Η Πάτρα για τους Ολυμπιακούς το 1896

Το τελωνείο της Πάτρας το 1895 που ανακαινίστηκε για τους Αγώνες. Βρισκόταν μεταξύ πλατείας Τριών Συμμάχων και Οθωνος Αμαλίας

Η απόφαση για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την διεξαγωγή τους στην Αθήνα το 1896 ήταν ένα κολοσσιαίο εγχείρημα.

Μετά την παρέμβαση του Πιέρ ντε Κουμπερντέν συστάθηκε νέα Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, στις αρχές του 1895, με εννέα υποεπιτροπές, τις λεγόμενες τότε «Επιτροπείες», με κυριότερη την «Επιτροπεία Παρασκευής Ελλήνων Αθλητών».

Μέλη της «Επιτροπείας», μετά την συγκρότηση της - που τελέστηκε την 1η Φεβρουαρίου 1895, επισκέφθηκαν όλους τους αθλητικούς χώρους αρχής γενομένης από την Πάτρα, που τότε ήταν το δεύτερο -μετά την Αθήνα -αθλητικό κέντρο της χώρας. Την Πάτρα επισκέφθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 1895 και, στα Γυμναστήρια της πόλης, παρακολούθησαν σύντομες γυμναστικές και αθλητικές επιδείξεις, χωρίς κάτι να προαναγγέλλει την επερχόμενη σύρραξη...

Σκεπτόμενη ωφελιμιστικά η πλειοψηφία των Πατρινών προσδοκούσε ότι θα καρπωθεί κέρδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί διέθετε την μοναδική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Από το λιμάνι της θα διέρχονταν όλοι οι ξένοι αθλητές και επισκέπτες, που θα επιθυμούσαν να μετάσχουν ή να παρακολουθήσουν το διεθνές αθλητικό γεγονός της Αθήνας.

Επίσης, από την Πάτρα θα περνούσαν και όσοι θα ήθελαν να περιηγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία, η αποκάλυψη των ιερών της οποίας είχε γίνει πριν λίγα χρόνια. Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρει ο Νίκος Ε. Πολίτης, η Πάτρα «άρχισε τις προετοιμασίες από το καλοκαίρι του 1895. Ευπρεπίστηκαν τα κτίρια του Τελωνείου και του Λιμεναρχείου που ήταν στο λιμάνι, καθώς και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Επισκευάσθηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης και προς το Γηροκομείο και στην Αχαΐα - Κλάους, αξιοθέατα που πιθανότατα θα προσέλκυαν ξένους επισκέπτες. Οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και γενικώς οι καταστηματάρχες βελτίωσαν την εμφάνιση, ή ανανέωσαν τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων τους».

Υποστήριξη: SilkTech