Αντιδράσεις για την αποκατάσταση του χουντικού Ασλανίδη στο κλειστό της ΕΑΠ

Σχολιάστηκε αρκετά η «αποκατάσταση» της αναμνηστικής πλάκας θεμελίωσης των δύο κτιρίων στο κλειστό γυμναστήριο της ΕΑΠ, αποκατάσταση που έγινε προ μερικών ημερών στο πλαίσιο εκτεταμένης επέμβασης στο γυμναστήριο, με βαψίματα, εξωραϊσμό χώρων κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, το 1969 είχαμε την οικοδόμηση των δύο κτιρίων, επί της Ηπείρου και επί της Φαβιέρου. Ήταν επί χούντας και στην αναμνηστική πλάκα αναφερόταν πως «ανηγέρθησαν επί Γενικού Γραμματέως Αθλητισμού Κων/νου Ασλανίδη και επί διοικητικού συμβουλίου» (ακολουθούν τα ονόματα της διοίκησης Άρη Γ. Παπανδρέου).

Χρόνια μετά, και προφανώς μετά την πτώση της χούντας η πινακίδα «τροποποιήθηκε» αφού καλύφθηκε η αναφορά στον Ασλανίδη.

Όμως πριν λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε και πάλι το όνομα του πανίσχυρου ταξίαρχου της χούντας. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς.

Ανάμεσά τους και ο φίλαθλος γιατρός Γρηγόρης Μαρκέτος που με ανάρτησή του στο ιστολόγιό του (Λαϊκή Πατρών) αναφέρει:

«Σήμερα 17/12/2017 Κυριακή, πέρασα μπροστά από το κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ γωνία Ηπείρου και Φαβιέρου στην εορτάζουσα συνοικία του Αγίου Διονυσίου της Πάτρας.

Το κτίριο που για χρόνια δεν ήταν σε καλή

κατάσταση,τουλάχιστον εξωτερικά, το τελευταίο καιρό έχει ανακαινιστεί και είναι πολύ περιποιημένο!

Δυστυχώς όμως η μαρμάρινη πινακίδα στην πρόσοψή του ξύπνησε μνήμες αιματοβαμμένες.

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας το 1974, είχε ασβεστωθεί το όνομα του χουντικού γενικού γραμματέα Αθλητισμού συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Ασλανίδη( ο γνωστός από το ''κάθε χωριό και γυμναστήριο'') στην μαρμάρινη πλάκα,επί των ημερών του οποίου έγιναν τα εγκαίνια και είχαν αφήσει τα ονόματα μόνο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αυτή η ενέργεια είχε γίνει σε όλη τη χώρα για να μην υπάρχουν τα ονόματα αυτών που υπηρέτησαν το χουντικό καθεστώς και ήσαν άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι για τις δολοφονίες , τα βασανιστήρια, το Πολυτεχνείο, το Κυπριακό...

Η ανακαίνιση λοιπόν του γηπέδου της ΕΑΠ δεν περιορίστηκε στα ουσιαστικά, αλλά κάποιο ανόητο χέρι από χαζομάρα, καθάρισε τον ασβέστη από την πινακίδα που έκρυβε το όνομα του Ασλανίδη και μάλιστα αποκατέστησε πλήρως την μαρμάρινη αυτή πινακίδα στο παλαιό... κλέος της, ώστε να φαίνονται τα ονόματα από μακρυά!

ΕΚΚΛΗΣΗ σε κάθε Δημοκρατικό πολίτη της Πάτρας, αύριο κιόλας να σβηστεί το όνομα από την πλάκα, ΟΧΙ με ασβέστωμα πλέον,αλλά να ξυστεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ με σμίλη!»

ΠΗΓΗ: https://laiki-patrwn.blogspot.gr/2017/12/blog-post_20.html?spref=fb

Αν η ΕΑΠ οφείλει ευχαριστίες στον Ασλανίδη για την κατασκευή των δύο κτισμάτων, οφείλει και σε δεκάδες άλλους που πλήρωσαν για να γίνει το "σπίτι" της, από το 1927, έως και το 1999 που στεγάστηκε.

'Η φτιάχνει πλάκες για όλους, ή, για λόγους ισονομίας, απομακρύνει άμεσα τα ασλανίδεια ευχαριστήρια...

Η πινακίδα όπως είναι εδώ και λίγες μέρες. Ευδιάκριτο το όνομα Ασλανίδη

 Τάσσος Σταθόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech