Αξέχαστες ιστορίες του πατρινού καφενειακού σκακιού

Ενα εξαιρετικό κείμενο που το αλιεύσαμε από το πάντα ενδιαφέρον σάιτ του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών:
"Γύρω στα 80 χρονών σήμερα, ο Βαγγέλης και ο Πασχάλης, συγκαταλέγονται και αυτοί στις γραφικές φιγούρες του πατρινού καφενειακού σκακιού. Ο Βαγγέλης Κοψιδάς, ευγενικός και μορφωμένος, έχει μια ιδιότυπη αντιμετώπιση του παιχνιδιού.
Γνωστός στους γνώριμους του σκακιστές είναι ο «κοψίδειος φου». Η ανάπτυξη π.χ. του μαυροτετράγωνου Αξιωματικού των Λευκών γίνεται: 1.δ4, 2.Αζ4, 3. θ3 4. Αθ2! 5.η3!!
Η αισιοδοξία του μνημειώδης. Αυτός με 3 πιόνια εναντίον Αξιωματικού και 3 πιονιών, αποφαίνεται: Νούλα. Πώς; Απλώς, αλλάζω τα πιόνια και ο Αξιωματικός ως γνωστόν δεν κάνει ματ!
Ας παρατηρήσουμε ένα μοναδικό τρόπο πραγματοποίησης ροκέ με τα μαύρα. Αφού έκανε φιανκέτο και αφού έχει αλλάξει ο ίδιος (!) τον μαυροτετράγωνο Αξιωματικό, αντί να παίξει 7.0-0, συνεχίζει με 7.Ρζ8! 8.Ρη7! 9.Πζ8! 10.Ρη8!! Αυτά σε επίσημη παρτίδα. Ο Χρύσανθος Πούντζας έχει πει για τον Βαγγέλη, ότι ποτέ δεν κατάφερε να προβλέψει έστω και μια του κίνηση.
Αναφέρεται σε μυστηριώδεις βαριάντες, των οποίων η ύπαρξη είναι θολή, έχοντας, πάντως, ονόματα παλιών μεγάλων σκακιστών. Σε μια του παρτίδα με τον Πούντζα, μετά από 1.γ4 απάντησε με α6!; Ύστερα, κατά τα λεγόμενα του, ο αντίπαλος του, ζητούσε εντόνως να του πει το μυστικό αυτής της βαριάντας όμως ο ίδιος αρνήθηκε!
Ποτέ δεν παραδέχεται μετά από ήττα του, ότι η παρτίδα ήταν χαμένη. Εναντίον του Μακρόπουλου, παλιά, επέμενε να την αναλύσουν. Ενώ έχανε σε κάθε βαριάντα που δοκίμαζε, γύριζε κάθε τόσο την παρτίδα και μια κίνηση προς τα πίσω. Ώσπου έφτασαν στην τέταρτη κίνηση. "Εδώ πώς χάνω", ρώτησε. "Έχετε δίκιο κύριε" του απάντησε ο Μακρόπουλος. "Όντως, εδώ δεν χάνετε!"
Στο παλμαρέ του κυρίου Βαγγέλη καταγράφεται μια ισοπαλία εναντίον του Σκέμπρη.
Αυτά τα ολίγα που θυμόμαστε, από τα πάρα πολλά του Ευάγγελου".
ΠΗΓΗ: www.sop.gr

Υποστήριξη: SilkTech