα, πρώτος απ' όλους, σχεδόν όλα τα αθλήματα, ενώ από τα σπλάχνα του ιδρύθηκαν δεκάδες άλλα!
Η Παναχαϊκή είναι ένα τεράστιο αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα κι ένας από τους σημαντικότερους κοινωνικούς ιστούς της πόλης, για 13η δεκαετία!

Και περισσότερο από τις νίκες και τις συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, εκείνο που έλειψε όλα αυτά τα χρόνια από τους Πατρινούς είναι να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να πατάει σε στέρεες βάσεις, και πάνω απ' όλα να αποπνέει υγεία!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech