Το γήπεδο της Ολυμπιάδας στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»

(Αρχείο Δημήτρη Δημητρόπουλου)

Το πρώτο γήπεδο της Ολυμπιάδας, αρχές δεκαετίας '60, οι πρώτες τρόπον τινά εγκαταστάσεις της, ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", η ευρύτερη περιοχή που λεγόταν «Ιταλικά» (και πιο κάτω "Δροσιά").

Η διαμόρφωση του χωμάτινου κουλουάρ 400μ. έγινε με γκρέιντερ, ενώ αθλητές όπως ο Σωτήρης Μυλωνάς έσκαψαν και έφτιαξαν τα σκάμματα. Η Ολυμπιάδα έγινε αθλητικός πόλος έλξης της περιοχής Μαρούδα πολύ σύντομα! Το κτήμα, περίπου 100 μέτρων από την Μαραγκοπούλου έως τον Υ/Σ της ΔΕΗ ανήκε στην οικογένεια Γερούση και στην οικογένεια Δημήτρη Δαμίρη (εξού και «Ντεμιρέικα», ενός μεγάλου ευεργέτη της Πάτρας).

Ο Γερούσης ήταν ένας από τους πλέον πλούσιους και επιφανείς εμπόρους σταφίδας του περασμένου αιώνα. Περιήλθε στο Κράτος (καθώς δεν υπήρχε άλλος διάδοχος της οικογένειας), προκειμένου να φτιαχτεί Πτωχοκομείο. Τελικά κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, αλλά και το σχολικό συγκρότημα. Μάλιστα ο (παλιός) Ναός του Αγίου Αθανασίου ήταν ιδιωτικός χώρος της οικογένειας Γερούση, όπου και κάποιοι τάφοι.

Εντός του οικοπέδου ήταν η έπαυλη Γερούση, ένα υπέροχο αρχοντικό που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 50-60. Σε αυτήν έμενε η οικογένεια Κολοκυθά, έχοντας χρέη επιστασίας και φύλαξης του χώρου, καθ' υπόδειξη του τότε δήμαρχου Πατρέων, Βασιλείου Ρούφου, που ήταν νουνός του Κώστα Κολοκυθά (πατέρας των αθλητών Βασίλη, Μίμη, Τάσου).

Εκεί γινόντουσαν κι οι πρώτες προπονήσεις. Στον διάδρομο, περίπου 100 μέτρων από την είσοδο του οικοπέδου (στην Καλαβρύτων) μέχρι το τέλος (νυν οδός Ιπποκράτου) στήνονταν τα εμπόδια για την προπόνηση. Ολοι περίμεναν να φύγει η αείμνηστη μητέρα Κολοκυθά, η Μαίρη, για να πάει στον φούρνο για ψωμί, να βγάλουν καρέκλες από το Αρχοντικό Γερούση, να τις τοποθετήσουν δεξιά και αριστερά στο δρόμο και με ένα καλάμι πάνω τους να φτιαχτεί το εμπόδιο!

Οσο για το ύψος, είχαν βρει έναν φουκαρά που του έδιναν 1 δραχμή κάθε φορά που πήγαινε ένα σακί πριονίδι για την προσγείωση. Στη βίλα Γερούση ήταν και τα «αποδυτήρια» του συλλόγου.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στο «γήπεδο στίβου» στον Αγιο Ανδρέα, οι αθλητές της Ολυμπιάδας (όρθιοι): Τάκης Γρηγορόπουλος, Βασίλης Λάβδας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Σπύρος Μπούσιας, Σωτήρης Αυγερινόπουλος, άγνωστος (καθιστοί): Αντώνης Μαυριάς, Τάσος Κολοκυθάς, Μίμης Κολοκυθάς, Κώστας Ευαγγελιστής, Κώστας Σπυρόπουλος, Χάρης Λίτσας.

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech