Άστοχη απόφαση για τους Πατρινούς στους Ολυμπιακούς το 1896

Για την επιλογή των αθλητών που θα μετείχαν στους Α' Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η «Ειδική Επιτροπεία προς Παρασκευήν Ελλήνων Αθλητών» είχε αποφασίσει τη διεξαγωγή προκριματικών - πανελλήνιων αγώνων στην Αθήνα, στους οποίους δικαίωμα συμμετοχής θα είχαν μόνο τα μέλη των Αθλητικών Συλλόγων, αποκλείοντας ρητώς τους επαγγελματίες αθλητές και τους επ' αμοιβή γυμναστές.

Παρά, όμως, τις δεσμευτικές αποφάσεις της «Επιτροπείας», εγκρίθηκε η συμμετοχή στους προκριματικούς αγώνες του Αγγλου τουρίστα John Bolland, του φοιτητή Χαρ. Βασιλάκου και άλλων αθλητών μη μελών Γυμναστικών Συλλόγων, ενώ απαγορεύτηκε η συμμετοχή του πατρινού Τζουμέρκα με το αιτιολογικό ότι ήταν μαθητής της Ριζαρείου Σχολής μολονότι ούτε το Υπουργείο Παιδείας ούτε η Μητρόπολη Αθηνών δεν είχαν εκφράσει διαφωνίες για τη συμμετοχή του. Ετσι, δημιουργήθηκαν υπόνοιες για την αντικειμενικότητα της Ελλανοδίκου Επιτροπής των Προκριματικών - Πανελλήνιων Αγώνων, πρόεδρος της οποίας είχε διορισθεί ο βασιλικός γιός Γεώργιος και αλυτάρχης - αγωνοδίκης ο Κων. Μάνος.

Οι προκριματικοί και ουσιαστικά Α' Πανελλήνιοι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 8 έως 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο βρισκόταν ακόμα υπό αναμόρφωση. Εκτός των Αθλητικών Συλλόγων της ελληνικής επικράτειας, στους αγώνες έλαβαν μέρος και Σύλλογοι από την Κρήτη, την Ανατολική Ρωμυλία και την Κύπρο, όπως για παράδειγμα ο Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια Λεμεσού, αλλά και από άλλες περιοχές. Από την Πάτρα συμμετείχαν 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 ανήκαν στον «Παναχαϊκό Γ.Σ.» και οι 12 στην «Γυμναστική Ε.Π.». από αυτούς προκρίθηκαν, για να λάβουν μέρος στους Α' Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο 6, οι εξής :

Α. Από την «Γυμναστική Εταιρεία Πατρών».
1. Δημήτριος Χρηστόπουλος (ή Πάπιας), για τον Μαραθώνιο δρόμο, ως τέταρτος μεταξύ τριαντατριών Μαραθωνοδρόμων.
2. Λεωνίδας Τσικλητήρας, για τον δρόμο 400 μ., ως δεύτερος, καθώς και για το αγώνισμα του μονόζυγου.
3. Ανδρέας Παπαϊωάννου, για τις ασκήσεις σε δίζυγο.
4. Στέφανος Χρηστόπουλος (ή Κασβίκης), στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ως πρώτος μεταξύ οκτώ παλαιστών.
5. Αριστόβουλος Πετμεζάς, για το άλμα εις ύψος, καθώς και για τις ασκήσεις στο εφαλτήριο και στο μονόζυγο.
6. Νικόλαος Ανδριακόπουλος, για το αγώνισμα της αναρρίχησης επί κάλω.

Τα αποτελέσματα των Προκριματικών Αγώνων ήταν κατώτερα των προσδοκιών για τους πατρινούς αθλητές, οι οποίοι είχαν καλλιεργήσει υπέρμετρη αισιοδοξία στην πόλη, που περίμενε καλύτερες επιδόσεις από αυτούς. Παρ' όλα αυτά , οι Πατρινοί επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στους προκριθέντες αθλητές, με συγκεντρώσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό στις 12 και 13 Μαρτίου, για τους αθλητές του «Π.Γ.Σ.» και της «Γ.Ε.Π.» αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη πίκρα απ' όλους, ωστόσο, αισθάνονταν οι διοικούντες τον «Παναχαϊκό Γ.Σ.», οι οποίοι, επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης των οργανωτών της Ολυμπιάδας και των Προκριματικών, διατύπωσαν κατηγορίες για δυσμενή αντιμετώπιση των μελών του Συλλόγου από την Ελλανόδικο Επιτροπή. Εκτός της περίπτωσης του αθλητή Τζουμέρκα, οι διοικούντες τον «Π.Γ.Σ.» ισχυρίζονταν ότι και άλλοι αθλητές αδικήθηκαν από τις μεροληπτικές αποφάσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, υποστήριζαν ότι η Επιτροπή, με αυθαίρετη απόφαση της, απαγόρευσε στον άλτη Αχιλ. Χατζή τη συνέχιση των προσπαθειών του μετά το πρώτο άκυρο άλμα του. Επίσης, ισχυρίζονταν ότι ο δισκοβόλος Νικ. Αλεξανδρόπουλος αδίκως κατετάγη πέμπτος με βολή 25,95 μ. και αποκλείστηκε, γιατί είχε πετύχει βολή 29 μ. που θεωρήθηκε άκυρη από την Επιτροπή.

Παράλληλα, δυσμενείς εντυπώσεις για τους διοργανωτές των Προκριματικών είχαν δημιουργηθεί και από τον αθηναϊκό Τύπο, «...εις τον οποίον δεν επετράπη να τοποθετηθή εις κατάλληλον θέσιν, ώστε να δυνηθή να παρακολούθηση τα εν τη κονίστρα λαμβάνοντα χώραν...», με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Ετσι, μετά τους Προκριματικούς, οι διευθυντές και οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων «Ακρόπολις», «Εφημερίς», «Καιροί», «Νέα Εφημερίς», «Εστία» και «Αστυ», με κοινό διάβημα τους, διαμαρτυρήθηκαν για την συμπεριφορά των οργανωτών και ανακοίνωσαν, ότι «.. .μόνον χάριν του εθνικού σκοπού των αγώνων, θα παρακολούθηση (ο Τύπος) των αγώνων τα θεάματα και θα περιγράψη αυτά...».
Ενώ, όμως, οι δυσαρεστημένοι εκπρόσωποι του αθηναϊκού Τύπου δεν έδωσαν συνέχεια στο γεγονός, λόγω «...του εθνικού σκοπού...», οι διοικούντες τον «Παναχαϊκό Γ.Σ.» έπραξαν το αντίθετο, φθάνοντας στα άκρα.

Στις 14 Μαρτίου, συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί ψήφισμα στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, με το αίτημα της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς και των αδικημένων από την σχετική Επιτροπή αθλητών. Επειδή, όμως, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, με την παράκληση μάλιστα να μην επιμείνει σε αυτό ο Σύλλογος , συγκλήθηκε νέα γενική συνέλευση των μελών του «Π.Γ.Σ.» την Μ. Παρασκευή 22 Μαρτίου, στην οποία αποφασίστηκε η αποχή των αθλητών του από τους Α* Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αυτή την άστοχη -από κάθε άποψη- απόφαση, η εφημερίδα «Νεολόγος», την επόμενη ημέρα, κατέκρινε σε σχετικό άρθρο της, το οποίο κατέληγε: «...Εις εποχήν καθ' ην εκ περάτων της γης οι ξένοι αθληταί συρρέουν όπως αγωνισθώσι προς τους Ελληνας, είναι αληθώς λυπηρόν ότι υπήρξε παράδειγμα (ανεπαίσθητον, πάντως όμως κακόν) εγκαταλήψεως ιερού σκοπού, ον πράγματι έχουσιν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι διοικούντες τον Παναχαϊκόν θα κατανοήσουν το ολίσθημα των μετά το πέρας των αγώνων...».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech