Η Πάτρα στο πρωτάθλημα στίβου του 1901

Διακίδης - Παπαγεωργίου

Η δραστηριοποίηση, το 1901, του ΣΕΓΑΣ με την διοργάνωση στην Αθήνα του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου, συνέβαλε στην μερική ανάκαμψη του ελληνικού και κατά συνέπεια και του πατραϊκού στίβου.

Το κύρος των Πανελληνίων Αγώνων του -τότε- Σ.Ε.Α.Γ.Σ. προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αθλητών.
Ηταν το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, το 2ο μετά τους αγώνες του 1896, που έγιναν από την ΕΟΑ, κι είχαν χαρακτήρα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο πρωτάθλημα του 1901 διακρίθηκαν, από τον μεν Παναχαϊκό, ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Διακίδης, που πρώτευσε στο άλμα εις ύψος (με πανελλήνιο ρεκόρ) και στις ασκήσεις σε μονόζυγο, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε στη σφαιροβολία ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Από τη Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, πρώτευσε στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο Στεφ. Χρηστόπουλος, όπως επίσης στις ασκήσεις σε δίζυγο ο Χαρ. Κοτσής, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε δεύτερος στο μονόζυγο. Επίσης, τη δεύτερη θέση κατέλαβε στην άρση βαρών ο δεκαεπτάχρονος τότε Δημήτρης Τόφαλος.

Τον επόμενο χρόνο (1902) δεν διεξήχθησαν οι πανελλήνιοι αγώνες, λόγω των εργασιών αναμαρμάρωσης που γίνονταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως και το 1903.

Οι μόνοι σημαντικοί αγώνες ήταν τα «Σωτήρια» που είχαν διεξαχθεί το 1899 από τον Πανελλήνιο, για τον πανηγυρισμό της σωτηρίας του βασιλιά Γεωργίου Α' από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα του 1898. Τα «Β' Σωτήρια» έγιναν από τις 5 ως τις 7 Μαΐου 1902 στην Αθήνα, στο Γυμναστήριο του Πανελληνίου και διακρίθηκαν οι: Δημ. Τόφαλος, Στεφ. Χρηστόπουλος, Χαρ. Κοτσής, Νικ. Γεωργαντόπουλος και Στεφ. Τουρνάς.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech