Η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων 1896 σε Πάτρα, Αίγιο, Αχαγιά, Καλάβρυτα

Δεύτερος από αριστερά ο Νίκος Ανδριακόπουλος

Η επίδραση των Α' Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, στην πατραϊκή κοινωνία ήταν εντυπωσιακή.

Όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στην Πάτρα, μετά τη λήξη των Αγώνων, οργανώθηκαν αυτοσχέδιοι και μαζικοί λαϊκοί αγώνες σε δρόμους, πλατείες και χωριά. Μάλιστα, στην Πάτρα, όπως ανέφερε δημοσιογράφος, «...άδειασαν τα καφενεία και γέμισαν τα γυμναστήρια...», ενώ, κατά τα πρότυπα του Μαραθώνιου Δρόμου, οι Πατρινοί δημιούργησαν τον «Αχαϊκό Δρόμο» αντοχής 20 χιλιομέτρων.

Η διοργάνωση, όμως, που άφησε εποχή ήταν ο Αγώνας Δρόμου της άνω πόλης, οργανωτής του οποίου ήταν ο «επανωχωρίτης» ταβερνιάρης Παντελής Τάγκας. Ο αγώνας, στον οποίο έλαβαν μέρος είκοσι ξυπόλυτοι δρομείς, διεξήχθηκε στον δημόσιο δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έως τον ατμόμυλο Λιάλιου (Περιβόλα), σε μια απόσταση οκτώ χιλιομέτρων. Πάνω από έξι χιλιάδες Πατρινοί, κατά τους υπολογισμούς των εφημερίδων της εποχής, παρακολούθησαν τον αγώνα, η προπαγάνδιση του οποίου είχε γίνει αρκετές ημέρες πριν τη διεξαγωγή του, με χειρόγραφες ανακοινώσεις που τοιχοκολλήθηκαν στα κεντρικά σημεία της πόλης. Νικητής, με χρόνο 28', είχε αναδειχθεί ο Αντώνιος Βούλτσος, την απόδοση του οποίου, όμως, κατέρριψε ο Δημοσθένης Καλοπόδης, με χρόνο 2 Γ , σε αγώνα δρόμου ίσης απόστασης που διοργανώθηκε στο Ρίο, στις 23 Απριλίου. Προηγουμένως, ωστόσο, είχαν επαναληφθεί στις 14 Απριλίου οι αγώνες δρόμου μεταξύ των μικρών λούστρων.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, αθλητικό γεγονός -σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο- υπήρξε η διοργάνωση των ετήσιων αγώνων του «Παναχαϊκού Γ.Σ.», ο οποίος, προκειμένου να αμβλύνει τις εις βάρος του αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αποχή του από την Α' Ολυμπιάδα, προσέδωσε στους ετήσιους αγώνες του ευρύτερο χαρακτήρα. Προσκαλώντας σε αυτούς τα αθλητικά σωματεία των γειτονικών με την Πάτρα πόλεων, καθώς και του αθηναϊκούς Γυμναστικούς Συλλόγους, θέλησε ο «Π.Γ.Σ.» να προσδώσει στη διοργάνωση του χαρακτηριστικά περιφερειακών και όχι τοπικών αγώνων. Μάλιστα, μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι προθέσεις του, διοργανώθηκαν στις 13 Μαΐου δοκιμαστικοί αγώνες δρόμου αντοχής, για την προετοιμασία των δρομέων, γιατί θα έπαιρναν μέρος και μη μέλη του. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή για την τέλεση δοκιμαστικών αγώνων, ώθησε τους Συλλόγους Αιγίου και Πύργου να διοργανώσουν αντίστοιχους αγώνες.

ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ

Στην Πάτρα διοργανώθηκε ο δοκιμαστικός αγώνας του «Αχαϊκού Δρόμου», με τη συμμετοχή επτά δρομέων, οι οποίοι έτρεξαν τη διαδρομή των 20 χλμ., από την Κάτω Αχαγιά έως την Πάτρα. Οι δρομείς αγωνίστηκαν, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, «...γυμνόποδες και με λεπτήν περισκελίδαν...», ενώ, από τους επτά δρομείς, τερμάτισαν μόνο οι τέσσερις. Νικητής δε αναδείχθηκε, με χρόνο 1 ώρα και 25', ο Τρύφων Καλοπόδης. Επίσης στις 14 Απριλίου είχε διεξαχθεί  και ο αγώνας αντοχής δεκατεσσάρων χιλιομέτρων, από την Κάτω Αχαγιά έως το Μιντιλόγλι, με έπαθλο για το νικητή ένα αρνί και ένα μικρό χρηματικό ποσό.

ΑΙΓΙΟ

Στο Αίγιο, ο «Γυμναστικός Σύλλογος - Στράτων» διοργάνωσε στις 14 Μαΐου - στην περιοχή Κουλούρα Αιγίου - δοκιμαστικό αγώνα δρόμου αντοχής 21 χλμ., στον οποίο έλαβαν μέρος δέκα δρομείς. Νικητής αναδείχθηκε, με χρόνο 1 ώρα και 40', ο γεωργός Χρ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε αγωνιστεί ως «φίλαθλος».

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Επίσης, ως «φίλαθλος» είχε αγωνιστεί και πρωτεύσει, στον Β' δοκιμαστικό αγώνα αντοχής 20 χλμ. που είχε διοργανωθεί στις 17 Μαΐου, ο αγρότης από τα Καλάβρυτα Ανδρέας Κούλης. Και στις δύο περιπτώσεις, η ταξική προέλευση των πρωταθλητών, αποδεικνύει, κατά πανηγυρικό τρόπο, την εξάπλωση του αθλητικού πνεύματος και στα αγροτικά κοινωνικά στρώματα του αχαϊκού πληθυσμού, που συντελέστηκε με την επίδραση των αποτελεσμάτων της Α' Ολυμπιάδας επί του συνόλου του ελληνικού λαού.

TAΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech