Η ιστιοπλοΐα είναι τρόπος ζωής για τον Αχιλλέα Αργυρίου

Παρασκευή, Μάρτιος 16, 2018 - 1:33μμ

Ο Αχιλλέας Αργυρίου ήρθε στην Πάτρα πριν από δέκα χρόνια, όταν μετακόμισε η οικογένειά του. Ο πατέρας του Θανάσης Αργυρίου ανέλαβε καθήκοντα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Τμήμα Φυσικής, εργαστήριο φυσικής της ατμόσφαιρας.

Μικρό παιδί τότε, είχε ένα μικρό πέρασμα από το καράτε, μια επιλογή που την υπαγόρευε το νεαρό της ηλικίας και η έμφυτη, συχνά σε αυτές τις ηλικίες, ανάγκη για παιχνίδι σωματικής επαφής.

Ομως η θάλασσα, όπως αποδείχτηκε, ήταν η μεγάλη του αγάπη. Από οικογενειακό φίλο υπήρξε η προτροπή να κάνει ιστιοπλοΐα, άλλο που δεν ήθελε ο μικρός Αχιλλέας που χάζευε τις βάρκες είτε ήταν σε κάποιο ταβερνάκι στον Ψαθόπυργο, είτε σε βόλτα στον μόλο και στην Μαρίνα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε στον Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Ρίου «Ιάσων» και μετά από τρία χρόνια στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πατρών. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στα λέιζερ (που του άρεσαν περισσότερο, φτάνοντας στην προεθνική) και στα όπτιμιστ, ενώ πέρυσι σταμάτησε τα μονοθέσια και μεταπήδησε στην ανοικτή θάλασσα. Συνεχίζει με τον παλιό του προπονητή, Γιώργο Δρακόπουλο, στο «Blue Line» με το οποίο πήραν το πανελλήνιο ανοικτής θάλασσας.

Παράλληλα ξεκίνησε την προπονητική στον «Ιάσονα», ενώ εργάστηκε σε αγγλική εταιρεία διάθεσης σκαφών και πληρώματος.
Φοιτητής στο ΤΕΙ Καβάλας, διαβάζει και πάλι για να ξαναδώσει εξετάσεις με στόχο τη Γεωολογική Σχολή του Πανεπιστημίου, ένα εφόδιο δηλαδή για την επαγγελματική του καριέρα.

«Η Πάτρα έχει έναν εξαιρετικό για αγώνες θαλάσσιο στίβο. Ο Πατραϊκός είναι σχεδόν περίκλειστος κι αυτό αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας και τον κάνει δημοφιλή στα πληρώματα, αλλά και στους οργανωτές με το στήσιμο των σημαδούρων. Παρόλα αυτά και παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι τρεις σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα, παρά το γεγονός πως διοργανώνουμε έναν σπουδαίο αγώνα όπως είναι το Ράλι Ιονίου, υστερούμε σε σύγκριση με την Αθήνα. Είναι θέμα και της Πολιτείας το διευκολυνθεί η ενασχόληση νέων παιδιών με την ιστιοπλοΐα που μας έχει χαρίσει τόσες επιτυχίες, δηλαδή στο θέμα των σκαφών».

Η Πάτρα πολύ σύντομα θα φιλοξενήσει ένα ακόμα σπουδαίο αγώνα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας λέιζερ, για τις ηλικίες από 12 έως 17 ετών. Θα είναι μια τονωτική ένεση για το άθλημα αλλά και τον αθλητισμό της Πάτρας και την ίδια την πόλη. Ας μην ξεχνάμε πως περίπου 400 αθλητές κι άλλοι τόσοι συνοδοί θα είναι στην Πάτρα.

Ο Αχιλλέας Αργυρίου είναι ένας από τους λίγους, αλλά φανατικούς λάτρεις της ιστιοπλοΐας. Εχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες προπονούμενος στη θάλασσα, έχει κινδυνέψει από ένα ξαφνικό μπουρίνι, από κυματισμό, από σφοδρή χαλαζόπτωση, έχει ευτυχήσει να κάνει προπόνηση μαζί με δελφίνια. Λάτρεψε την ιστιοπλοΐα που -ευτυχώς- πολύ σύντομα θα είναι και πάλι στο προσκήνιο!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech