Η ΕΠΣ Πατρών ήταν Ένωση Δυτικής Ελλάδας

Η Παναχαϊκή του 1924, πρώτη πρωταθλήτρια της ΕΠΣΑ

Η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών και νυν Αχαΐας, αρχικά περιελάμβανε σωματεία από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και φυσικά την Αχαΐα.

Και πιο πριν ήταν ακόμα μεγαλύτερη, (ήδη από τον Αύγουστο του 1929 όταν και στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στη Θεσσαλονίκη, ψαλιδίστηκε η επικράτειά της, έφυγε η Μεσσηνία κ.ο.κ. Στην ίδια γενική συνέλευση κατετάγη στη Β' κατηγορία της ΕΠΟ (μαζί με αυτή της Μακεδονίας), ενώ στην Α' ήταν οι ΕΠΣ των Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης των οποίων οι ομάδες μετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επίσης με απόφαση της ΕΠΟ, υποχρεωνόταν κάθε ομάδα Α' κατηγορίας ΕΠΣ να διατηρεί επιπλέον, δύο ομάδες αναπληρωματικών (η μία στη Β' κατηγορία και η άλλη στη Γ'), ενώ οι ομάδες της Β' υποχρεούνταν σε δύο αναπληρωματικές και της Γ' σε μία.

Το 1968 αποσπάστηκε η Αιτωλοακαρνανία δημιουργώντας δική της ένωση. Το ίδιο έκαναν το 1971 η Ηλεία με την Ζάκυνθο, και το 1975 η Κεφαλλονιά.

Το τοπικό πρωτάθλημα Πατρών ξεκίνησε ευθύς με την ίδρυσή της ΕΠΣΠ. Από το 1925-1926 διοργανώνεται το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας (οι πρώτες ομάδες που πήραν μέρος είναι ο Απόλλων και η αναπληρωματική ομάδα της Παναχαϊκής) και από την περίοδο 1929-1930, της Γ' κατηγορίας (οι πρώτες ομάδες που μετείχαν ήσαν οι: Αχιλλέας, Εθνικός, ΑΕΚ Β', Ολυμπιακός Γ', Νίκη Γ', Παναχαϊκή Γ').

Πάντως, το τοπικό πρωτάθλημα ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα, την περίοδο 1923-1924 με νικήτρια την Παναχαϊκή, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης (μετείχε ακόμα ο Λευκός Αστέρας), ενώ την περίοδο 1927-1928 λόγω πολλών προβλημάτων στην ΕΠΣΑ δεν διεξήχθη κανένα τοπικό πρωτάθλημα.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech