Η πατραϊκή πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972

Με τον προπονητή του Ντίνο Γαλανό

Η πυγμαχία στην Πάτρα διαχρονικά είναι ένα άθλημα με απήχηση, περιόδους ακμής και μεγάλες επιτυχίες. Είναι λογικό αυτές τις έξι δεκαετίες να έχει στείλει δύο αθλητές στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αρχή έγινε το 1972 στο Μόναχο, στους αγώνες της 20ής Ολυμπιάδας. Ενας πατρινός, εκ των κορυφαίων πυγμάχων της ΕΑΠ, ο Παναγιώτης Θεριανός γίνεται ο πρώτος πατρινός με αυτή την τιμή. Ραγδαία η εξέλιξή του είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Αγώνες που έγιναν στο Μόναχο το 1972 (τέσσερις συνολικά οι πυγμάχοι).

Συμμετείχε, 24 ετών, στην κατηγορία των 67 κιλών και αποκλείστηκε στον 2ο γύρο (στον πρώτο είχε περάσει α.α. χάνοντας με 4-1 στα σημεία από τον Ανατολικογερμανό Μάνφρεντ Γουόλκε, κάτοχο του χρυσού μεταλλίου από τους αγώνες του 1968 στο Μεξικό, ο οποίος έχασε στον επόμενο γύρο από τον Κουβανό Εμίλιο Κορέα που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο.

Το επίτευγμά του επαναλήφθηκε 32 χρόνια μετά από τον Μάριο Καπερώνη, επίσης της ΕΑΠ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech